ceaiul cu conținut ridicat de plumb. cum îl evităm?

lectură de 2 minute

China arde aproximativ jumătate din cărbunele lumii, aruncând metale grele precum mercur și plumb în atmosferă. Ce se întâmplă dacă nu trăiești în China si nu mănânci acolo? Păi… ați putea fi în continuare expuși mercurului din poluarea oceanelor, asta dacă măncați pește și alte fructe de mare aduse din zone poluate. Dar ce ziceți de ceaiul cu conținut ridicat de plumb?

ce se întâmplă atunci când consumați alimente provenite din China? ceaiul cu conținut ridicat de plumb, spre exemplu.

China este unul dintre cei mai mari exportatori de ceai din lume. Însă industrializarea rapidă a acestora a ridicat îngrijorări cu privire la contaminarea cu plumb. Plumbul este o toxină care poate afecta aproape toate organele din corp. Cu cât este mai mult plumb în sol, cu atat mai mult plumb găsim în frunzele de ceai. Și, cu cât culturile de ceai sunt mai aproape de autostrăzi și drumuri națioale, cu atât nivelurile de plumb sunt mai mari. 

La fel cum peștele mai mare și cu o viață mai lungă acumulează mai mult mercur din oceane prin bioacumulare, frunzele de ceai mature acumulează, la rândul lor, mai mult plumb din poluare. Frunzele de ceai tinere par să aibă de două până la șase ori mai puțin plumb decât frunzele mature. Așadar, frunzele tinere care sunt folosite pentru a face ceai verde și ceai alb au semnificativ mai puțin plumb decât frunzele folosite pentru a face ceaiul negru. De asemenea, plumbul din frunzele de ceai negru pare să fie eliberat mult mai ușor în apa ceaiului atunci când este preparat. Aceasta înseamnă că riscul la sănătate cauzat de plumb poate fi de o sută de ori mai mic pentru ceaiul verde, comparativ cu ceaiul negru.

ceaiul cu conținut ridicat de plumb și ceaiul BIO

Deoarece, anumite pesticide pot avea impurități de metale grele, este posibil ca ceaiurile organice (BIO) să fie mai puțin contaminate? Un studiu efectuat asupra a 30 de ceaiuri obișnuite prelevate de pe rafturile magazinelor nu a arătat o contaminare redusă cu plumb în ceaiurile organice. Atât doar că, acestea ar avea (probabil) o contaminare cu pesticide mult mai mică. În ceea ce privește plumbul, sursa ceaiului – adică țara de origine – pare să fie cel mai important factor.

cât de mult ceai chinezesc putem consuma fără a ne contamina? 

Dacă nu sunteți însărcinate și nu beți doar ceai verde, nu contează de unde vă achiziționați ceaiul. Puteți bea cât doriți, atâta timp cât beți ceaiul verde și aruncați frunzele. Având în vedere nivelul mediu de plumb din probele de ceai negru chinezesc, totuși, mai mult de trei căni pe zi ar depăși limita zilnică de siguranță pentru sănătate.

ce se întâmplă atunci cand consumați frunzele de ceai?

Ce se întâmplă atunci cand consumați frunzele de ceai, ca în cazul Matcha sau folosiți frunzele de ceai în smoothie? În acest caz, două sau trei lingurițe este limita. Excepție este ceaiul verde japonez. Acesta are un nivel atât de scăzut de plumb, încât puteți consuma în siguranță 15 linguri pe zi. Dar avem grijă să nu consumăm mai mult de opt porții (unde o porție înseamnă două grame de frunze vrac sau 230 ml de ceai). De ce? Pentru a nu depăși limita zilnică recomandată pentru consumul de cofeină pentru adulți. Despre acest lucru am scris în articolul Cât de mult ceai e prea mult?.

dar cu copiii cum rămâne?

