lectură de 2 minute
În urma consumului de ceai verde, nutrienții fitochimici din această plantă pot să ne protejeze împotriva arsurilor solare, totodată reducând riscul de apariție al cancerului de piele. Dar și un stil de viață bazat pe alimente integrale de origine vegetală poate să aibă același efect. Întrebarea este, însă, cum pot acești nutrienți fitochimici din plante și din ceaiul verde să ne protejeze împotriva radiaților UV? Haideți să aflăm în articolul de azi: „ceaiul verde și protecția solară”!
ceaiul verde și protecția solară: cine crește și cine scade nivelul antioxidanților din piele?
Consumul de alimente de origine vegetală bogate în antioxidanți poate îmbunătăți protecția pielii și reduce roșeața arsurilor solare cu până la patruzeci la sută. La polul opus, alcoolul poate scădea dramatic nivelul antioxidanților din piele în decurs de numai opt minute de la consum.
Mai mult de un milion de cazuri de cancer de piele apar anual numai în Statele Unite ale Americii. Principalul risc îl reprezintă expunerea directă la radiațiile UV din soare. Alcoolul joacă și el un rol important în acest factor.
cum ajung nutrienții fitochimici din alimentele vegetale și din ceai să ne protejeze?
Ingestia alimentelor vegetale crește concentrația de antioxidanți în sânge. Ulteriori, aceștia sunt depozitați cu ajutorul sângelui în țesuturile pielii și așa ne protejează de efectele secundare ale radiațiilor UV. Protecția nu este la fel ca în cazul unei creme cu SPF ridicat, dar poate contribui substanțial.
Dacă totuși consumul de alcool nu poate fi evitat atunci când mergeți la plajă, ar fi indicat să folosiți o cremă cu protecție solară ridicată. Totodată, să consumați alimente bogate în antioxidanți, cum sunt fructele de pădure, sucul de roșii sau ceaiul verde.
-
ceai verde jasmine blossom12,50 lei – 155,98 lei
-
ceai verde japan sencha12,50 lei – 169,06 lei
-
ceai verde gunpowder mint12,50 lei – 166,50 lei
Articol publicat cu sprijinul NutritionFacts.Org
referințe
Rhodes LE, Darby G, Massey KA, Clarke KA, Dew TP, Farrar MD, Bennett S, Watson RE, Williamson G, Nicolaou A. Oral green tea catechin metabolites are incorporated into human skin and protect against UV radiation-induced cutaneous inflammation in association with reduced production of pro-inflammatory eicosanoid 12-hydroxyeicosatetraenoic acid. Br J Nutr. 2013 Sep 14;110(5):891-900.
Mukamal KJ. Alcohol consumption and self-reported sunburn: a cross-sectional, population-based survey. J Am Acad Dermatol. 2006 Oct;55(4):584-9. Epub 2006 Jun
Gordon R. Skin cancer: an overview of epidemiology and risk factors. Semin Oncol Nurs. 2013 Aug;29(3):160-9.
Narendhirakannan RT, Hannah MA. Oxidative stress and skin cancer: an overview.Indian J Clin Biochem. 2013 Apr;28(2):110-5.
Saladi RN, Nektalova T, Fox JL. Induction of skin carcinogenicity by alcohol and ultraviolet light. Clin Exp Dermatol. 2010 Jan;35(1):7-11.
Murakami A, Ohnishi K. Target molecules of food phytochemicals: food science bound for the next dimension. Food Funct. 2012 May;3(5):462-76. doi: 10.1039/c2fo10274a. Epub 2012 Feb 29
Darvin ME, Sterry W, Lademann J, Patzelt A. Alcohol consumption decreases the protection efficiency of the antioxidant network and increases the risk of sunburn in human skin. Skin Pharmacol Physiol. 2013;26(1):45-51.
referințe
Lettieri-Barbato D, Tomei F, Sancini A, Morabito G, Serafini M. Effect of plant foods and beverages on plasma non-enzymatic antioxidant capacity in human subjects: a meta-analysis. Br J Nutr. 2013 May;109(9):1544-56.
Wolfe KL, Kang X, He X, Dong M, Zhang Q, Liu RH. Cellular antioxidant activity of common fruits. J Agric Food Chem. 2008 Sep 24;56(18):8418-26.
Eastwood MA. Interaction of dietary antioxidants in vivo: how fruit and vegetables prevent disease? QJM. 1999 Sep;92(9):527-30
Stahl W, Sies H. ?-Carotene and other carotenoids in protection from sunlight. Am J C doi: 10.3945/ajcn.112.034819. Epub 2012 Oct 10. Review
Stahl W, Heinrich U, Wiseman S, Eichler O, Sies H, Tronnier H. Dietary tomato paste protects against ultraviolet light-induced erythema in humans. J Nutr. 2001 May;131(5):1449-51
Rizwan M, Rodriguez-Blanco I, Harbottle A, Birch-Machin MA, Watson RE, Rhodes LE. Tomato paste rich in lycopene protects against cutaneous photodamage in humans in vivo: a randomized controlled trial. Br J Dermatol. 2011 Jan;164(1):154-62.
notă
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Scopul acestui blog este să furnizeze informații utile de ordin general în legătură cu subiectul tratat. Esensis.ro nu își propune sub nicio formă să substituie sfatul medicului sau al altor profesioniști medicali, dat în funcție de afecțiunile de care suferă cititorul, de simptomele sau grijile sale. Dacă cititorul are nevoie de asistență medicală personală, legată de sănătate, de dietă, de exercițiile fizice sau de altă natură, el ar trebui să consulte un medic competent și/sau alți profesioniști medicali calificați. Autorul nu își asumă nicio responsabilitate pentru efectele negative pe care le poate resimți cititorul ca rezultat direct ori indirect al aplicării sugestiilor din acest site sau al aplicării programelor recomandate aici.