ceaiul verde japonez Gyokuro, un ceai regal

lectură de 2 minute

Gyukuro este de departe unul dintre, dacă nu cel mai bun și calitativ, ceai verde din Japonia. De fapt, ceaiul verde japonez Gyokuro este un ceai… regal.

Gyokuro, ceaiul împăratului

Gyokuro mai este cunoscut și ca Ceaiul Împăratului. Între fermieri, există competiții anuale pentru ca ceaiul lor sa devină alegerea Împăratului, o tradiție veche în Japonia.

Istoria ceaiului în Japonia a început încă din secolul al VIII-lea, când primele referințe cunoscute au fost făcute în înregistrările japoneze. Ceaiul a devenit o băutură a orelor de religie din Japonia, când preoții și trimișii japonezi în China pentru a afla despre cultura sa au adus ceaiul în Japonia. Călugării budiști Kūkai și Saichō ar fi fost probabil primii care au adus semințe de ceai în Japonia. Prima formă de ceai adusă din China a fost probabil brick tea. Ceaiul a devenit o băutură a claselor regale când Imperiul Saga a încurajat creșterea plantelor de ceai. Semințele au fost importate din China și a început cultivarea în Japonia.

cum se recoltează ceaiul verde japonez Gyokuro?

Plantațiile din care provine acest ceai diferă de plantațiile de Sencha, În timp ce majoritatea Sencha provine din soiul Yabukita, varietatea Camellia sinensis, Gyokuro este adesea făcut dintr-un soi special, cum ar fi Asahi, Okumidori, Yamakai și Saemidori. Cu patru săptămani înainte de recoltare, cultura de Gyokuro se acoperă cu perdele negre, cu bambus sau cu paie pentru a crește prezența clorofilei și pentru a reduce conținutul de tanin.

Această umbrire determină o eliberare mai ușoară a clorofilei din cloroplaste, unde clorofila este fixată puternic. Mulți nutrienți fitochimici scapă cu dificultate din cloroplaste: vitamina K, clorofila, carotenoizii. “Desfacerea” cloroplastelor ajută mult la creșterea biodisponibilității acestor nutrienți.

În special, valorile aminoacidului tanin care este prezent în ceai se modifică. Datorită acoperirii frunzelor, taninul suferă o decelerare în transformarea sa. Așa că vom avea un ceai mai puțin încărcat de catehină.

În infuzie, vom simți în mod special acest aminoacid, deoarece adaugă corpolență. Dar și faimoasa aromă umami pentru care acest tip de ceai este de-asemenea foarte renumit. Umani, gustul savorii, este unul dintre cele cinci gusturi de bază, alături de amar, dulce, acru și sărat.

Pe de altă parte, prezența clorofilei înseamnă o producție diferită de zaharuri în frunze. Decelerând tot procesul, vom sublinia unele substanțe în schimbul altora.

cum infuzăm Gyokuro?

Ceaiul verde japonez Gyukuro poate fi pregatit în două moduri. Urmând tehnica japoneză, avem: o metodă este infuzia care permite să aprecieze mai mult componenta umani, în timp ce cealaltă metodă permite să aprecieze notele verzi ale acestui  ceai.

prima metodă

Pentru prima metodă avem nevoie de o cantitate de ceai verde Gyokuro de aproximativ 6 g la 100 ml de apă plată. Pentru a accentua umami (gustul savorii), aveți nevoie de o infuzie foarte lungă de aproximativ 12 minute, cu o temperatură foarte scazută a apei. Preferăm apa plată, la temperatura camerei. Mai multe despre calitatea apei care este foarte importantă în procesul de infuzie, am scris aici.

a doua metodă

Pentru cea de-a doua metodă, ne concentrăm pe calitățile verzi ale acestui ceai. Avem nevoie de o cantitate de ceai verde Gyokuro de aproximativ 6 grame la 100 ml de apă. Infuzia va dura între 1 și 2 minute, cu apă fierbinte la o temperatură de 60 grade C.

Pentru a servi mai bine acest tip de ceai, trebuie să turnați o cantitate mică de lichid în fiecare ceașcă, până ajungeți la ultima. Apoi începeți din nou, astfel încât să distribuiți pentru fiecare ceașcă cantitatea potrivită de lichid. Este ca și cum am fi amestecat produsul în cești cu gradații diferite. Deoarece în ceainic rămân timpi de infuzie diferiți, ultimul ceai turnat se numeste picătura de aur, acest ceai fiind cel mai încărcat și mai intens.

până la patru infuzii dintr-o singură porție

Fiind de o calitate atât de înaltă, frunzele de ceai Gyokuro își mențin aroma plăcută chiar și până la 4 – 6 infuzii.

Bucurați-vă de ceaiul verde Gyokuro de cea mai bună calitate! Îl puteți testa achiziționând din magazinul nostru mostre a câte 20 g fiecare. Din aceste mostre, puteți prepara aproximativ 6 – 8 porții clasice de ceai folosind o infuzie clasică cu 2.2 g frunze la 200 ml apă plată la 60 grade C timp de 2 minute. Aceleași frunze, după răcire, se pot infuza a doua oară timp 2.5 minute, respectiv a treia oară timp de 3 minute. Unde le găsiți? Accesând pagina de ceaiuri verzi a magazinului nostru online aici.

Gânduri bune!

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>