cafeaua cu lapte. pot fi beneficiile cafelei blocate de lapte?

lectură de 2 minute

Cafeaua poate avea efecte benefice asupra inflamației, funcției pulmonare, sensibilității la insulină și depresiei, probabil din cauza unei clase de nutrienți fitochimici (polifenoli) găsiți în boabele de cafea și care se numesc acizi clorogeni. Acesti acizi s-au dovedit a avea efecte benefice, cum ar fi scăderea tensiunii arteriale așa cum puteți vedea în graficul de mai jos. Același lucru putem spune despre cafeaua cu lapte? Aflăm în cele ce urmează.

credit image: NutritionFacts.Org

care cafea are cei mai mulți acizi clorogeni. cum alegem cea mai sănătoasă cafea?

Pentru a afla răspunsul la această întrebare au fost testate peste o sută de cafele. Diferite cafele aveau niveluri diferite de cofeină, dar nivelurile de acid clorogenic au variat de peste 30 de ori. În consecință, selecția cafelei poate avea o influență mare asupra sănătății. S-a testat până și cafeaua unui lanț internațional de cafenele și s-a constatat că avea un conținut extrem de scăzut de acid clorogenic. Această valoare a fost în medie de zece ori mai mică decât alte cafele testate. S-ar putea ca ei să-și prăjească baobele de cafea mai mult?

Într-adevăr, cu cât boabele de cafea sunt prăjite mai mai mult, cu atât mai puțin conținut de acid clorogenic este. Conținutul de acid clorogenic pare să fie parțial distrus prin prăjire. Cofeina este destul de stabilă, dar o prăjire intensă (o cafea pătrunsă) poate șterge până la 90 la sută din conținutul de acid clorogenic al boabelor. Diferența dintre o prăjire medie ușoară și o prăjire medie nu a fost suficientă pentru a face diferența în ceea ce privește statusul antioxidant total în fluxul sanguin al oamenilor. Ambele prăjiri au dat aproximativ același impuls. Nici alți factori nu au influențat acidul clorogenic, cum ar fi modul în care se prepară băutura sau decofeinizarea cafelei

cafeaua cu lapte. ce ziceți de adăugarea laptelui?

Poate vă amintiți efectele de blocare a nutrienților lactatelor din articolul nostru pe care îl puteți reciti aici. Articolul arată că adăugarea de lapte a prevenit efectele protectoare ale ceaiului asupra funcției arterelor. Consumați ceai negru și în câteva ore obțineți o îmbunătățire semnificativă a funcției vasculare, în timp ce adăugarea de lapte a distrus complet efectele protective ale ceaiului.

Într-adevăr, după cum puteți vedea în graficul de mai jos, studiul a constatat că obținem un mare impuls în funcția arterelor după ce bem ceai, dar dacă bem aceeași cantitate de ceai cu lapte, este ca și cum nu am fi băut niciodată ceaiul. Se crede că un compus chimic numit cazeină (din latină caseus, “brânză”) din proteinele din lapte este de vină, prin legarea nutrienților fitochimici din ceai. Cu alte cuvinte, poate nu ar trebui să adăugăm lapte în ceai. La fel cum nu ar trebui să punem iaurt nici pe fructele de pădure.

Proteinele din lapte par să aibă același efect asupra nutrienților fitochimici din fructele de pădure, precum și asupra ciocolatei, așa cum puteți vedea în graficul de mai jos. Dacă măncați ciocolată cu lapte, nimic nu se întâmplă cu puterea antioxidantă a sângelui, dar în decurs de o oră după ce ați mâncat ciocolată neagră, obțineți o creștere bună a puterii antioxidante.

credit image: NutritionFacts.Org
credit image: NutritionFacts.Org

laptele blochează o parte din proprietățile antioxidante ale cacao

Ciocolata cu lapte poate avea doar douăzeci la sută cacao, în timp ce o ciocolată neagră bună poate fi făcută din cincizeci la sută sau sau chiar mai multă cacao. Atunci când consumați o ciocolată caldă cu lapte de origine animală blocați aproximativ jumătate din puterea antioxidantă din cacao, așa cum puteți vedea în graficul de mai jos.

credit image: NutritionFacts.Org

ce detalii ar trebui să aducem în discuție despre cafeaua cu lapte animal?

