lectură de 2 minute
Turmericul este o plantă cu flori, Curcuma longa din familia ghimbirului, Zingiberaceae, ale cărei rădăcini sunt folosite la gătit. Înainte de a afla despre uimitoarele proprietăți ale turmericului, să vedem ce ne spune istoria.
Turmericul a fost folosit în Asia de secole. Este o parte importantă din Ayurveda, din Siddha, din medicina tradițională chineză (TCM), din Unani (sau Yunani – medicina tradițională perso-arabică) și din ritualurile animiste ale popoarelor austroneziene. A fost folosit mai întâi ca și colorant, iar mai târziu pentru presupusele sale proprietăți în medicina populară.
Cea mai mare diversitate de specii de Curcuma după număr se află în India, aproximativ 40 până la 45 de specii. Thailanda are 30 până la 40 de specii comparabile. Alte țări din Asia tropicală au, de asemenea, numeroase specii sălbatice de Curcuma.
care sunt uimitoarele proprietăți ale turmericului dacă este consumat
- antiinflamator (cunoscut ca cel mai puternic aliment antiinflamator de pe planetă)
- antioxidant
- prevenție cancere
- prevenție boala Alzheimer
- protecția peretelui intern (endoteliu) a vaselor sanguine de agresiunea adusă de sedentarismul pasiv
- prevenție și tratament diabet, rezistență la insulină
- reduce durerile post-intervenții chirurgicale începând din ziua a doua
uimitoarele proprietăți ale turmericului în asocierea cu piper
Aproximativ cinci la sută din piperul negru conține un compus numit piperină, care este responsabil pentru aroma picantă a piperului. Piperina este un puternic inhibitor al metabolismului medicamentelor. Unul dintre modurile în care ficatul nostru scapă de substanțele străine este de a le face solubile în apă, astfel încât să poată fi excretate mai ușor. Însă, această moleculă de piper negru inhibă procesul. Turmericul consumat fără piper este eliminat cu ajutorul ficatului în proporție de până la 90% din organsim fără să aibă beneficiile enumerate mai sus. Dar dacă adăugăm piper (chiar și 1/20 la o linguriță de turmeric), absorbția acestuia în sânge crește cu pană la două mii la sută.
uimitoarele proprietăți ale turmericului în activitatea sa chimopreventivă
Suntem din ce în ce mai conștienți de substanțele derivate din plante care acționează ca agenți chemopreventivi – substanțe care ajută la prevenirea cancerului, spre deosebire de chimioterapie, substanțe care vizează tratarea cancerului. Aceste substanțe nu sunt doar ieftine, ci sunt ușor disponibile și nu au toxicitate sau au o toxicitate foarte redusă.
Încă din 1987, Institutul Național al Cancerului din SUA a testat mai mult de o mie de agenți potențiali diferiți pentru activitatea chemopreventivă, dintre care doar câteva zeci au fost mutați la studii clinice. Curcumina, prezentă în condimentul indian curcuma, care este utilizată în pulberea de curry, este un astfel de agent care este în prezent sub investigație clinică pentru chimioprevenția cancerului.
În funcție de modul lor de acțiune, agenții chemopreventivi sunt clasificați în diferite subgrupuri: antiproliferative (împiedică înmulțirea celulelor), antioxidanți sau [anti] cancerigeni. Curcumina aparține tuturor celor trei, având în vedere multiplele sale mecanisme de acțiune. Curcumina pare să joace un rol care ajută la blocarea fiecărei etape de transformare, proliferare și invazie a cancerului. Poate chiar ajuta înainte ca agenții cancerigeni să ajungă la celulele noastre.
ce este, de fapt, curcumina?
Curcumina este o substanță de culoare galben strălucitor produsă de plantele Curcuma longa (Turmeric). Este principalul curcuminoid al turmericului. Se vinde ca supliment pe bază de plante, ingredient cosmetic, aromatizant alimentar și colorant alimentar.
Curcumina (extractul) previne cancerul de sân și cel pancreatic, pe când turmericul (planta integrală) previne atât cele două, cât și cancerul de colon, mielomul multiplu, leucemia mielogenă și cancerul colorectal.
uimitoarele proprietăți ale turmericului în recuperarea după o intervenție chirurgicală
Medicina este uneori… complicată. Unul dintre motivele pentru care cercetătorii experimentează pe animale este că pot crea leziuni uniforme și standardizate pentru a testa potențiale remedii. Nu este ca și cum ai putea leza prin tăiere cincizeci de persoane și să vezi dacă ceva funcționează mai bine decât o pastilă placebo.
