varietăți celebre ale ceaiului alb

lectură de 3 minute

Dacă în articolul anterior am vorbit despre cum se prelucrează ceaiul și care este drumul lui din plantație până în ceașcă, de data aceasta ne-am propus să vă prezentăm câteva varietăți celebre ale ceaiului alb pe care orice pasionat de ceai trebuie să la cunoască.

varietăți celebre ale ceaiului alb: silver needle

 • Origine: Fuding și Zhenghe din provincia Fujian, China
 • Gust: proaspăt, neted, untos, pepene, castravete, floral, miere
 • Nume alternativ: Baihao Yinzhen

Silver Needle este considerat ceaiul alb de cea mai bună calitate. Se recoltează doar câteva săptămâni în fiecare primăvară și conține exclusiv muguri fragezi, tineri, proaspăt smulși chiar înainte de deschidere. Frunzele ceaiului Silver Needle sunt caracterizate de acul său unic, precum și de aspect, acoperite cu perișori albi-argintii. Când se prepară, acest ceai se mândrește cu aroma proaspătă de piersică, cu o corpolență bogată care oferă o ceașcă de ceai delicată și netedă.

Cele două varietăți utilizate pentru producția de Silver Needle sunt Fuding Da Bai și Zhenghe Da Bai, denumite după cele doua regiuni unde se cultivă. În plus, tehnica de prelucrare a ambelor regiuni diferă. Silver Needle Zhenghe este de obicei mult mai închis la culoare, cu un timp semnificativ mai mare pentru oxidare, producând un ceai cu corp mai complet decât cel din urmă, care este în general mai ușor, datorită timpului de oxidare mai scurt.

varietăți celebre ale ceaiului alb: white peony

 • Origine: provincia Fujian, China
 • Gust: fructat, floral, miere, nuci, dulce
 • Nume alternativ: Bai Munan; Pai Mu Tan

Varietatea White Poeny, Bai Mudan sau Pai Mu Tan este originară din Shuiji, provincia Fujian și are o frunză mai mare. Mugurii pufoși sunt smulși împreună cu bucata fragedă a tulpinii și partea superioară a două frunze aflate chiar sub mugur. După smulgerea frunzelor, acestea se usucă la soare sau în încăperi închise, fără asistență tehnică. Oxidarea naturală care are loc în timpul acestei ofiliri conferă ceaiului White Peony arome frumoase, somptuoase. Băutura obținută ar trebui să fie ușor aurie, cu o aromă de nucă și un gust dulce, blând, ușor mai bogat decat Silver Needle, dar totuși la fel de puternică ca a următorului prezentat, Shou Mei.

shou mei

 • Origine: provincia Fujian, China
 • Gust: fructat, floral, miere, nuci, dulce
 • Nume alternativ: Sow Mee, Longevity Eyebrows

Shou Mei este cunoscut și sub numele de Long Noble Life Eyebrow, datorită frunzelor sale subțiri și în formă de semilună, care seamană cu sprâncenele. Odată ce frunzele de ceai sunt recoltate, acestea sunt puse în mod natural să se ofilească sub soare. Acest ceai nu suferă aproape nicio oxidare, doar un ușor proces natural care îi conferă culoarea închisă și aroma îndrăzneață. Unele grade inferioare de Shou Mei pot fi de culoare aurie, cu multe frunze negre și roșii, ceea ce fac o băutură mai închisă. Gustul și aroma sunt uneori descrise ca fiind mai asemănătoare cu ceaiul oolong decât cu alte ceaiuri albe.

varietăți celebre ale ceaiului alb: snow dragon

 • Origine: provincia Fujian, China
 • Gust: dulce, fructat, pepene galben, piersică, miere, ierbos
 • Nume alternativ: Xue Long

Pentru acest ceai se smulg doar mugurii proaspeți cu aspect catifelat. Snow Dragon are un gust ușor și proaspăt. Culoarea băuturii este deschisă, limpede și ușor galben-aurie. Producția acestui ceai este destul de neobișnuită, deoarece frunzele proaspete nu sunt procesate ca la ceaiul alb, ci mai mult ca la ceaiul verde. Frunzele blânde și atent procesate care se rostogolesc într-o tigaie încălzită de tip wok conferă ceaiului un aspect frumos.

