masala chai. ce este și de unde vine numele de chai?

lectură de 3 minute

Chai are o istorie bogată. Masala chai – ce este și de unde vine numele de chai? Numele chai vine din hindi și înseamnă ceai, cuvânt derivat din cha, care care la rândul lui provine din limba chineză. În cazul nostru, termenul hindi chai se traduce printr-un amestec de condimente infuzate într-o băutură asemănătoare ceaiului. 

Rețetele pentru chai variază de la continente la culturi, orașe și familii. Dar ingredientele tradiționale ale unui amestec de chai condimentat includ de obicei ceaiul negru de Assam amestecat cu mirodenii puternice, precum scorțișoara, cardamomul, anasonul, cuișoarele, ghimbirul și boabele de piper negru.

Amestecul de ceai condimentat este de obicei preparat cu lapte și îndulcit cu zahăr sau miere. Cu toate acestea, masala chai pe care-l comandăm în cafenele și restaurante are astăzi foarte puțin în comun cu originile chaiului indian.

originile chai

Legenda spune că originea chai datează de mai mult de 5.000 de ani, când un rege din ceea ce este acum India a ordonat să fie creată o băutură condimentată vindecătoare, pentru a fi folosită în Ayurveda. Ayurveda este o practică tradițională medicinală în care se folosesc ierburi și mirodenii. Se știa încă de atunci că ghimbirul și piperul negru stimulează digestia. Proprietățile antiseptice din cuișoare ajută la ameliorarea durerii, iar cardamomul a fost folosit ca elevator al stării de dispoziție. Scorțișoara susține circulația sângelui și funcția respiratorie, iar anasonul era folosit pentru a reîmprospăta respirația.

Pe măsură ce băutura vindecatoare s-a răspândit în India, o mare varietate de condimente au fost folosite pentru a o pregăti. Aceasta era preparată în funcție de regiunea continentului sau chiar de cartierul în care a fost fabricată.

versiunea originală

Credeți sau nu, versiunile originale ale masala chai sau ceai condimentat nu conțineau frunze reale de ceai Camellia sinensis. Laptele și zahărul au fost, de asemenea, completări ulterioare la celebra băutură. Adăugarea de frunze de ceai negru, lapte și zahăr au fost popularizate mii de ani mai târziu (la mijlocul anilor 1800), când soiul de plante de ceai Camellia sinensis assamica a fost descoperit în India și cultivat de britanicii care stăpâneau continentul la acea vreme. Aceștia aveau o dorință insaciabilă de ceai negru puternic cu lapte și zahăr.

ingredientele din chai

Deoarece băutura tradițională chai poate varia de la oraș la oraș și de la familie la familie, nu există nicio rețetă care să definească chaiul. Băutura constă de obicei din urmatoarele categorii de ingrediente:

ceaiul negru

Ceaiurile negre Assam și Darjeeling originare din India sunt cele mai populare pentru a fi utilizate ca bază de chai. Dar veți găsi, de asemenea, chai fabricat cu diferite tipuri de ceaiuri verzi, ierburi sud-americane sau rooibos din Africa de Sud. De asemenea, puteți găsi amestecuri complet pe bază de plante făcute doar din condimente și care nu conțin frunze de ceai.

laptele

Chaiul indian se face adesea cu lapte de bivoliță. Dar versiunea occidentală cu care suntem obișnuiti este cu lapte de vacă sau alternative vegetale, cum ar fi lapte de soia, migdale, lapte de ovăz, orez sau lapte de cocos. De asemenea, puteți găsi lapte de iac sau de capră în unele băuturi chai. Unele rețete vă vor face să adăugati un chai puternic în apă și apoi să îl diluați cu lapte. Alte rețete se fac cu condimentele chai într-un amestec de apă și lapte sau doar în lapte.

îndulcitorul

Zahărul alb, zahărul brun și mierea sunt îndulcitori tipici chai. Dar pot fi utilizate și alte zaharuri, cum ar fi demerara, turbinado sau zahăr din nucă de cocos ori siropul de agave. Jaggery, un zahăr de trestie nerafinat este un îndulcitor popular folosit în unele părți din India.

condimentele

Condimentele sau masala utilizate în chai pot varia în funcție de regiune, climă și preferințe culturale. În mod tradițional, cardamomul, ghimbirul, cuișoarele, scortișoara, anasonul stelat și boabele de piper negru erau condimente chai dominante. Toate sunt ușor disponibile în India. Vanilia, turmericul, nucșoara, anasonul stelat sau feniculul pot fi, de asemenea, observate în unele rețete tradiționale. Pe măsură ce chai s-a mutat spre vest, frunza de dafin, ienibaharul, cacao sau șofranul au devenit adăugiri populare. Coriandrul, chimenul sau chiar peppermint pot apărea în unele rețete.

cum preparăm masala chai?

Deoarece amestecurile de chai au la bază diferite sortimente de ceai, cereți întotdeauna furnizorului de ceai instrucțiuni specifice de preparare pentru chaiul achiziționat. Iată câteva sfaturi generale de preparare a chai de care trebuie să țineți cont:

Chai poate fi infuzat în apă, un amestec de apă și lapte sau doar în lapte, în funcție de preferințe. Nu se recomandă fierberea chaiului în lapte, deoarece își pierde aroma. Folosiți aproximativ 15-20 grame de chai la 300 ml de lapte (noi recomandăm varianta vegetală). Întotdeauna folosiți apă filtrată sau plată, deoarece apa de la robinet modifică gustul și proprietățile băuturii.

Iată o metodă clasică de infuzat chai: adăugați în 50 ml apă fierbinte 20 grame de chai și lăsați-l la infuzat 2 minute (pentru chai pe bază de ceai negru sau verde) sau până la 15 minute (pentru chai pe bază de plante). Între timp, încălziți cantitatea dorită de lapte până aproape de fierbere. Adăugați laptele fierbinte peste infuzia de chai, îndulcind după gust (dacă acesta nu conține deja îndulcitor). Strecurați și bucurați-vă!

de unde să cumpărați și cum să depozitați chai

Acum că am aflat ce este masala chai și de unde vine numele de chai, vă recomandăm să cumărați chai întotdeauna din magazine specializate. Pentru a vă asigura de calitatea acestuia, pe ambalaj trebuie să scrie originea ceaiului sau a plantelor și ce condimente conține. Păstrați întotdeauna chaiul într-un spațiu răcoros, ferit de lumină, oxigen și umiditate. Nu depozitați chaiul în frigider sau congelator! Păstrați-l într-un recipient opac, etanș. Nu depozitați chaiul alături de cafea sau condimente, deoarece preia gustul și aroma acestora.

În magazinul nostru online, găsiți masala chai pe baza de ceai negru din India și Kenya. La cerere vă putem aduce chai pe bază de ceai verde sau plante. Un alt produs realizat artizanal și adus tocmai din Australia, este chaiul nostru Prana chai, creat artizanal in Melbourne, Australia cu ingrediente din India, Sri Lanka și Guatemala.

Vă mulțumim pentru că ne-ați citit articolul și vă dorim o zi minunată alături de un delicios masala chai!

surse

medlineplus. gov și nutritionfacts. org

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>