sfecla roșie, leguma nutritivă cu beneficii sănătoase

Sfecla roșie, leguma nutritivă cu beneficii sănătoase, este o rădăcinoasă cunoscută pentru proprietățile sale care promovează sănătatea.

lectură de 1 minut

Sfecla roșie este o legumă rădăcinoasă apreciată pentru culoarea sa distinctivă și pentru beneficiile sale nutriționale. Este cunoscută și sub numele științific de Beta vulgaris. Are o rădăcină rotundă, de obicei de culoare roșie intensă, dar poate varia și în nuanțe de roz, purpuriu sau chiar galben. Frunzele sale sunt verzi și pot fi, de asemenea, comestibile. Sfecla roșie este o legumă versatilă și nutritivă care poate adăuga culoare și beneficii pentru sănătate dietelor diverse.

ne colorează în roz

Un aspect interesant al consumului de sfeclă roșie este că urina poate căpăta o nuanță rozalie după consum. Acest fenomen este numit în limba engleză beeturie. Deși poate părea neobișnuit, această schimbare de culoare este complet inofensivă. Ea subliniază faptul că pigmenții din sfecla roșie, leguma nutritivă cu beneficii sănătoase, acționează ca antioxidanți în organism. Aceștia circulă prin sânge și ajută la protejarea celulelor și țesuturilor.

sfecla roșie, leguma nutritivă cu beneficii sănătoase este bogată în nitrați

Sfecla roșie, leguma nutritivă cu beneficii sănătoase, este bogată în nitrați naturali. Corpul nostru îi poate transforma în oxid nitric. Acest proces contribuie la dilatarea arterelor și la îmbunătățirea fluxului de sânge oxigenat către mușchi, ceea ce explică scăderea semnificativă a tensiunii arteriale observată la voluntarii care au consumat suc de sfeclă.

sfecla roșie, leguma nutritivă cu beneficii sănătoase este bogată în nitrați ne îmbunătățeste performanță sportivă

În plus, sfecla roșie îmbunătățește performanțele atletice prin creșterea eficienței energetice a corpului. De exemplu, cicliștii care au consumat suc de sfeclă au reușit să mențină aceeași intensitate a efortului cu un consum de oxigen redus cu 19%, iar timpul lor de epuizare în exerciții intense a fost extins semnificativ.

În ceea ce privește oxalații din sfeclă, deși nivelul lor nu este foarte ridicat, iar bio-disponibilitatea lor este scăzută în comparație cu alte legume, persoanele care necesită o dietă săracă în oxalați ar putea opta pentru alte surse bogate în nitrați, cum ar fi rucola.

moduri de consum

Sfecla roșie poate fi consumată într-o varietate de forme: proaspătă, fiartă, coaptă, murată sau sub formă de suc. Este adesea folosită ca garnitură, în salate, supe, smoothie-uri și sub forma de pudră de sfeclă în latte-uri.

Articol scris cu sprijinul NutritionFacts.Org.

notă

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Scopul acestui blog este să furnizeze informații utile de ordin general în legătură cu subiectul tratat. Esensis.ro nu își propune sub nicio formă să substituie sfatul medicului sau al altor profesioniști medicali, dat în funcție de afecțiunile de care suferă cititorul, de simptomele sau grijile sale. Dacă cititorul are nevoie de asistență medicală personală, legată de sănătate, de dietă, de exercițiile fizice sau de altă natură, el ar trebui să consulte un medic competent și/sau alți profesioniști medicali calificați. Autorul nu își asumă nicio responsabilitate pentru efectele negative pe care le poate resimți cititorul ca rezultat direct ori indirect al aplicării sugestiilor din acest site sau al aplicării programelor recomandate aici.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>