de ce este matcha atât de scumpă?

lectură de 3 minute

De ce este matcha atât de scumpă? Aceasta este o întrebare care ni se pune tot timpul. Pentru că sunt atât de multe lucruri în producerea ceaiului matcha, ne este greu să răspundem într-o propoziție sau două. Așa că am decis să scriem un articol întreg despre asta. În acest articol, vom încerca să răspundem de ce este matcha atât de scumpă și vom explora toți pașii prin care se fac unele dintre cele mai bune ceaiuri matcha din lume. Fără prea mult zgomot, haideți să ne scufundăm în poveste.

așadar, de ce este matcha atât de scumpă? iată 11 motive!

#1 matcha crește doar în anumite locații geografice

Deși ceaiul își are rădăcinile în China, matcha așa cum îl cunoaștem astăzi este cu adevărat un produs al Japoniei. Fermierii cu care ne întâlnim în Japonia produc ceai matcha de multe generații. Aceste cunoștințe transmise din generație în generație fac produsul mult mai bun. Deși este posibil să găsiți niște matcha de calitate produs în alte țări, cel mai bun matcha din lume vine din Japonia.

Acest lucru limitează cu adevărat capacitatea de producție la o locație geografică mică și la o mână de fermieri talentați. Vom intra în partea de cerere și ofertă a ecuației mai târziu. Pentru moment, este suficient să spunem că Japonia reprezintă un procent relativ mic din producția globală de ceai. Totuși, ea este responsabilă pentru aproape toată producția de matcha de ceai mai bună calitate. Acesta este un prim răspuns la întrebarea „de ce este matcha atât de scumpă?”.

#2 prima recoltă

Matcha premium trebuie să vină întotdeauna de la prima recoltă. În timpul iernii, planta de ceai are câteva luni de „perioadă de odihnă” în care acumulează nutrienți din sol și apoi îi eliberează primăvara în mugurii proaspeți. Acești muguri sunt cei mai bogati în nutrienți și cei mai dulci ca aromă. Așadar, sunt rezervați pentru cele mai premium tipuri de ceai precum kabusecha, gyokuro și, desigur, matcha. După ce aceste frunze sunt recoltate, planta de ceai va mai produce câteva rânduri de recoltă. Însă acești muguri vor avea mai puține substanțe nutritive și aromă. De ce? Pentru că nu vor avea atât de mult timp pentru a acumula nutrienți din sol. Faptul că matcha premium poate fi recoltată doar o dată pe an ne conduce cu un pas mai aproape de a răspunde la întrebarea „de ce este matcha atât de scumpă?”.

#3 lucrători mai mulți pentru umbrirea plantelor

Un alt motiv pentru care matcha este atât de scumpă este că plantele de ceai trebuie acoperite cu un tip special de plasă numită kabuse. Această plasă este întinsă cu grijă deasupra frunzelor de ceai pentru a le proteja de lumina soarelui.

Desigur, acest lucru necesită buget suplimentar pentru achiziționarea plasei. Dar și forță de muncă suplimentară pentru a amplasa perdelele peste frunze. Uneori, o schelă din bambus trebuie să fie instalată pentru ceaiurile recoltate manual, astfel încât lucrătorii să poată recolta frunzele sub umbră. Desigur, acest lucru necesită și mai mult timp și resurse de la fermieri. Din acest motiv, bineînțeles, crește prețul.

#4 de ce este nevoie să umbrească plantele?

Când frunzele de ceai sunt expuse la lumina soarelui, ele încep să transforme teanina în catechine. Teanina este aminoacidul care conferă ceaiului aroma sa dulce și savuroasă. Catechinele sunt cele care conferă ceaiului un gustul amar. Un ceai care conține mai multe catechine va fi mai amar și, prin urmare, mai puțin potrivit pentru matcha. Prin privarea frunzelor de la lumina soarelui cu trei săptămâni înainte de recoltare se creează o frunză care este mai bogată în teanină și mai săracă în catechine. Acest pas suplimentar de umbrire necesită timp și resurse, astfel încât ceaiurile umbrite tind să fie mai scumpe.

