cum ar trebui sa depozitam ceaiul?

lectura de 2 minute

Depozitarea corecta a ceaiului este extrem de importanta! Ceaiul care este depozitat in mod necorespunzator va deveni rasuflat sau ranced mai repede. Deasemenea, poate acumula impuritati care modifica atat aroma cat si gustul si sa dauneze organismului. Prin urmare, este foarte important sa inveti cum sa pastrezi în mod corespunzator ceaiurile, astfel incat acestea sa ramana cat mai proaspete, mai curate si mai aromate.

de ce se inrautateste ceaiul?

Daca nu este depozitat corect, chiar cel mai bun ceai se va altera usor, transformandu-se in culoare inchisa, gust ranced, care este in mod esential cauzat de schimbarea substantelor din ceai. In cazul in care ceaiul este expus la temperaturi ridicate, umiditate si lumina solara, ingredientele din ceai vor accelera transformarea, astfel incat sa distruga ceaiul intr-un timp scurt.

Principalii factori care cauzeaza deteriorarea ceaiului:

  • lumina
  • temperatura
  • umiditatea
  • oxigenul
  • microorganismele
  • poluarea mirosurilor

Deteriorarea cauzata de microorganisme este afectata de temperatura, umiditate si oxigen, in timp ce poluarea cu miros este legata de mediul de stocare. Prin urmare, cheia pentru depozitarea ceaiului reprezinta conditiile corespunzatoare de temperatura, umiditate, lumina si miros, facand o metoda adecvata de depozitare si un bun recipient esential. Acestea includ cutii de metal, borcane din sticla cu protective UV si vase din ceramica.

cum se pastreaza diferitele ceaiuri si pentru cat timp?

ceaiul verde in comparatie cu alte tipuri de ceai se oxideaza usor, fapt care duce la deteriorarea frunzelor prin pierderea culorii originale si a aromelor unice. Deoarece temperatura scazuta poate reduce oxidarea si mentine prospetimea ceaiului, depozitarea la temperaturi joase de 5° C este cea mai buna solutie pentru ceaiul verde.

  • Depozitare: punga de aluminiu, cutie metalica, borcan cu filtru UV
  • Valabilitate: 18 luni

ceaiul oolong face parte din ceaiul semi-fermentat. Ceaiul oolong Tieguanyin nepreparat trebuie pastrat la frigider, pentru a-si mentine prospetimea si gustul original. In timp ce, ceaiul oolong Dan Cong poate fi pastrat la temperatura camerei. 

  • Depozitare: cutie metalica, recipient de portelan
  • Valabilitate: 24 luni

ceaiul negru are un continut mai scazut de apa, se umezeste cu usurinta sau isi pierde repede mirosul. In procesul de depozitare, diferitele tipuri de ceai negru nu ar trebui sa fie stocate impreuna. In general, ceaiul negru poate fi asezat intr-un recipient inchis si uscat, departe de temperaturi ridicate si de lumina soarelui. 

  • Depozitare: cutie metalica, recipient din ceramica, borcan din argila, borcan cu filtru UV
  • Valabilitate: 36 de luni

ceaiul alb este un ceai care datorita mare parte a retentiei de umiditate si a uscarii are nevoie de o atentie mai mare. In general, cu cat se invecheste mai mult cu atat are o culoare mai profunda si un gust mai placut. Poate fi stocat intr-o punga originala de aluminiu, si pastrat intr-o cutie de carton. Fara circumstante speciale, pachetul nu trebuie deschis prea des, pentru a evita oxidarea ceaiului prin accelerarea aerului. 

  • Depozitare: sticla cu protectie UV, borcan din portelan, cutie de carton
  • Valabilitate: cu cat mai invechit, cu atat mai bine

infuziile de plante ar trebui sa fie plasate intr-un loc racoros si uscat, deparete de lumina directa a soarelui, deoarece lumina, umiditatea si temperatura sunt principalii factori care altereaza infuziile de plante medicinale. Cutia sigilata este cel mai bun vas de conservare pentru acest ceai, care poate împiedica deteriorarea umiditatii ceaiului. Daca utilizati punga originala, nu uitati sa strangeti aerul si apoi sa îl sigilati cu un clips. Termenul de valabilitate poate fi extins la aproximativ 2 ani in frigider. 

  • Depozitare: cutii sigilate, pachet original, borcane de sticla cu filtru UV
  • Valabilitate: 18 luni

ce recipiente nu sunt recomandate pentru depozitarea ceaiului?

  • Punga de plastic – este usor sa produca mirosuri in conditii sigilate si în conditii de temperatura ridicata
  • Sticla transparenta fara protectie UV – deoarece lumina oxideaza substanta ceaiului, nu numai ca va slabi aroma de ceai, ci va afecta si calitatea ceaiului
  • Punga de hartie – este posibil sa absoarba diverse mirosuri 
  • Ziar – nu exista nici o îndoiala ca ceaiul va absorbi mirosul de cerneala al ziarelor

Sursa: Teas and Thes (China)

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informarii dumneavoastra personale. Scopul acestui blog este sa furnizeze informatii utile de ordin general in legatura cu subiectul tratat. Esensis.ro nu iti propune sub nicio forma sa substituie sfatul medicului sau al altor profesionisti medicali, dat în functie de afectiunile de care sufera cititorul, de simptomele sau grijile sale. Daca cititorul are nevoie de asistenta medicala personala, legata de sanatate, de dieta, de exercitiile fizice sau de alta natura, el ar trebui sa consulte un medic competent si/sau alti profesionisti medicali calificati. Autorul nu isi asuma nicio responsabilitate pentru efectele negative pe care le poate resimti cititorul ca rezultat direct ori indirect al aplicarii sugestiilor din acest site sau al aplicarii programelor recomandate aici.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>