Dar în 2011, un studiu pe oameni a investigat eficacitatea curcuminei din turmeric în durere și oboseală post-operatorie la pacienții cărora li s-a îndepărtat vezica biliară. Studiul a testat aproximativ cincizeci de persoane cărora li s-a administrat curcumină și un placebo cu aspect identic. Grupul cu placebo a primit si analgezice atunci când durerea a devenit insuportabilă. Potrivit studiului, în săptămânile care au urmat intervenției chirurgicale, a existat o scădere dramatică a scorurilor de durere și oboseală în grupul cu curcumină.
Curcuma este un ingredient alimentar natural, plăcut și inofensiv. S-a dovedit a fi benefic deoarece reduce durerile post-intervenții chirurgicale începând din ziua a doua și poate fi o alternativă ecologică la medicamentele antiinflamatoare sintetizate care au o amprentă de carbon definită datorită producției industriale.
cât de mult turmeric este prea mult?
După cum am învățat deja, uimitoarele proprietăți ale turmericului sunt fantastice, dar cât de mult turmeric sau curcumină sunt prea mult? Știm deja că turmericul este un produs vegetal natural, iar curcumina este extrasă din acesta. Doar pentru că ceva este natural, nu înseamnă neapărat că nu poate fi toxic. Stricnina este naturală, cianura este naturală. Plumbul, mercurul și plutoniul sunt toate elemente… naturale. Dar Curcuma este doar o plantă, iar plantele nu pot fi periculoase, nu-i așa? Răspunsul e: depinde de cantitate.
Având în vedere validitatea noțiunii larg acceptate că medicina complementară și alternativă este o abordare mai sigură, trebuie să ne reamintim că o terapie care exercită un efect biologic este, prin definiție, un medicament și poate avea toxicitate, mai ales când dozele de suplimente depășesc sau chiar le înlocuiesc pe cele din dietă.
care ar fi cantitatea sigură de turmeric?
Dietele tradiționale indiene includ o linguriță de turmeric pe zi. Încorporarea turmericului în gătit alături de piper poate fi mai bună decât administrarea suplimentelor de curcumină, mai ales în timpul sarcinii.
Persoanele cu calculi biliari, pacienții cu obstrucție a tractului biliar ar trebui să fie atenți la consumul de curcumină. Deasemenea, prea multă curcumină poate crește riscul de pietre la rinichi. Curcuma are un conținut ridicat de oxalați solubili, care se pot lega de calciu și pot forma oxalat de calciu insolubil, care este responsabil pentru aproximativ trei sferturi din toate pietrele la rinichi. Deci, consumul chiar și în cantități moderate de Curcumă nu ar fi recomandat persoanelor cu tendința de a forma pietre la rinichi.
turmeric în combinație cu condimente indiene, un produs din magazinul nostru online
Amestecul de turmeric Prana Chai din magazinul nostru online este realizat din condimente chai autentice cu o porție de turmeric de calitate superioară, proaspăt macinat. Ceai negru, condimentat simplu, natural și delicios echilibrat făcut numai din ingrediente bune și îndulcit cu miere pură din Australia.
Acest chai cu turmeric are un profil ușor pământiu, cu note pronunțate de ghimbir și turmeric. O aromă care vă amintește de mirosul pământului după o ploaie de primăvară. Ingredientele combinate din acest chai proaspăt cu turmeric pot ajuta la reducerea stării de greață, la prevenirea infecțiilor bacteriene și la sprijinirea digestiei.
În încheiere, dorim să vă mulțumim pentru răbdarea de a ne citi articolul „Uimitoarele proprietăți ale turmericului”, vă dorim multă sănătate și spor la cumpărături!
pudra de curcumina, bio, 70g
un extract celebru cu proprietati antiinflamatorii
Articol scris cu sprijinul NutritionFacts.Org.
referințe
𝑆 𝐶 𝐺𝑢𝑝𝑡𝑎, 𝐵 𝑆𝑢𝑛𝑔, 𝐽 𝐻 𝐾𝑖𝑚, 𝑆 𝑃𝑟𝑎𝑠𝑎𝑑, 𝑆 𝐿𝑖, 𝐵 𝐵 𝐴𝑔𝑔𝑎𝑟𝑤𝑎𝑙. 𝑀𝑢𝑙𝑡𝑖𝑡𝑎𝑟𝑔𝑒𝑡𝑖𝑛𝑔 𝑏𝑦 𝑡𝑢𝑟𝑚𝑒𝑟𝑖𝑐, 𝑡ℎ𝑒 𝑔𝑜𝑙𝑑𝑒𝑛 𝑠𝑝𝑖𝑐𝑒: 𝐹𝑟𝑜𝑚 𝑘𝑖𝑡𝑐ℎ𝑒𝑛 𝑡𝑜 𝑐𝑙𝑖𝑛𝑖𝑐. 𝑀𝑜𝑙 𝑁𝑢𝑡𝑟 𝐹𝑜𝑜𝑑 𝑅𝑒𝑠. 2013 𝑆𝑒𝑝;57(9):1510-28.
