lectură de 2 minute
Toate animalele și plantele par să stabilească relații simbiotice cu microorganismele. În interiorul nostru, trilioanele de bacterii din intestin pot fi considerate ca un organ suplimentar, din păcate neglijat. Aceste bacterii metabolizează, detoxifică și activează multe componente cruciale ale dietei noastre. Descoperiți secretele microbiomului și veți înțelege importanța unei flore intestinale sănătoase pentru menținerea stării generale de sănătate.
Sănătatea bacteriilor bune includ: întărirea sistemului imunitar, îmbunătățirea digestiei și absorbției, producerea de vitamine. Mai includ inhibarea creșterii potențialilor agenți patogeni și ne împiedică să ne simțim balonați. În cazul bacteriilor rele, acestea pot produce substanțe cancerigene și pot putrefa proteinele din intestin. Bacteriile rele mai pot produce toxine, ne pot afecta funcția intestinală și pot provoca infecții.
descoperiți secretele microbiomului: cum definim bacteriile bune și bacteriile rele?
Simbioții – bacteriile bune care trăiesc în simbioză cu noi. Sunt hrăniți în mare parte cu fructe, legume, cereale integrale și leguminoase boabe.
Patobionții – bacteriile care cauzează boli care ne pot perturba echilibrul microbian. Par în schimb să fie hrăniți cu carne, lactate, ouă, junk food și fast food.
Într-adevăr, ceea ce mâncăm determină ce fel de creștere bacteriană promovăm în intestinul nostru. Acest lucru ne poate crește sau reduce riscul unora dintre principalele boli.
ce se intâmplă cu microbiomul nostru în cazul unei diete pe bază de plante?
O dietă vegetariană strictă duce la reducerea inflamației intestinale, sugerând o promovare a homeostaziei în microbiomul nostru. În schimb, o dietă bazată pe produse animale contribuie la creșterea speciilor asociate bolilor, cum ar fi Bilophila wadsworthia, care este asociată cu boala inflamatorie intestinală. Dar și Alistipes putredinis, găsită în abcese (furunculi) și apendicită, precum și la scăderea bacteriilor bune consumatoare de fibre.
descoperiți secretele microbiomului: bacteriile sunt ceea ce mâncăm!
Intestinul uman are o colecție diversă de microorganisme care formează aproximativ 1.000 de specii, fiecare individ prezentând propria sa colecție unică. Cu toate acestea, pur și simplu, bacteriile sunt ceea ce mâncăm.
Se pare că există doar două tipuri de oameni în lume: cei care au în intestin în mare parte bacterii de tip Bacteroides și cei ale căror colon găzduiesc în mare parte speciile Provotella. Este uimitor că, cu atât de multe sute de tipuri de bacterii, oamenii se regăsesc în doar una din două categorii.
intestinele noastre sunt adevărate ecosisteme
Când vine vorba de flora intestinală, nu pare să conteze unde trăim, dacă suntem bărbat sau femeie, sau cât de vârstnici ori slabi suntem. Ceea ce contează este ceea ce mâncăm. Componente găsite preponderent în alimente de origine animală, cum ar fi proteinele și grăsimile, sunt asociate cu Bacteroides enterotype, iar cele găsite aproape exclusiv în alimentele vegetale sunt asociate cu Provotella.
ne putem modifica microbiomul intestinal modificându-ne dieta?
Oricare ar fi enterotipul florei intestinale, acesta ar putea juca un rol important în riscul de a dezvolta boli cronice asociate dietei, cum ar fi obezitatea, sindromul metabolic și anumite tipuri de cancer. Ne putem modifica microbiomul intestinal modificându-ne dieta? Da. Dieta poate modifica rapid și reproductibil bacteriile din intestinul nostru. Pentru că suntem ceea ce mâncăm.
descoperiți secretele microbiomului și asocierea cu ceaiul verde și cel negru
Există cercetări care sugerează că atât ceaiul verde, cât și cel negru pot avea un impact pozitiv asupra microbiomului intestinal. Unele studii au descoperit că consumul de ceai poate crește abundența bacteriilor benefice, cum ar fi Bifidobacteria și Lactobacili în intestine, în timp ce reducând în același timp abundența bacteriilor potențial dăunătoare, cum ar fi Clostridium.
În plus, polifenolii din ceai, cum ar fi catechinele și teaflavinele, au demonstrat efecte prebiotice, ceea ce înseamnă că pot ajuta la promovarea creșterii bacteriilor benefice din intestine. Cu toate acestea, mai multe cercetări sunt necesare pentru a înțelege pe deplin relația dintre consumul de ceai și microbiomul intestinal.
Articol publicat cu sprijinul NutritionFacts.org
-
ceai verde japan sencha12,50 lei – 168,90 lei
-
ceai oolong ti kuan yin12,50 lei – 226,12 lei
-
ceai negru keemun gold12,50 lei – 149,60 lei
referințe
Lee, H. C., Jenner, A. M., Low, C. S., & Lee, Y. K. (2006). Effect of tea phenolics and their aromatic fecal bacterial metabolites on intestinal microbiota. Research in Microbiology, 157(9), 876-884.
Henning, S. M., Yang, J., Shao, P., Lee, R. P., Huang, J., Ly, A., … & Heber, D. (2018). Health benefit of vegetable/fruit juice-based diet: Role of microbiome. Scientific Reports, 8(1), 1-12.
Zheng, X. X., Xu, Y. L., Li, S. H., Liu, X. X., Hui, R., & Huang, X. H. (2011). Green tea intake lowers fasting serum total and LDL cholesterol in adults: A meta-analysis of 14 randomized controlled trials. The American Journal of Clinical Nutrition, 94(2), 601-610.
van der Hooft, J. J., de Vos, R. C., & Mihaleva, V. (2020). The human gut microbiome as a source of novel metabolites. Trends in Food Science & Technology, 98, 233-243.
Gao, X., Zhang, M., Xue, J., Huang, J., Zhuang, R., Zhou, X., … & Li, X. (2015). Green tea consumption and risk of cardiovascular and ischemic related diseases: A meta-analysis. International Journal of Cardiology, 202, 967-974.
notă
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Scopul acestui blog este să furnizeze informații utile de ordin general în legătură cu subiectul tratat. Esensis.ro nu își propune sub nicio formă să substituie sfatul medicului sau al altor profesioniști medicali, dat în funcție de afecțiunile de care suferă cititorul, de simptomele sau grijile sale. Dacă cititorul are nevoie de asistență medicală personală, legată de sănătate, de dietă, de exercițiile fizice sau de altă natură, el ar trebui să consulte un medic competent și/sau alți profesioniști medicali calificați. Autorul nu își asumă nicio responsabilitate pentru efectele negative pe care le poate resimți cititorul ca rezultat direct ori indirect al aplicării sugestiilor din acest site sau al aplicării programelor recomandate aici.