#5 planta trebuie să supraviețuiască trei săptămâni fără lumina soarelui

Configurarea plasei este doar o parte a provocării. Al doilea factor care începe să răspundă la întrebarea de ce este matcha atât de scumpă este ceea ce urmează. După ce schelele au fost montate, planta de ceai trebuie ținută în viață timp de trei săptămâni fără lumina soarelui.

Acesta este o perioadă stresantă pentru plantă și trebuie întărită pentru a-și menține sănătatea. În timp ce majoritatea fermierilor ar folosi îngrășăminte chimice pentru a face acest lucru, fermierii care produc matcha organică (bio), precum megumi matcha din magazinul nostru, le place să facă lucrurile într-un mod organic. Ei folosesc ingrediente naturale pentru a furniza nutrienți plantei de ceai, fără a dăuna ecosistemului din jur. Acest lucru necesită mai mult timp, dar produc ceai matcha într-un mod sustenabil.

#6 procesul de cules manual al frunzelor

Procesul de culegere manuală are loc doar o zi pe an. Oamenii se adună din toată zona pentru a lua parte la culesul manual al ceaiului. Desigur, acest lucru necesită forță de muncă și pregătire suplimentară. Culesul ceaiului este o artă foarte precisă.

Ceaiul trebuie cules la doar câțiva milimetri sub al treilea mugur. Aici devine și mai dificil pentru că uneori planta de ceai are un „boboc ascuns” sau un mugure ascuns, astfel încât recoltarea trebuie să aibă loc sub a doua frunză. Acest lucru necesită o concentrare atentă și o pregătire pentru a putea identifica în mod corespunzător diferitele frunze de pe planta de ceai.

#7 selecția atentă a frunzelor

Următorul motiv pentru care matcha este atât de scumpă are de-a face cu modul în care sunt selectate frunzele. După ce ceaiul a fost umbrit timp de trei săptămâni, este timpul să fie cules. Pentru ceaiurile mai puțin costisitoare precum Bancha, se pot folosi frunzele mai în vârstă de pe planta de ceai. Dar pentru matcha se folosesc doar cei trei muguri de sus.

Acești muguri tineri au cea mai mare cantitate de nutrienți și au cea mai fină și dulce aromă. Sunt, de asemenea, cei mai bogați în cofeină. Este unul dintre motivele pentru care matcha are un conținut atât de mare de cofeină. Acești muguri sunt recoltați și aburiți pentru a-i pregăti pentru următorul pas al procesului de producție a matcha.

#8 tulpinile și nervurile frunzelor de ceai sunt îndepărtate

Un alt răspuns la întrebarea „de ce matcha este atât de scumpă?” este pentru că are un pas suplimentar care este rar în lumea ceaiului. Tulpinile și nervurile frunzelor de ceai sunt îndepărtate. Aceste detalii pot să nu pară foarte importante. Însă atunci când un ceai este măcinat într-o pudră aroma se intensifică astfel încât micile imperfecțiuni ale gustului devin evidente. Acest proces necesită utilaje suplimentare și, de asemenea, reduce randamentul total al ceaiului, deoarece tulpinile și nervurile nu sunt incluse în greutatea finală. Ambele contribuie la scumpirea ceaiului.

#9 frunzele de ceai sunt măcinate cu echipamente foarte scumpe

În cele din urmă, după ce tulpinile și nervurile sunt îndepărtate, ceaiul este gata de măcinat. Frunzele fără tulpini se numesc „tencha” și sunt puse în mori de granit pentru măcinare. Pentru a măcina frunzele de ceai într-o pulbere foarte fină precum matcha, este nevoie de o rețea extinsă de caneluri și de o moară cu plăci de granit performantă. Acestea nu sunt doar foarte scumpe, dar durează până la o oră pentru a produce cincizeci de grame din această pudră de matcha prețioasă.

#10 pulberea prețioasă trebuie să fie perfect ambalată

Odată ce ceaiul este măcinat, trebuie să fie ambalat corespunzător. Pudra de matcha este incredibil de sensibilă la lumină, căldură și umiditate. Așadar, trebuie închisă cu mare atenție într-un recipient etanș.

Cutiile în care se ambalează matcha trebuie să fie dublu sigilate, ceea ce adaugă protecție. Perioada de valabilitate este, de asemenea, mai scurtă pentru matcha și sunt cele mai bune dacă sunt consumate în decurs de un an de la ambalare. Toate aceste detalii și multe altele contribuie la prețul pudrei de matcha.