𝐾 𝐴 𝐴𝑔𝑎𝑟𝑤𝑎𝑙, 𝐶 𝐷 𝑇𝑟𝑖𝑝𝑎𝑡ℎ𝑖, 𝐵 𝐵 𝐴𝑔𝑎𝑟𝑤𝑎𝑙, 𝑆 𝑆𝑎𝑙𝑢𝑗𝑎. 𝐸𝑓𝑓𝑖𝑐𝑎𝑐𝑦 𝑜𝑓 𝑡𝑢𝑟𝑚𝑒𝑟𝑖𝑐 (𝑐𝑢𝑟𝑐𝑢𝑚𝑖𝑛) 𝑖𝑛 𝑝𝑎𝑖𝑛 𝑎𝑛𝑑 𝑝𝑜𝑠𝑡𝑜𝑝𝑒𝑟𝑎𝑡𝑖𝑣𝑒 𝑓𝑎𝑡𝑖𝑔𝑢𝑒 𝑎𝑓𝑡𝑒𝑟 𝑙𝑎𝑝𝑎𝑟𝑜𝑠𝑐𝑜𝑝𝑖𝑐 𝑐ℎ𝑜𝑙𝑒𝑐𝑦𝑠𝑡𝑒𝑐𝑡𝑜𝑚𝑦: 𝑎 𝑑𝑜𝑢𝑏𝑙𝑒-𝑏𝑙𝑖𝑛𝑑, 𝑟𝑎𝑛𝑑𝑜𝑚𝑖𝑧𝑒𝑑 𝑝𝑙𝑎𝑐𝑒𝑏𝑜-𝑐𝑜𝑛𝑡𝑟𝑜𝑙𝑙𝑒𝑑 𝑠𝑡𝑢𝑑𝑦. 𝑆𝑢𝑟𝑔 𝐸𝑛𝑑𝑜𝑠𝑐. 2011 𝐷𝑒𝑐;25(12):3805-10.
𝐽 𝐻 𝐾𝑖𝑚, 𝑆 𝐶 𝐺𝑢𝑝𝑡𝑎, 𝐵 𝑃𝑎𝑟𝑘, 𝑉 𝑅 𝑌𝑎𝑑𝑎𝑣, 𝐵 𝐵 𝐴𝑔𝑔𝑎𝑟𝑤𝑎𝑙. 𝑇𝑢𝑟𝑚𝑒𝑟𝑖𝑐 (𝐶𝑢𝑟𝑐𝑢𝑚𝑎 𝑙𝑜𝑛𝑔𝑎) 𝑖𝑛ℎ𝑖𝑏𝑖𝑡𝑠 𝑖𝑛𝑓𝑙𝑎𝑚𝑚𝑎𝑡𝑜𝑟𝑦 𝑛𝑢𝑐𝑙𝑒𝑎𝑟 𝑓𝑎𝑐𝑡𝑜𝑟 (𝑁𝐹)-κ𝐵 𝑎𝑛𝑑 𝑁𝐹-κ𝐵-𝑟𝑒𝑔𝑢𝑙𝑎𝑡𝑒𝑑 𝑔𝑒𝑛𝑒 𝑝𝑟𝑜𝑑𝑢𝑐𝑡𝑠 𝑎𝑛𝑑 𝑖𝑛𝑑𝑢𝑐𝑒𝑠 𝑑𝑒𝑎𝑡ℎ 𝑟𝑒𝑐𝑒𝑝𝑡𝑜𝑟𝑠 𝑙𝑒𝑎𝑑𝑖𝑛𝑔 𝑡𝑜 𝑠𝑢𝑝𝑝𝑟𝑒𝑠𝑠𝑒𝑑 𝑝𝑟𝑜𝑙𝑖𝑓𝑒𝑟𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛, 𝑖𝑛𝑑𝑢𝑐𝑒𝑑 𝑐ℎ𝑒𝑚𝑜𝑠𝑒𝑛𝑠𝑖𝑡𝑖𝑧𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛, 𝑎𝑛𝑑 𝑠𝑢𝑝𝑝𝑟𝑒𝑠𝑠𝑒𝑑 𝑜𝑠𝑡𝑒𝑜𝑐𝑙𝑎𝑠𝑡𝑜𝑔𝑒𝑛𝑒𝑠𝑖𝑠. 𝑀𝑜𝑙 𝑁𝑢𝑡𝑟 𝐹𝑜𝑜𝑑 𝑅𝑒𝑠. 2012 𝑀𝑎𝑟;56(3):454-65.