varietăți celebre ale ceaiului alb: white tea cake

 • Origine: provincia Yunnan, China
 • Gust: dulci, fructate, pepene galben, piersic, miere, ierbos
 • Nume alternativ: White Pu’Erh

Acest ceai combină tehnicile producției de ceai alb și ceai pu’erh în provincia Yunnan. Frunzele de ceai alb sunt alese și uscate până sunt suficient de moi pentru a se rula. După rulare, frunzele sunt lăsate 2-3 zile pentru o fermentare suplimentară, dar sub atenție. După finalizarea acestei etape, frunzele sunt întinse la uscat, la aer, iar apoi prăjite pentru a deshidrata frunza. După cel puțin un an de învechire, frunzele sunt gata de a fi re-aburite și comprimate într-o “prăjitură cu ceai”. Băutura astfel obținută are caracteristicile subtile ale ceaiului alb, culorii deschise și aromelor subtile, mai degrabă decăt caracteristicile unui ceai pu’erh.

ceaiul alb snow buds

 • Origine: provincia Fujian, China
 • Gust: delicat, proaspăt, afumat, floral, nuci
 • Nume alternativ: Xue Ya

Acest ceai alb foarte rar provine din provincia Fujian din China. În mod tradițional, două frunze și un mugure sunt culese manual, apoi uscate natural, oferind frunzelor un aspect argintiu și verde, cu un gust ușor revigorant delicat. Băutura este netedă și are note curate de fructe necoapte, lemn ușor și doar o atingere de astringentă afumată.

ceaiul alb dragon pearls

 • Origine: provincia Fujian, China
 • Gust: ierbos, fructat, neted
 • Nume alternativ: Phoenix Eye

Dragon Pearls Bai Long Zhu este un ceai rafinat din Fuding, provincia Fujian. Mugurii fragezi împreună cu una-două frunze sunt smulși manual și rulați în forme de perle, producând un ceai neted, ușor și fructat. Notele fragile de yuzu (un fruct citric) sunt perfect echilibrate cu note dulci strălucitoare de piersică, care amintesc de o tartă cremoasă.

ceaiul alb white darjeeling

 • Origine: Himalaia, Darjeeling, India
 • Gust: nuci, vin de muscat, miere, dulce

Cultivat în Himalaya la o altitudine de aproape 2000 de metri, este procesarea minimă care diferențiază ceaiul alb Darjeeling de omologul său cel mai renumit ceai negru Darjeeling. Cu o smulgere atenta, se asigura ca din partea superioara a tufei sunt selectati numai muguri noi de ceai nedeschisi cu cele doua frunze tinere care-I inconjoara. Dupa recoltare, ceaiul este rulat cu grija, manual, pentru a nu deteriora frunzele si mugurii. Odata ofilite la soare, frunzele de ceai sunt uscate la caldura mica pentru a preveni oxidarea ulterioara. Varianta alba a ceaiului Darjeeling are frunze de ceai foarte pufoase și ușoare, o aromă delicată și produce o culoare aurie palidă, cu un gust moale și o nuanță de dulceață.

ceaiul alb jade pillar

 • Origine: provincia Yunnan, China
 • Gust: nuci, fructe, bland

Recoltat la începutul primăverii, rulat manual și apoi uscat individual, acest ceai delicat dezvăluie băutorului arta producției de ceai și starea înaltă a culturii de ceai Yunnan. Se prepară o băutură curată și proaspătă, cu o aromă ușoară de nuci și fructe.

ceaiul alb malawi satemwa antlers

 • Origine: Malawi, Africa
 • Gust: fructe de lici, miere, lemnos, afumat

Acest ceai incredibil este compus exclusiv din tulpini, ceea ce contravine complet regulilor de producție a ceaiului care afirmă că ceaiul de cea mai înaltă calitate ar trebui să conțină cât mai puține tulpini. Cu toate acestea, acest ceai este foarte apreciat și are o aromă complexă, care amintește de miere, lemn și fum.

În magazinul nostru online puteți găsi ceai alb de cea mai bună calitate. Dacă aveți întrebări, ne puteți scrie la contact@esensis.ro sau ne puteți contacta prin formularul de contact.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>