lavanda, remediu pentru tulburarea de anxietate

Într-un studiu, uleiul de lavandă a funcționat la fel de bine ca medicamentele Ativan (lorazepam) și Valium (diazepam) utilizate pentru ameliorarea anxietății persistente. Poate fi, cu adevărat, lavanda remediu pentru tulburarea de anxietate?

lectură de 2 minute

lavanda, remediu pentru tulburarea de anxietate. ce este lavanda?

Conform Wikipedia, Lavanda este un gen de plante din familia Lamiaceae, cu origini în regiunea mediteraneană, extinzându-se până în Africa tropicală și zonele sud-estice ale Indiei. Acest gen cuprinde aproximativ 40 (sau chiar 60) de specii, care includ plante anuale, ierburi și arbuști. Habitatul lor natural acoperă regiuni variate, de la Insulele Canare, nordul și estul Africii, sudul Europei și zona mediteraneană, până în Arabia și India.

Din cauza popularității lor ca plante ornamentale, lavanda este cultivată în grădini din întreaga lume și poate fi găsită uneori și în sălbăticie, departe de habitatul lor natural. De asemenea, termenul „lavandă” poate fi folosit și pentru a descrie parfumul obținut din această plantă. Varianta cea mai întâlnită de cultură este reprezentată de tipul de lavandă cunoscut sub numele de lavanda comună sau lavanda engleză (Lavandula angustifolia).

lavanda, remediu pentru tulburarea de anxietate: uleiul de lavandă

Uleiul de lavandă, distilat din flori de lavandă, este cel mai des folosit în aromoterapie și masaj. În ciuda popularității sale, doar recent au apărut investigații bazate științific care au fost întreprinse asupra activității sale biologice. Au existat „studii la scară mică” care sugerează beneficii de pe urma masajului cu lavandă. Dar poate este masajul, nu lavanda.

Știm, de exemplu, că mirosul de lavandă schimbă tiparele undelor cerebrale. Ce efect are asta? Ei bine, evident că îi face pe oameni să se simtă mai bine, să facă matematică mai bine (mai rapid și mai precis). Dar în același timp mirosul de rozmarin, de exemplu, le permite oamenilor să facă matematică mai repede, dar nu neapărat cu o mai mare acuratețe.

lavanda, remediu pentru tulburarea de anxietate: ce se întâmplă atunci când consumăm florile de lavandă?

Anxietatea generalizată și persistentă este o problemă frecventă și este tratată cu benzodiazepine, cum ar fi Valium și Xanax. Din păcate, aceste substanțe nu numai că vă pot face să vă simți ca și cum ați fi mahmur, dar au un potențial ridicat de a fi folosite în mod abuziv și de a crea dependență.

Așa că oamenii de știință au decis să încerce lavanda. Medicamentul Ativan reduce cu siguranță anxietatea, dar, la fel și lavanda. În studiile făcute, se pare că lavanda funcționează chiar mai bine.

Uleiul de lavandă nu prezintă riscul de abuz de substanțe și nu cauzează efecte secundare precum mahmureala, ceea ce îl face să pară o alternativă eficientă și bine tolerată la medicamente psihoactive (benzodiazepinele) pentru tratamentul anxietății generalizate.

lavanda, remediu pentru tulburarea de anxietate: ceaiul de lavandă

Ceaiul de lavandă este un ceai pe bază de plante obținut din florile și mugurii uscați ai plantei de lavandă (Lavandula angustifolia sau Lavandula officinalis). Este cunoscut pentru aroma sa relaxantă și gustul său ușor floral. Iată câteva aspecte importante despre ceaiul de lavandă:

Aromatic și relaxant, ceaiul de lavandă este renumit pentru proprietățile sale calmante și relaxante. Aroma plăcută a lavandei poate ajuta la reducerea stresului și anxietății, făcându-l o alegere populară pentru momentele de relaxare înainte de culcare.