Când laptele de vacă a fost adăugat la cafea (cappuccino sau flat white), activitatea antioxidantă a scăzut cu până la nouăzeci și cinci la sută. Așa cum vedeți în graficul de mai jos, pe parcursul unei zile mult mai puțini acizi clorogeni au ajuns în fluxul sanguin al oamenilor atunci când și-au băut cafeaua cu lapte, în comparație cu un espresso. Laptele adăugat reduce absorbția acizilor clorogeni cu mai mult de jumătate.

credit image: NutritionFacts.Org

ce informații putem menționa cu privire la cafeaua cu lapte vegetal de soia?

Laptele vegetal de soia are beneficii inerente în comparație cu laptele de vacă, dar are aceleași efecte de blocare a nutrienților ca și lactatele? Conform studiilor, răspunsul este categoric: nu. Se pare că nu există nicio diferență semnificativă în absorbția nutrienților fitochimici din cafea atunci când ne bem cafeaua cu lapte vegetal de soia. Proteinele din soia par să se lege inițial de compușii cafelei în intestinul subțire, dar apoi bacteriile bune din flora intestinală le pot elibera, astfel încât să poată fi absorbite la nivel de colon.

Poate vă întrebați despre alte tipuri de lapte vegetal? Laptele pe bază de migdale, orez, nucă de cocos sau laptele de ovăz au atât de puține proteine, încât “mă îndoiesc că ar exista un efect de blocare, dar nu au fost niciodată testate direct din cunoștințele mele” – ne spune Dr. Michael Greger.

Articol scris cu sprijinul NutritionFacts.Org

referințe

Crippa A, Discacciati A, Larsson SC, Wolk A, Orsini N. Coffee consumption and mortality from all causes, cardiovascular disease, and cancer: a dose-response meta-analysis. Am J Epidemiol. 2014 Oct 15;180(8):763-75.

Loftfield E, Freedman ND, Graubard BI, Guertin KA, Black A, Huang WY, Shebl FM, Mayne ST, Sinha R. Association of Coffee Consumption With Overall and Cause-Specific Mortality in a Large US Prospective Cohort Study. Am J Epidemiol. 2015 Dec 15;182(12):1010-22.

Mills CE, Oruna-Concha MJ, Mottram DS, Gibson GR, Spencer JP. The effect of processing on chlorogenic acid content of commercially available coffee. Food Chem. 2013 Dec 15;141(4):3335-40.

Mubarak A, Bondonno CP, Liu AH, Considine MJ, Rich L, Mas E, Croft KD, Hodgson JM. Acute effects of chlorogenic acid on nitric oxide status, endothelial function, and blood pressure in healthy volunteers: a randomized trial. J Agric Food Chem. 2012 Sep 12;60(36):9130-6.

Ludwig IA, Mena P, Calani L, Cid C, Del Rio D, Lean ME, Crozier A. Variations in caffeine and chlorogenic acid contents of coffees: what are we drinking? Food Funct. 2014 Aug;5(8):1718-26.

Mills CE, Oruna-Concha MJ, Mottram DS, Gibson GR, Spencer JP. The effect of processing on chlorogenic acid content of commercially available coffee. Food Chem. 2013 Dec 15;141(4):3335-40.

Ludwig IA, Mena P, Calani L, Cid C, Del Rio D, Lean ME, Crozier A. Variations in caffeine and chlorogenic acid contents of coffees: what are we drinking? Food Funct. 2014 Aug;5(8):1718-26.

Mills CE, Oruna-Concha MJ, Mottram DS, Gibson GR, Spencer JP. The effect of processing on chlorogenic acid content of commercially available coffee. Food Chem. 2013 Dec 15;141(4):3335-40.

