tensiunea arterială, ceaiul de hibiscus și puterea sa antioxidantă

lectură de 2 minute

Ceaiul de hibiscus, preparat din floarea cu același nume Hibiscus rosa-sinensis sau Hibiscus sabdariffa, mai este cunoscut sub numele de ceai acru. Are un gust acrișor distinct, care amintește de merișoare și o culoare roșu strălucitor. Poate fi servit cald sau rece. Ne propunem să aflăm care este legătura dintre ceaiul de hibiscus și tensiunea arterială.

prima analiză: puterea antioxindantă a ceaiului de hibiscus

Un studiu comparativ referitor la antioxidanți a analizat 280 de băuturi comune. Printre acestea se numără: ceaiul negru și verde, ceaiul rooibos, ceaiul de hibiscus, Matcha, cafeaua, sucul de struguri, laptele, pepsi și coca cola, red bull, vinul roșu și alb. Ceaiul de hibiscus a iesit pe locul întâi, cu mult înaintea altor băuturi celebre, inclusiv a mult lăudatului ceai verde Matcha.

La o oră de la consum, puterea antioxidantă din sânge crește dramatic, demonstrând astfel că nutrienții fitochimici din ceai sunt absorbiți în organism.

ce efecte are această infuzie asupra obezității?

Conform unui studiu, eficiența sa asupra obezității nu a fost cea mai lăudată. Dintr-un motiv sau altul, s-a dovedit că ceaiul de hibiscus  nu are efecte decât asupra unei jumătăți dintre subiecții care au fost tratați. Dacă vă numărați însă în jumătatea norocoasă, v-ați putea reduce colesterolul cu până la 12%.

ce se întâmplă cu tensiunea arterială atunci când consumi ceai de hibiscus?

Cu totul alta a fost însă situația în cazul scăderii hipertensiunii, ne spune un nou studiu realizat la Universitatea Tufts. Acesta a arătat că trei căni pe zi reduc în mod semnificativ tensiunea arterială la adulții pre-hipertensivi. Cât de mult, însă? Se pare că, s-a obținut o scădere cu până la 7 puncte a presiunii sistolice.

Pentru a scădea tensiunea arterială, cele mai bune lucruri pe care le poți face sunt să slăbești și să îți reduci consumul de sodiu (sare). Să faci mai multă mișcare și să reduci stresul. Însă dovezile arată că ceaiul de hibiscus adăugat la rutina ta zilnica poate oferi beneficii suplimentare. Aceste beneficii sunt comparabile cu ale celor mai puternice medicamente antihipertensive.

cat de mult ceai de este prea mult?

Excesul de consum din orice aliment poate avea propriile efecte secundare. De exemplu, aluminiul din dietă a fost asociat cu dezvoltarea bolilor creierului cum ar fi Alzheimer. Dacă beți prea mult ceai din planta Camellia sinensis oare puteți absorbi cantități mari de aluminiu? Se pare că ceaiurile negru, verde și ceaiul alb nu contribuie semnificativ la absorbția aluminiului. Cercetarile sugerează că biodisponibilitatea aluminiului în ceai (cât de mult absorb organismele noastre) este scăzută.

cât de mult ceai de hibiscus să consumăm zilnic?

Ceaiul de hibiscus poate fi diferit, deoarece conține acizi naturali cum ar fi acidul citric. Ceaiul de hibiscus este la fel de acid ca sucul de portocale sau cola. Însă nu există date suficiente care să arate dacă acizii din ceaiul de hibiscus stimulează absorbția aluminiului. Totuși, Dr. Michael Greger ne recomandă să nu depășim un litru de ceai de hibiscus pe zi pentru adulții sănătoși (și mai puțin pentru copii sau femei însărcinate).

băuturile acide pot eroda smalțul dinților

Băuturile acide pot eroda smalțul dinților. Din acest motiv, ceaiul acru dar și smoothie cel mai bine e să le consumăm folosind paie reutilizabile. Noi folosim paie din silicon sau inox. Deasemenea, Dr. Greger ne recomandă să ne clătim dinții cu apă după ce am consumat băuturi acide, pentru a ne spăla de acizi.

Acest articol despre „tensiunea arterială și ceaiul de hibiscus” a fost scris cu sprijinul NutritionFact.Org.

referințe

Fernández-Arroyo S, Herranz-López M, Beltrán-Debón R, Borrás-Linares I, Barrajón-Catalán E, Joven J, Fernández-Gutiérrez A, Segura-Carretero A, Micol V. Bioavailability study of a polyphenol-enriched extract from Hibiscus sabdariffa in rats and associated antioxidant status. Mol Nutr Food Res. 2012 Oct;56(10):1590-5.