𝐵 𝐵 𝐴𝑔𝑔𝑎𝑟𝑤𝑎𝑙, 𝑊 𝑌𝑢𝑎𝑛, 𝑆 𝐿𝑖, 𝑆 𝐶 𝐺𝑢𝑝𝑡𝑎. 𝐶𝑢𝑟𝑐𝑢𝑚𝑖𝑛-𝑓𝑟𝑒𝑒 𝑡𝑢𝑟𝑚𝑒𝑟𝑖𝑐 𝑒𝑥ℎ𝑖𝑏𝑖𝑡𝑠 𝑎𝑛𝑡𝑖-𝑖𝑛𝑓𝑙𝑎𝑚𝑚𝑎𝑡𝑜𝑟𝑦 𝑎𝑛𝑑 𝑎𝑛𝑡𝑖𝑐𝑎𝑛𝑐𝑒𝑟 𝑎𝑐𝑡𝑖𝑣𝑖𝑡𝑖𝑒𝑠: 𝐼𝑑𝑒𝑛𝑡𝑖𝑓𝑖𝑐𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛 𝑜𝑓 𝑛𝑜𝑣𝑒𝑙 𝑐𝑜𝑚𝑝𝑜𝑛𝑒𝑛𝑡𝑠 𝑜𝑓 𝑡𝑢𝑟𝑚𝑒𝑟𝑖𝑐. 𝑀𝑜𝑙 𝑁𝑢𝑡𝑟 𝐹𝑜𝑜𝑑 𝑅𝑒𝑠. 2013 𝑆𝑒𝑝;57(9):1529-42.
𝐼 𝐻𝑜𝑓𝑓𝑚𝑎𝑛. 𝑇𝑟𝑎𝑛𝑠𝑐𝑒𝑛𝑑𝑖𝑛𝑔 𝑟𝑒𝑑𝑢𝑐𝑡𝑖𝑜𝑛𝑖𝑠𝑚 𝑖𝑛 𝑛𝑢𝑡𝑟𝑖𝑡𝑖𝑜𝑛 𝑟𝑒𝑠𝑒𝑎𝑟𝑐ℎ. 𝐴𝑚 𝐽 𝐶𝑙𝑖𝑛 𝑁𝑢𝑡𝑟. 2003 𝑆𝑒𝑝;78(3 𝑆𝑢𝑝𝑝𝑙):514𝑆-516𝑆.
alte referințe
𝐾 𝐴 𝐴𝑔𝑎𝑟𝑤𝑎𝑙, 𝐶 𝐷 𝑇𝑟𝑖𝑝𝑎𝑡ℎ𝑖, 𝐵 𝐵 𝐴𝑔𝑎𝑟𝑤𝑎𝑙, 𝑆 𝑆𝑎𝑙𝑢𝑗𝑎. 𝐸𝑓𝑓𝑖𝑐𝑎𝑐𝑦 𝑜𝑓 𝑡𝑢𝑟𝑚𝑒𝑟𝑖𝑐 (𝑐𝑢𝑟𝑐𝑢𝑚𝑖𝑛) 𝑖𝑛 𝑝𝑎𝑖𝑛 𝑎𝑛𝑑 𝑝𝑜𝑠𝑡𝑜𝑝𝑒𝑟𝑎𝑡𝑖𝑣𝑒 𝑓𝑎𝑡𝑖𝑔𝑢𝑒 𝑎𝑓𝑡𝑒𝑟 𝑙𝑎𝑝𝑎𝑟𝑜𝑠𝑐𝑜𝑝𝑖𝑐 𝑐ℎ𝑜𝑙𝑒𝑐𝑦𝑠𝑡𝑒𝑐𝑡𝑜𝑚𝑦: 𝑎 𝑑𝑜𝑢𝑏𝑙𝑒-𝑏𝑙𝑖𝑛𝑑, 𝑟𝑎𝑛𝑑𝑜𝑚𝑖𝑧𝑒𝑑 𝑝𝑙𝑎𝑐𝑒𝑏𝑜-𝑐𝑜𝑛𝑡𝑟𝑜𝑙𝑙𝑒𝑑 𝑠𝑡𝑢𝑑𝑦. 𝑆𝑢𝑟𝑔 𝐸𝑛𝑑𝑜𝑠𝑐. 2011 𝐷𝑒𝑐;25(12):3805-10.