Ludwig IA, Mena P, Calani L, Cid C, Del Rio D, Lean ME, Crozier A. Variations in caffeine and chlorogenic acid contents of coffees: what are we drinking? Food Funct. 2014 Aug;5(8):1718-26.

alte referințe

Corrêa TA, Monteiro MP, Mendes TM, Oliveira DM, Rogero MM, Benites CI, Vinagre CG, Mioto BM, Tarasoutchi D, Tuda VL, César LA, Torres EA. Medium light and medium roast paper-filtered coffee increased antioxidant capacity in healthy volunteers: results of a randomized trial. Plant Foods Hum Nutr. 2012 Sep;67(3):277-82.

Mills CE, Oruna-Concha MJ, Mottram DS, Gibson GR, Spencer JP. The effect of processing on chlorogenic acid content of commercially available coffee. Food Chem. 2013 Dec 15;141(4):3335-40.

Lorenz M, Jochmann N, von Krosigk A, Martus P, Baumann G, Stangl K, Stangl V. Addition of milk prevents vascular protective effects of tea. Eur Heart J. 2007 Jan;28(2):219-23.

Serafini M, Testa MF, Villaño D, Pecorari M, van Wieren K, Azzini E, Brambilla A, Maiani G. Antioxidant activity of blueberry fruit is impaired by association with milk. Free Radic Biol Med. 2009 Mar 15;46(6):769-74.

Serafini M, Bugianesi R, Maiani G, Valtuena S, De Santis S, Crozier A. Plasma antioxidants from chocolate. Nature. 2003 Aug 28;424(6952):1013.

I. Sánchez-González, A. Jiménez-Escrig, F. Saura-Calixto, In vitro antioxidant activity of coffees brewed using different procedures (Italian, espresso and filter), Food Chemistry, Volume 90, Issues 1–2, 2005, Pages 133-139, ISSN 0308-8146,

alte referințe

Duarte GS, Farah A. Effect of simultaneous consumption of milk and coffee on chlorogenic acids’ bioavailability in humans. J Agric Food Chem. 2011 Jul 27;59(14):7925-31.

Budryn G, Pałecz B, Rachwał-Rosiak D, Oracz J, Zaczyńska D, Belica S, Navarro-González I, Meseguer JM, Pérez-Sánchez H. Effect of inclusion of hydroxycinnamic and chlorogenic acids from green coffee bean in β-cyclodextrin on their interactions with whey, egg white and soy protein isolates. Food Chem. 2015 Feb 1;168:276-87.

Ilana Felberg, Adriana Farah, Mariana C. Monteiro, Ronoel L. de O. Godoy, Sidney Pacheco, Verônica Calado, Carmen M. Donangelo,

Budryn G, Pałecz B, Rachwał-Rosiak D, Oracz J, Zaczyńska D, Belica S, Navarro-González I, Meseguer JM, Pérez-Sánchez H. Effect of inclusion of hydroxycinnamic and chlorogenic acids from green coffee bean in β-cyclodextrin on their interactions with whey, egg white and soy protein isolates. Food Chem. 2015 Feb 1;168:276-87.

Effect of simultaneous consumption of soymilk and coffee on the urinary excretion of isoflavones, chlorogenic acids and metabolites in healthy adults, Journal of Functional Foods, Volume 19, Part A, 2015, Pages 688-699, ISSN 1756-4646.

notă

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Scopul acestui blog este să furnizeze informații utile de ordin general în legătură cu subiectul tratat. Esensis.ro nu își propune sub nicio formă să substituie sfatul medicului sau al altor profesioniști medicali, dat în funcție de afecțiunile de care suferă cititorul, de simptomele sau grijile sale. Dacă cititorul are nevoie de asistență medicală personală, legată de sănătate, de dietă, de exercițiile fizice sau de altă natură, el ar trebui să consulte un medic competent și/sau alți profesioniști medicali calificați. Autorul nu își asumă nicio responsabilitate pentru efectele negative pe care le poate resimți cititorul ca rezultat direct ori indirect al aplicării sugestiilor din acest site sau al aplicării programelor recomandate aici.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>