Pentru un copil în vărstă de 10 ani, cu o greutate de 30 kg, plumbul nu este o problemă dacă bea ceai verde. Aportul sigur de cofeină pentru copii este (probabil) în jur de trei miligrame per kilogram. Acest lucru ce ar limita un copil la aproximativ patru căni de ceai verde pe zi. Din motive de cofeină, se recomandă să nu adăugați mai mult de două linguri de ceai verde japonez la smoothie-ul unui copil. Din motive de contaminare cu plumb, copiii nu ar trebui sa consume mai mult de o linguriță de frunze de ceai verde chinezesc. Când vine vorba de ceaiul negru, copiii nu ar trebui să bea mai mult de o cană pe zi și nu ar trebui să mănânce deloc frunzele de ceai (ca de exemplu în smoothie).

ce putem spune despre consumul de ceai în timpul sarcinii?

Dr. Michael Greger sugerează că femeile însărcinate ar trebui să poată bea câte o cană de ceai verde pe zi pe toata durata sarcinii, indiferent de sursă. Limita pentru ceaiul verde japonez este într-adevar doar limita de cofeină de aproximativ patru cani pe zi. Nu se recomandă să beți ceai negru în timpul sarcinii sau să consumați orice fel de frunze de ceai, decât dacă știți că sursa de ceai nu este dintr-o zona poluată cu plumb.

ce fel de ceaiuri vă oferim în magazinul nostru online?

În magazinul nostru online, ceaiurile provenite din China sunt cultivate la peste 1200 de metri altitudine. Acestea sunt denumite în industria ceaiului ca “high grown tea”. Peste această altitudine, pesticidele nu sunt utilizate în mod normal în cultivarea ceaiului, iar solurile nu sunt contaminate cu metale grele.

Indiferent de unde vă achiziționați ceaiurile, vă recomandăm să alegeți magazine specializate, iar dacă e posibil să verificați altitudinea la care ceaiul a fost recoltat. Asadar, vă invităm să descoperiți o varietate de ceaiuri rafinate și pure de pe cele mai bune plantații din lume, accesând magazinul nostru online! Vă mulțumim!

referințe

Gerry Schwalfenberg , Stephen J. Genuis , Ilia Rodushkin 3The. Benefits and Risks of Consuming Brewed Tea: Beware of Toxic Element Contamination

TanmoyKarak, R.M.Bhagat. Trace elements in tea leaves, made tea and tea infusion: A review. 

Shen FM, Chen HW. Element composition of tea leaves and tea infusions and its impact on health. Bull Environ Contam Toxicol. 2008 Mar;80(3):300-4. doi:10.1007/s00128-008-9367-z. Epub 2008 Feb 29

Han WY, Zhao FJ, Shi YZ, Ma LF, Ruan JY. Scale and causes of lead contamination in Chinese tea. Environ Pollut. 2006 Jan;139(1):125-32. Epub 2005 Jul 5

Chen Y, Xu J, Yu M, Chen X, Shi J. Lead contamination in different varieties of tea plant (Camellia sinensis L.) and factors affecting lead bioavailability. J Sci Food Agric. 2010 Jul;90(9):1501-7. doi: 0.1002/jsfa.3974

Deliang Tang, Tin-yu Li, Jason J. Liu, Zhi-jun Zhou, Tao Yuan, Yu-hui Chen, Virginia A. Rauh, Jiang Xie, Frederica Perera. Effects of Prenatal Exposure to Coal-Burning Pollutants on Children’s Development in China

notă

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Scopul acestui blog este să furnizeze informații utile de ordin general în legătură cu subiectul tratat. Esensis.ro nu își propune sub nicio formă să substituie sfatul medicului sau al altor profesioniști medicali, dat în funcție de afecțiunile de care suferă cititorul, de simptomele sau grijile sale. Dacă cititorul are nevoie de asistență medicală personală, legată de sănătate, de dietă, de exercițiile fizice sau de altă natură, el ar trebui să consulte un medic competent și/sau alți profesioniști medicali calificați. Autorul nu își asumă nicio responsabilitate pentru efectele negative pe care le poate resimți cititorul ca rezultat direct ori indirect al aplicării sugestiilor din acest site sau al aplicării programelor recomandate aici.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>