ceaiul verde și fierul. poate consumul de ceai impiedica absorbția fierului?

Lectură de 2 minute

Ceaiul verde și fierul – un subiect controversat și nu foarte dezabătut în literatura de specialitate. Poate consumul de ceai verde consumat în timpul mesei să împiedice absorbția fierului din alimente? Răspunsul e: depinde.

Un studiu publicat în 2009 în Jurnalul Internațional de Cardiologie a concluzionat că „Ceaiul verde nu inhibă absorbția fierului”. Însă, singura referință pe care am putut-o găsi în literatura de specialitate despre efectul negativ al băutării ceaiului asupra absorbției fierului a venit din Tunisia. Dar experimentul a fost efectuat pe șobolani. Prin urmare, cu excepția cazului în care sunteți un șobolan din Tunisia, nu ar trebui să vă faceți griji cu privire la dezvoltarea anemiei cu deficit de fier din consumul de ceai. LoL!

Ceaiul verde și fierul. Ce spune un studiu realizat în India?

Un studiu realizat în India în 2008 a constatat că absorbția fierului din alimente ar putea fi redusă la jumătate atunci când se consumă ceai în timpul mesei. Vestea bună, totuși, este că studiul a constatat că vitamina C triplează absorbția fierului. Atâta timp cât beți ceai cu lămâie sau mancați alimente bogate în vitamina C la mese (cum ar fi citrice, broccoli, fructe tropicale, ardei gras etc), atunci aceasta nu ar trebui să fie o problemă.

Ce se întâmplă dacă totuși consumați ceai verde, însă fără lămâie?

Dacă totuși nu vă place lămâia și nu mâncați alimente bogate în vitamina C, atunci femeile care au menstruație ar putea dori să renunțe la ceai, cafea, ciocolată caldă sau ceai de peppermint în timpul meselor și cu până la o oră înainte pentru a maximiza absorbția fierului din alimente. La bărbați (și la femeile care nu au menstruație), reducerea absorbției fierului poate să nu fie neapărat un lucru rău. De fapt, efectul cafelei asupra absorbției fierului a fost folosit cu alt scop: s-a explicat de ce consumul de cafea a fost găsit ca protector împotriva bolilor legate de supraîncărcarea cu fier, cum ar fi diabetul și guta.

referințe

Nelson M, Poulter J. Impact of tea drinking on iron status in the UK: a review. J Hum Nutr Diet. 2004 Feb;17(1):43-54.

Thankachan P, Walczyk T, Muthayya S, Kurpad AV, Hurrell RF. Iron absorption in young Indian women: the interaction of iron status with the influence of tea and ascorbic acid. Am J Clin Nutr. 2008 Apr;87(4):881-6.

Cheng TO. Green tea does not inhibit iron absorption. Int J Cardiol. 2009 Mar 20;133(1):112. doi: 10.1016/j.ijcard.2007.08.110. Epub 2007 Dec 21. PMID: 18160146.

notă

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Scopul acestui blog este să furnizeze informații utile de ordin general în legătură cu subiectul tratat. Esensis.ro nu își propune sub nicio formă să substituie sfatul medicului sau al altor profesioniști medicali, dat în funcție de afecțiunile de care suferă cititorul, de simptomele sau grijile sale. Dacă cititorul are nevoie de asistență medicală personală, legată de sănătate, de dietă, de exercițiile fizice sau de altă natură, el ar trebui să consulte un medic competent și/sau alți profesioniști medicali calificați. Autorul nu își asumă nicio responsabilitate pentru efectele negative pe care le poate resimți cititorul ca rezultat direct ori indirect al aplicării sugestiilor din acest site sau al aplicării programelor recomandate aici.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>