Unele alimente pot contribui la protejarea pielii împotriva dezvoltării ridurilor, în timp ce altele pot amplifica acest proces. Dar cum se manifestă acest lucru? Haideți să aflăm în articolul de azi „Frumusețea e mai mult decât riduri”.
lectură de 2 minute
pielea este cel mai mare organ din corp
La un adult cu talie mijlocie, pielea are o suprafață cuprinsă între 1,5 – 1,8 m². Ea reprezintă cel mai vulnerabil organ din corp, fiind expusă atât la impactul oxidativ al radiațiilor UV solare, cât și la acțiunea oxidativă a oxigenului din aer.
stresul oxidativ pe termen lung poate afecta
De-a lungul anilor, pielea devine mai subțire, mai ușor deteriorată, își pierde volumul, elasticitatea și așa apar ridurile. Ce putem face în privința asta? Cum putem opri acest proces? Poate alimentația face diferența?
trei lucruri contribuie la îmbătrânirea pielii
Ei bine, trei lucruri contribuie la îmbătrânirea pielii: stresul oxidativ cauzat de expunerea la soare, inflamația și ischemia – o insuficiență locală de sânge cauzată de reducerea fluxului arterial către zonele afectate.
frumusețea e mai mult decât riduri. rolul antioxindanților
Frumusețea înseamnă mai mult decât doar absența ridurilor. Antioxidanții joacă un rol important în acest proces. Pentru a contracara stresul oxidativ, cercetările susțin importanța consumului de antioxidanți. Pe măsură ce procesul de oxidare avansează, antioxidanții prezenți în piele se consumă treptat. Aceștia necesită înlocuire constantă pentru a amâna procesul inevitabil de deteriorare, care ar conduce la îmbătrânirea pielii. Se pare că adoptarea unui stil de viață bazat pe alimente vegetale integrale ar putea avea un impact benefic în această privință.
Dar în ceea ce privește inflamația și ischemia, la ce factori considerați că ar putea fi atribuite? Se pare ca grăsimile saturate pot genera procese inflamatorii, în timp ce nivelurile ridicate de colesterol pot contribui la ischemie. Toate acestea ar putea avea consecințe negative asupra sănătății pielii noastre.
Un aport ridicat de leguminoase boabe (fasole, mazăre galbenă, năut, linte, soia), cât și un aport moderat de ulei de măsline pare să fie protector împotriva ridurilor pielii, în timp ce un aport mare de produse de origine animală pare să aibă un efect advers.
ce putem spune despre ceaiul verde?
La rândul lor, prunele și merele sunt recunoscute pentru capacitatea lor de a oferi protecție pielii, însă ce putem spune despre ceaiul verde? Un studiu recent a descoperit că nutrienții fitochimici ai ceaiului verde au fost capabili să protejeze pielea împotriva radiaților UV dăunătoare și să ajute la îmbunătățirea calității pielii. După câteva luni de la consumul de ceai verde, s-a înregistrat o reducere a rugozității pielii cu șaisprezece procente și o reducere a subțierii cu douăzeci și cinci de procente, precum și o îmbunătățire a elasticității și hidratării pielii.
ceaiul verde din magazinul nostru online
-
ceai verde china pinhead gunpowder12,50 lei – 159,58 lei
-
ceai verde lichee jasmine chunmee12,50 lei – 174,95 lei
-
ceai verde japan sencha12,50 lei – 168,90 lei
În magazinul nostru găsiți diverse sortimente de ceai verde, clasic sau aromatizat natural cu fructe și flori. Mai găsiți și Matcha care este produs tot din ceai verde. Mai multe despre Matcha, am scris aici.
-
kasumi matcha, grad imperial, bio, 30g139,50 lei
-
megumi matcha, grad ceremonial, bio, 30g199,90 lei
Vă mulțumim pentru timpul dedicat citirii acestui articol și pentru faptul că veți împărtăși, la randul dumneavoastră, cunoștințele acumulate.
Articol scris cu sprijinul NutritionFacts.Org.
referințe
Purba MB, Kouris-Blazos A, Wattanapenpaiboon N, Lukito W, Rothenberg EM, Steen BC, Wahlqvist ML. Skin wrinkling: can food make a difference? J Am Coll Nutr. 2001 Feb;20(1):71-80.
Seddon JM, Egan KM, Zhang Y, Gelles EJ, Glynn RJ, Tucker CA, Gragoudas ES. Evaluation of skin microtopography as a measure of ultraviolet exposure. Invest Ophthalmol Vis Sci. 1992 May;33(6):1903-8.
Heinrich U, Moore CE, De Spirt S, Tronnier H, Stahl W. Green tea polyphenols provide photoprotection, increase microcirculation, and modulate skin properties of women. J Nutr. 2011 Jun;141(6):1202-8.
notă
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Scopul acestui blog este să furnizeze informații utile de ordin general în legătură cu subiectul tratat. Esensis.ro nu își propune sub nicio formă să substituie sfatul medicului sau al altor profesioniști medicali, dat în funcție de afecțiunile de care suferă cititorul, de simptomele sau grijile sale. Dacă cititorul are nevoie de asistență medicală personală, legată de sănătate, de dietă, de exercițiile fizice sau de altă natură, el ar trebui să consulte un medic competent și/sau alți profesioniști medicali calificați. Autorul nu își asumă nicio responsabilitate pentru efectele negative pe care le poate resimți cititorul ca rezultat direct ori indirect al aplicării sugestiilor din acest site sau al aplicării programelor recomandate aici.