Matcha este foarte sensibilă la lumină, căldură și umiditate în timpul depozitării

Desigur, matcha nu poate fi vândută imediat, trebuie să fie depozitată de ferma de ceai până când cineva plasează o comandă. Din acest motiv, mulți producători de ceai trebuie să înființeze o instalație specială de depozitare la rece pentru ca ceaiul lor matcha să dureze mai mult. Există cheltuieli de capital suplimentare pentru achiziționarea acestor depozite frigorifice. Totul costă bani pentru a menține pudra bine răcită și întreținută.

Pulberea este produsă într-o cantitate foarte limitată

După cum am menționat anterior, moara de granit folosită pentru a măcina frunzele de tencha în pudră de matcha poate procesa până la o oră doar pentru a produce cincizeci de grame de pudră matcha. Acest lucru limitează sever capacitățile de producție ale unei mici ferme de matcha, chiar dacă au mai multe mori. Ca urmare a acestei cantități limitate, costurile menționate mai devreme sunt distribuite într-un stoc foarte mic. Prin urmare, prețul final crește.

#11 cererea este mai mare decât oferta

După cum am promis, vom reveni la cerere și ofertă pentru a răspunde la întrebarea de ce matcha este atât de scumpă? Matcha a devenit faimos pentru dulceața naturală, aroma puternică de umami și finisajul neted. Acestea sunt foarte rare în lumea ceaiului. Drept urmare, producătorii lucrează meticulos pentru a perfecționa ceaiul matcha ideal.

Odată ce aceste arome au fost perfecționate, oamenii sunt dispuși să plătească un preț mai mare pentru aceste incredibile ceaiuri matcha. Chiar dacă costul este de câțiva lei pe gram, merită pentru răsfățul ocazional.

care sunt gradele ceaiului matcha?

Dacă doriți să economisiți bani atunci când cumpărați matcha, veți dori să acordați atenție diferitelor grade de ceai matcha și la ce sunt folosite în general. Nu doriți să plătiți în exces pentru un matcha latte sau să folosiți un matcha foarte scump pentru a găti. Prin urmare, acordați o atenție deosebită la ceea ce urmează!

matcha grad ceremonial

Acesta se referă, în general, la cel mai înalt grad de pudră matcha, destinată a fi băută fără lapte sau zahăr. În articolul nostru pentru a răspunde la întrebarea „de ce este matcha atât de scumpă?”, vorbim de fapt despre pudra matcha de grad ceremonial.

Cu acest produs, toți pașii sunt luați în considerare pentru a produce un ceai care este în mod natural dulce și suficient de neted pentru a fi băut simplu, fără lapte. În prepararea băuturii se folosește un gram de pudră matcha la 80 ml apă filtrată sau plată, încălzită la 70 – 80 grade Celsius.

matcha grad imperial sau matcha grad latte

După cum sugerează și numele, matcha de grad latte este destinat a fi combinat cu lapte de ovăz pentru a produce un matcha latte. Ce se întâmplă dacă preparăm matcha cu lapte animal, ca și în cazul cafelei, aflăm aici.

Pentru a produce acest ceai, unii dintre pași sunt săriți și gustul devine ușor amar. Fie ceaiul nu este umbrit corect, nici selectat cu grijă, fie este făcut dintr-o recoltă ulterioară. Acest lucru nu înseamnă că toate matcha de grad latte sunt de calitate scăzută. Matcha pe care l-am selectat noi din prefectura Kagoshima este perfect pentru latte. Kasumi matcha este produs fără substanțe chimice sau pesticide, fiind un matcha bio destinată consumului zilnic.

matcha grad culinar

În cele din urmă, avem matcha de calitate culinară. Acest matcha va avea un gust mai amar, dar nu este nicio problemă pentru că îl preparați termic și îl combinați cu o mulțime de alte ingrediente, așa cum ați face dacă ați coace o prăjitură cu matcha.

Sperăm că aveți acum un răspuns la întrebarea „de ce este matcha atât de scumpă?”, dar și câteva sfaturi pentru a vă ajuta să economisiți bani data viitoare când cumpărați ceai matcha.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>