lectura de 2 minute
Istoria ceaiului din Sri Lanka incepe cu ironie in timp ce cafeaua era regele. Ca o economie coloniala construita aproape in intregime pe productia si comertul de cafea, a fost un moment dificil pentru insula cand plantatiile de cafea au inceput sa scada una cate una din cauza unei boli fungice. Boala era cunoscuta drept „dezastrul Emily”.
La sfarsitul acestei perioade, din aproximativ 1700 de cultivatori de cafea, doar 400 au ramas cei care si-au incercat cu disperare norocul in cultivarea de cacao si chinina ca si culturi alternative, insa fara succes.
printre haos si turbulente, cultivarea ceaiului a predominat
In 1824, o planta de ceai a fost prima data adusa din China in Sri Lanka si plantata la Gradinile Botanice Peradeniya. Cu toate acestea, in anul 1867, James Taylor a marcat nasterea industriei de ceai comercial in Sri Lanka prin lansarea unei plantatii de ceai in statiunea Loolcondera din Kandy.
Astfel, istoria ceaiului din Sri Lanka incepe in doar sapte hectare, trecand prin multe incercari si greseli. Statele din jurul orasului Loolcondera, cum ar fi Hope, Mooloya, Rockwood, Le Vallon si Stellenberg, se numara printre primele pe insula care urmeaza exemplul sau. In timp, altii realizand potentialul acestei noi culturi, au urmat imediat pasii lor.
Nu a fost insa o sarcina usoara, transformand acri si hectare de plantatii de cafea in ceai. Aceasta sarcina eroica nu a fost apreciata de nimeni altul decat Sir Arthur Conan Doyle insusi, care a fost extrem de impresionat de taria de caracter si de perseverenta plantelor coloniale.
In 1872, James Taylor a initiat o fabrica de ceai complet echipata in proprietatea Loolcondera, in timp ce in 1873, prima livrare de ceai de Ceylon a sosit la Londra. Pana in anul 1965, Ceylon s-a stabilit ca cel mai mare exportator de ceai din lume, iar in anul 1976 a fost infiintat comitetul de ceai din Sri Lanka. Lucrurile tocmai s-au accelerat din acel moment.
ceaiurile de Ceylon din magazinul nostru
In magazinul nostru online, va puteti bucura de urmatoarele ceaiuri de Ceylon de cea mai buna calitate: Ceai negru Blueberry Burst, Ceai negru Citrus Lemon, Ceai negru Good Morning Grapefruit, Ceai negru Lemon & Ginger, Ceai negru Lovers & Leap, Ceai negru Moroccan Mint, Ceai negru Russian Carravan, Ceai negru Sweet Cherry & Almond, Ceai negru Lavender Earl Grey sau Ceai cu gheata Lovers Leap (10×1.5L), pe care le gasiti aici.
Sursa: Green Horizon Sri Lanka