Pentru a pregăti ceaiul de lavandă, puteți infuza una până la două lingurițe de flori uscate de lavandă în apă fierbinte timp de aproximativ cinci până la zece minute. Ajustați timpul de infuzare în funcție de preferințe, dar aveți grijă să nu infuzați prea mult, deoarece poate deveni amar. Se recomandă să strecurați ceaiul înainte de a-l bea pentru a elimina florile de lavandă.

o notă de precauție!

În timp ce ceaiul de lavandă este în general sigur pentru majoritatea oamenilor atunci când este consumat în mod moderat, unele persoane pot experimenta reacții adverse, cum ar fi greața sau durerile de cap. Dacă sunteți însărcinată, alăptați sau aveți orice afecțiuni de sănătate, este recomandabil să consultați un profesionist în domeniul sănătății înainte de a adăuga ceaiul de lavandă în rutina dumneavoastră.

Totuși, au existat o serie de cazuri publicate în New England Journal of Medicine. Acestea fac referire la ginecomastie înainte de pubertate legată de utilizarea sub orice forma a lavandei. Rapoartele despre băieți tineri expuși la loțiuni, săpunuri, gel de păr și șampon care conțin levănțică au început să dezvolte sâni, care au dispărut după ce aceste produse au fost întrerupte. Acest aspect sugerează că uleiul de lavandă pentru uz extern poate avea activitate de perturbare a hormonilor.

Se pare că levănțica prezintă efecte estrogenice și o scădere a activității hormonilor masculini, deși nu se știe dacă reacții similare apar în interiorul corpului atunci când sunt ingerate flori de lavandă sau ulei de lavandă.

Articol scris cu sprijinul NutritionFacts.Org.

referințe

H. Woelk, S. Schläfke. A multicenter, double-blind, randomized study of the Lavender oil preparation Silexan in comparison to Lorazepam for generalized anxiety disorder. Phytomedicine 2010 17(2):94 – 99
C. Dunn, J. Sleep, D. Collett. Sensing an improvement: An experimental study to evaluate the use of aromatherapy, massage, and periods of rest in an intensive care unit. J Adv Nurs 1995 21(1):34 – 40

M. A. Diego, N. A. Jones, T. Field, M. Hernandez-Reif, S. Schanberg, C. Kuhn, V. McAdam, R. Galamaga, M. Galamaga. Aromatherapy positively affects mood, EEG patterns of alertness, and math computations. Int. J. Neurosci. 1998 96(3 – 4):217 – 224

D. Henley, N. Lipson. Prepubertal gynecomastia linked to lavender and tea tree oils. N. Engl. J. Med. 2007 356(5):479-485

W. Sayorwan, V. Siripornpanich, T. Piriyapunyaporn, T. Hongratanaworakit, N. Kotchabhakdi, N. Ruangrungsi. The effects of lavender oil inhalation on emotional states, autonomic nervous system, and brain electrical activity. J Med Assoc Thai 2012 95(4):598-606.

A. Di Sotto, G. Mazzanti, F. Carbone, P. Hrelia, F. Maffei. Genotoxicity of lavender oil, linalyl acetate, and linalool on human lymphocytes in vitro. Environ Mol Mutagen 2011 52(1):69-71.

notă

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Scopul acestui blog este să furnizeze informații utile de ordin general în legătură cu subiectul tratat. Esensis.ro nu își propune sub nicio formă să substituie sfatul medicului sau al altor profesioniști medicali, dat în funcție de afecțiunile de care suferă cititorul, de simptomele sau grijile sale. Dacă cititorul are nevoie de asistență medicală personală, legată de sănătate, de dietă, de exercițiile fizice sau de altă natură, el ar trebui să consulte un medic competent și/sau alți profesioniști medicali calificați. Autorul nu își asumă nicio responsabilitate pentru efectele negative pe care le poate resimți cititorul ca rezultat direct ori indirect al aplicării sugestiilor din acest site sau al aplicării programelor recomandate aici.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>