𝐵 𝐵 𝐴𝑔𝑎𝑟𝑤𝑎𝑙. 𝐽𝑜𝑢𝑟𝑛𝑒𝑦 𝑜𝑓 𝑡ℎ𝑒 𝑐𝑎𝑟𝑏𝑜𝑛-𝑙𝑖𝑡𝑒𝑟𝑎𝑡𝑒 𝑎𝑛𝑑 𝑐𝑙𝑖𝑚𝑎𝑡𝑒-𝑐𝑜𝑛𝑠𝑐𝑖𝑜𝑢𝑠 𝑒𝑛𝑑𝑜𝑠𝑢𝑟𝑔𝑒𝑜𝑛 ℎ𝑎𝑣𝑖𝑛𝑔 𝑎 ℎ𝑒𝑎𝑑, ℎ𝑒𝑎𝑟𝑡, ℎ𝑎𝑛𝑑𝑠, 𝑎𝑛𝑑 ℎ𝑜𝑙𝑖𝑠𝑡𝑖𝑐 𝑠𝑒𝑛𝑠𝑒 𝑜𝑓 𝑟𝑒𝑠𝑝𝑜𝑛𝑠𝑖𝑏𝑖𝑙𝑖𝑡𝑦. 𝑆𝑢𝑟𝑔 𝐸𝑛𝑑𝑜𝑠𝑐. 2008 𝐷𝑒𝑐;22(12):2539-40.
𝐻. 𝑀. 𝐾𝑟𝑎𝑚𝑒𝑟, 𝐺. 𝐶𝑢𝑟ℎ𝑎𝑛. 𝑇ℎ𝑒 𝑎𝑠𝑠𝑜𝑐𝑖𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛 𝑏𝑒𝑡𝑤𝑒𝑒𝑛 𝑔𝑜𝑢𝑡 𝑎𝑛𝑑 𝑛𝑒𝑝ℎ𝑟𝑜𝑙𝑖𝑡ℎ𝑖𝑎𝑠𝑖𝑠: 𝑇ℎ𝑒 𝑁𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙 𝐻𝑒𝑎𝑙𝑡ℎ 𝑎𝑛𝑑 𝑁𝑢𝑡𝑟𝑖𝑡𝑖𝑜𝑛 𝐸𝑥𝑎𝑚𝑖𝑛𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛 𝑆𝑢𝑟𝑣𝑒𝑦 𝐼𝐼𝐼, 1988-1994. 𝐴𝑚. 𝐽. 𝐾𝑖𝑑𝑛𝑒𝑦 𝐷𝑖𝑠. 2002 40(1):37 – 42.
𝐴. 𝐺𝑜𝑒𝑙, 𝐴. 𝐵. 𝐾𝑢𝑛𝑛𝑢𝑚𝑎𝑘𝑘𝑎𝑟𝑎, 𝐵. 𝐵. 𝐴𝑔𝑔𝑎𝑟𝑤𝑎𝑙. 𝐶𝑢𝑟𝑐𝑢𝑚𝑖𝑛 𝑎𝑠 𝐶𝑢𝑟𝑒𝑐𝑢𝑚𝑖𝑛: 𝐹𝑟𝑜𝑚 𝑘𝑖𝑡𝑐ℎ𝑒𝑛 𝑡𝑜 𝑐𝑙𝑖𝑛𝑖𝑐. 𝐵𝑖𝑜𝑐ℎ𝑒𝑚. 𝑃ℎ𝑎𝑟𝑚𝑎𝑐𝑜𝑙. 2008 75(4):787 – 809.
𝑅. 𝐴. 𝑆ℎ𝑎𝑟𝑚𝑎, 𝐴. 𝐽. 𝐺𝑒𝑠𝑐ℎ𝑒𝑟, 𝑊. 𝑃. 𝑆𝑡𝑒𝑤𝑎𝑟𝑑. 𝐶𝑢𝑟𝑐𝑢𝑚𝑖𝑛: 𝑇ℎ𝑒 𝑠𝑡𝑜𝑟𝑦 𝑠𝑜 𝑓𝑎𝑟. 𝐸𝑢𝑟. 𝐽. 𝐶𝑎𝑛𝑐𝑒𝑟. 2005 41(13):1955 – 1968.
𝑆. 𝐶. 𝐺𝑢𝑝𝑡𝑎, 𝐺. 𝐾𝑖𝑠𝑚𝑎𝑙𝑖, 𝐵. 𝐵. 𝐴𝑔𝑔𝑎𝑟𝑤𝑎𝑙. 𝐶𝑢𝑟𝑐𝑢𝑚𝑖𝑛, 𝑎 𝑐𝑜𝑚𝑝𝑜𝑛𝑒𝑛𝑡 𝑜𝑓 𝑡𝑢𝑟𝑚𝑒𝑟𝑖𝑐: 𝐹𝑟𝑜𝑚 𝑓𝑎𝑟𝑚 𝑡𝑜 𝑝ℎ𝑎𝑟𝑚𝑎𝑐𝑦. 𝐵𝑖𝑜𝑓𝑎𝑐𝑡𝑜𝑟𝑠. 2013 39(1):2 – 13.