Frank T, Netzel G, Kammerer DR, Carle R, Kler A, Kriesl E, Bitsch I, Bitsch R, Netzel M. Consumption of Hibiscus sabdariffa L. aqueous extract and its impact on systemic antioxidant potential in healthy subjects. J Sci Food Agric. 2012 Aug 15;92(10):2207-18.

Chang HC, Peng CH, Yeh DM, Kao ES, Wang CJ. Hibiscus sabdariffa extract inhibits obesity and fat accumulation, and improves liver steatosis in humans. Food Funct. 2014 Apr;5(4):734-9.

Mozaffari-Khosravi H, Jalali-Khanabadi BA, Afkhami-Ardekani M, Fatehi F. Effects of sour tea (Hibiscus sabdariffa) on lipid profile and lipoproteins in patients with type II diabetes. J Altern Complement Med. 2009 Aug;15(8):899-903.

Aziz Z, Wong SY, Chong NJ. Effects of Hibiscus sabdariffa L. on serum lipids: a systematic review and meta-analysis. J Ethnopharmacol. 2013 Nov 25;150(2):442-50.

alte referințe

McKay DL, Chen CY, Saltzman E, Blumberg JB. Hibiscus sabdariffa L. tea (tisane) lowers blood pressure in prehypertensive and mildly hypertensive adults. J Nutr. 2010 Feb;140(2):298-303.

Herrera-Arellano A, Flores-Romero S, Chávez-Soto MA, Tortoriello J. Effectiveness and tolerability of a standardized extract from Hibiscus sabdariffa in patients with mild to moderate hypertension: a controlled and randomized clinical trial. Phytomedicine. 2004 Jul;11(5):375-82.

Reinke CM, Breitkreutz J, Leuenberger H. Aluminium in over-the-counter drugs: risks outweigh benefits? Drug Saf. 2003;26(14):1011-25.

Weberg R, Berstad A. Gastrointestinal absorption of aluminium from single doses of aluminium containing antacids in man. Eur J Clin Invest. 1986 Oct;16(5):428-32.

Haji Faraji M, Haji Tarkhani A. The effect of sour tea (Hibiscus sabdariffa) on essential hypertension. J Ethnopharmacol. 1999 Jun;65(3):231-6.

Wróbel K, Wróbel K, Urbina EM. Determination of total aluminum, chromium, copper, iron, manganese, and nickel and their fractions leached to the infusions of black tea, green tea, Hibiscus sabdariffa, and Ilex paraguariensis (mate) by ETA-AAS. Biol Trace Elem Res. 2000 Winter;78(1-3):271-80.

Malik J, Frankova A, Drabek O, Szakova J, Ash C, Kokoska L. Aluminium and other elements in selected herbal tea plant species and their infusions. Food Chem. 2013 Aug 15;139(1-4):728-34.

Davis CD, Greger JL. Longitudinal changes of manganese-dependent superoxide dismutase and other indexes of manganese and iron status in women. Am J Clin Nutr. 1992 Mar;55(3):747-52.

Finley JW, Penland JG, Pettit RE, Davis CD. Dietary manganese intake and type of lipid do not affect clinical or neuropsychological measures in healthy young women. J Nutr. 2003 Sep;133(9):2849-56.

Hope S, Daniel K, Gleason KL, Comber S, Nelson M, Powell JJ. Influence of tea drinking on manganese intake, manganese status and leucocyte expression of MnSOD and cytosolic aminopeptidase P. Eur J Clin Nutr. 2006 Jan;60(1):1-8.

notă

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Scopul acestui blog este să furnizeze informații utile de ordin general în legătură cu subiectul tratat. Esensis.ro nu își propune sub nicio formă să substituie sfatul medicului sau al altor profesioniști medicali, dat în funcție de afecțiunile de care suferă cititorul, de simptomele sau grijile sale. Dacă cititorul are nevoie de asistență medicală personală, legată de sănătate, de dietă, de exercițiile fizice sau de altă natură, el ar trebui să consulte un medic competent și/sau alți profesioniști medicali calificați. Autorul nu își asumă nicio responsabilitate pentru efectele negative pe care le poate resimți cititorul ca rezultat direct ori indirect al aplicării sugestiilor din acest site sau al aplicării programelor recomandate aici

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>