𝑆. 𝐶. 𝐺𝑢𝑝𝑡𝑎, 𝐵. 𝑆𝑢𝑛𝑔, 𝐽. 𝐻. 𝐾𝑖𝑚, 𝑆. 𝑃𝑟𝑎𝑠𝑎𝑑, 𝑆. 𝐿𝑖, 𝐵. 𝐵. 𝐴𝑔𝑔𝑎𝑟𝑤𝑎𝑙. 𝑀𝑢𝑙𝑡𝑖𝑡𝑎𝑟𝑔𝑒𝑡𝑖𝑛𝑔 𝑏𝑦 𝑡𝑢𝑟𝑚𝑒𝑟𝑖𝑐, 𝑡ℎ𝑒 𝑔𝑜𝑙𝑑𝑒𝑛 𝑠𝑝𝑖𝑐𝑒: 𝐹𝑟𝑜𝑚 𝑘𝑖𝑡𝑐ℎ𝑒𝑛 𝑡𝑜 𝑐𝑙𝑖𝑛𝑖𝑐. 𝑀𝑜𝑙 𝑁𝑢𝑡𝑟 𝐹𝑜𝑜𝑑 𝑅𝑒𝑠. 2013 57(9):1510 – 1528.
𝐻. 𝐻𝑎𝑛𝑎𝑖, 𝑇. 𝐼𝑖𝑑𝑎, 𝐾. 𝑇𝑎𝑘𝑒𝑢𝑐ℎ𝑖, 𝐹. 𝑊𝑎𝑡𝑎𝑛𝑎𝑏𝑒, 𝑌. 𝑀𝑎𝑟𝑢𝑦𝑎𝑚𝑎, 𝐴. 𝐴𝑛𝑑𝑜ℎ, 𝑇. 𝑇𝑠𝑢𝑗𝑖𝑘𝑎𝑤𝑎, 𝑌. 𝐹𝑢𝑗𝑖𝑦𝑎𝑚𝑎, 𝐾. 𝑀𝑖𝑡𝑠𝑢𝑦𝑎𝑚𝑎, 𝑀. 𝑆𝑎𝑡𝑎, 𝑀. 𝑌𝑎𝑚𝑎𝑑𝑎, 𝑌. 𝐼𝑤𝑎𝑜𝑘𝑎, 𝐾. 𝐾𝑎𝑛𝑘𝑒, 𝐻. 𝐻𝑖𝑟𝑎𝑖𝑠ℎ𝑖, 𝐾. 𝐻𝑖𝑟𝑎𝑦𝑎𝑚𝑎, 𝐻. 𝐴𝑟𝑎𝑖, 𝑆. 𝑌𝑜𝑠ℎ𝑖𝑖, 𝑀. 𝑈𝑐ℎ𝑖𝑗𝑖𝑚𝑎, 𝑇. 𝑁𝑎𝑔𝑎𝑡𝑎, 𝑌. 𝐾𝑜𝑖𝑑𝑒. 𝐶𝑢𝑟𝑐𝑢𝑚𝑖𝑛 𝑚𝑎𝑖𝑛𝑡𝑒𝑛𝑎𝑛𝑐𝑒 𝑡ℎ𝑒𝑟𝑎𝑝𝑦 𝑓𝑜𝑟 𝑢𝑙𝑐𝑒𝑟𝑎𝑡𝑖𝑣𝑒 𝑐𝑜𝑙𝑖𝑡𝑖𝑠: 𝑅𝑎𝑛𝑑𝑜𝑚𝑖𝑧𝑒𝑑, 𝑚𝑢𝑙𝑡𝑖𝑐𝑒𝑛𝑡𝑒𝑟, 𝑑𝑜𝑢𝑏𝑙𝑒-𝑏𝑙𝑖𝑛𝑑, 𝑝𝑙𝑎𝑐𝑒𝑏𝑜-𝑐𝑜𝑛𝑡𝑟𝑜𝑙𝑙𝑒𝑑 𝑡𝑟𝑖𝑎𝑙. 𝐶𝑙𝑖𝑛. 𝐺𝑎𝑠𝑡𝑟𝑜𝑒𝑛𝑡𝑒𝑟𝑜𝑙. 𝐻𝑒𝑝𝑎𝑡𝑜𝑙. 2006 4(12):1502 – 1506.
𝑇. 𝐴ℎ𝑚𝑒𝑑, 𝐴.-𝐻. 𝐺𝑖𝑙𝑎𝑛𝑖. 𝑇ℎ𝑒𝑟𝑎𝑝𝑒𝑢𝑡𝑖𝑐 𝑃𝑜𝑡𝑒𝑛𝑡𝑖𝑎𝑙 𝑜𝑓 𝑇𝑢𝑟𝑚𝑒𝑟𝑖𝑐 𝑖𝑛 𝐴𝑙𝑧ℎ𝑒𝑖𝑚𝑒𝑟’𝑠 𝐷𝑖𝑠𝑒𝑎𝑠𝑒: 𝐶𝑢𝑟𝑐𝑢𝑚𝑖𝑛 𝑜𝑟 𝐶𝑢𝑟𝑐𝑢𝑚𝑖𝑛𝑜𝑖𝑑𝑠? 𝑃ℎ𝑦𝑡𝑜𝑡ℎ𝑒𝑟 𝑅𝑒𝑠. 2013.
alte referințe
𝑆. 𝐺. 𝐷𝑎𝑠, 𝐺. 𝑃. 𝑆𝑎𝑣𝑎𝑔𝑒. 𝑇𝑜𝑡𝑎𝑙 𝑎𝑛𝑑 𝑠𝑜𝑙𝑢𝑏𝑙𝑒 𝑜𝑥𝑎𝑙𝑎𝑡𝑒 𝑐𝑜𝑛𝑡𝑒𝑛𝑡 𝑜𝑓 𝑠𝑜𝑚𝑒 𝐼𝑛𝑑𝑖𝑎𝑛 𝑠𝑝𝑖𝑐𝑒𝑠. 𝑃𝑙𝑎𝑛𝑡 𝐹𝑜𝑜𝑑𝑠 𝐻𝑢𝑚 𝑁𝑢𝑡𝑟. 2012 67(2):186 – 190.
𝐽. 𝐶𝑎𝑜, 𝐿. 𝐽𝑖𝑎, 𝐻.-𝑀. 𝑍ℎ𝑜𝑢, 𝑌. 𝐿𝑖𝑢, 𝐿.-𝐹. 𝑍ℎ𝑜𝑛𝑔. 𝑀𝑖𝑡𝑜𝑐ℎ𝑜𝑛𝑑𝑟𝑖𝑎𝑙 𝑎𝑛𝑑 𝑛𝑢𝑐𝑙𝑒𝑎𝑟 𝐷𝑁𝐴 𝑑𝑎𝑚𝑎𝑔𝑒 𝑖𝑛𝑑𝑢𝑐𝑒𝑑 𝑏𝑦 𝑐𝑢𝑟𝑐𝑢𝑚𝑖𝑛 𝑖𝑛 ℎ𝑢𝑚𝑎𝑛 ℎ𝑒𝑝𝑎𝑡𝑜𝑚𝑎 𝐺2 𝑐𝑒𝑙𝑙𝑠. 𝑇𝑜𝑥𝑖𝑐𝑜𝑙. 𝑆𝑐𝑖. 2006 91(2):476 – 483.
𝐺. 𝑁. 𝐴𝑠ℎ𝑒𝑟, 𝐾. 𝑆𝑝𝑒𝑙𝑚𝑎𝑛. 𝐶𝑙𝑖𝑛𝑖𝑐𝑎𝑙 𝑢𝑡𝑖𝑙𝑖𝑡𝑦 𝑜𝑓 𝑐𝑢𝑟𝑐𝑢𝑚𝑖𝑛 𝑒𝑥𝑡𝑟𝑎𝑐𝑡. 𝐴𝑙𝑡𝑒𝑟𝑛 𝑇ℎ𝑒𝑟 𝐻𝑒𝑎𝑙𝑡ℎ 𝑀𝑒𝑑. 2013 19(2):20 – 22.
𝑆. 𝐵𝑒𝑛𝑔𝑚𝑎𝑟𝑘, 𝑀. 𝐷. 𝑀𝑒𝑠𝑎, 𝐴. 𝐺𝑖𝑙. 𝑃𝑙𝑎𝑛𝑡-𝑑𝑒𝑟𝑖𝑣𝑒𝑑 ℎ𝑒𝑎𝑙𝑡ℎ: 𝑇ℎ𝑒 𝑒𝑓𝑓𝑒𝑐𝑡𝑠 𝑜𝑓 𝑡𝑢𝑟𝑚𝑒𝑟𝑖𝑐 𝑎𝑛𝑑 𝑐𝑢𝑟𝑐𝑢𝑚𝑖𝑛𝑜𝑖𝑑𝑠. 𝑁𝑢𝑡𝑟 𝐻𝑜𝑠𝑝. 2009 24(3):273 – 281.
𝑆. 𝑀. 𝐷𝑒𝑣𝑙𝑖𝑛. 𝐶𝑢𝑟𝑟𝑦 𝑓𝑜𝑟 𝑡ℎ𝑒 𝑐𝑢𝑟𝑒? 𝐼𝑛𝑓𝑙𝑎𝑚𝑚. 𝐵𝑜𝑤𝑒𝑙 𝐷𝑖𝑠. 2007 13(12):1576 – 1577.
𝑅. 𝐴. 𝐷𝑖𝑆𝑖𝑙𝑣𝑒𝑠𝑡𝑟𝑜, 𝐸. 𝐽𝑜𝑠𝑒𝑝ℎ, 𝑆. 𝑍ℎ𝑎𝑜, 𝐽. 𝐵𝑜𝑚𝑠𝑒𝑟. 𝐷𝑖𝑣𝑒𝑟𝑠𝑒 𝑒𝑓𝑓𝑒𝑐𝑡𝑠 𝑜𝑓 𝑎 𝑙𝑜𝑤 𝑑𝑜𝑠𝑒 𝑠𝑢𝑝𝑝𝑙𝑒𝑚𝑒𝑛𝑡 𝑜𝑓 𝑙𝑖𝑝𝑖𝑑𝑎𝑡𝑒𝑑 𝑐𝑢𝑟𝑐𝑢𝑚𝑖𝑛 𝑖𝑛 ℎ𝑒𝑎𝑙𝑡ℎ𝑦 𝑚𝑖𝑑𝑑𝑙𝑒 𝑎𝑔𝑒𝑑 𝑝𝑒𝑜𝑝𝑙𝑒. 𝑁𝑢𝑡𝑟 𝐽. 2012 11:79.
𝐴. 𝑅𝑎𝑠𝑦𝑖𝑑, 𝐴. 𝐿𝑒𝑙𝑜. 𝑇ℎ𝑒 𝑒𝑓𝑓𝑒𝑐𝑡 𝑜𝑓 𝑐𝑢𝑟𝑐𝑢𝑚𝑖𝑛 𝑎𝑛𝑑 𝑝𝑙𝑎𝑐𝑒𝑏𝑜 𝑜𝑛 ℎ𝑢𝑚𝑎𝑛 𝑔𝑎𝑙𝑙-𝑏𝑙𝑎𝑑𝑑𝑒𝑟 𝑓𝑢𝑛𝑐𝑡𝑖𝑜𝑛: 𝐴𝑛 𝑢𝑙𝑡𝑟𝑎𝑠𝑜𝑢𝑛𝑑 𝑠𝑡𝑢𝑑𝑦. 𝐴𝑙𝑖𝑚𝑒𝑛𝑡. 𝑃ℎ𝑎𝑟𝑚𝑎𝑐𝑜𝑙. 𝑇ℎ𝑒𝑟. 1999 13(2):245 – 249.
𝐴. 𝑅𝑎𝑠𝑦𝑖𝑑, 𝐴. 𝑅. 𝐴. 𝑅𝑎ℎ𝑚𝑎𝑛, 𝐾. 𝐽𝑎𝑎𝑙𝑎𝑚, 𝐴. 𝐿𝑒𝑙𝑜. 𝐸𝑓𝑓𝑒𝑐𝑡 𝑜𝑓 𝑑𝑖𝑓𝑓𝑒𝑟𝑒𝑛𝑡 𝑐𝑢𝑟𝑐𝑢𝑚𝑖𝑛 𝑑𝑜𝑠𝑎𝑔𝑒𝑠 𝑜𝑛 ℎ𝑢𝑚𝑎𝑛 𝑔𝑎𝑙𝑙 𝑏𝑙𝑎𝑑𝑑𝑒𝑟. 𝐴𝑠𝑖𝑎 𝑃𝑎𝑐 𝐽 𝐶𝑙𝑖𝑛 𝑁𝑢𝑡𝑟. 2002 11(4):314 – 318.
notă
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Scopul acestui blog este să furnizeze informații utile de ordin general în legătură cu subiectul tratat. Esensis.ro nu își propune sub nicio formă să substituie sfatul medicului sau al altor profesioniști medicali, dat în funcție de afecțiunile de care suferă cititorul, de simptomele sau grijile sale. Dacă cititorul are nevoie de asistență medicală personală, legată de sănătate, de dietă, de exercițiile fizice sau de altă natură, el ar trebui să consulte un medic competent și/sau alți profesioniști medicali calificați. Autorul nu își asumă nicio responsabilitate pentru efectele negative pe care le poate resimți cititorul ca rezultat direct ori indirect al aplicării sugestiilor din acest site sau al aplicării programelor recomandate aici.