ceaiul verde ca preventie

lectura de 2 minute

Azi ne propunem sa va prezentam un rezumat al studiilor ceaiului verde impotriva leziunilor precanceroase, a cancerului de prostata si a cancerului metastatic in comparatie cu efectele ceaiului negru.

Ceaiul verde a fost numit aparatorul naturii impotrivra cancerului

Studiile care leaga consumul de ceai verde cu un risc mai mic de cancer, i-au determinat pe unii sa sustina includerea ceaiului verde in dieta pentru a beneficia pe deplin de proprietatile sale anticancerigene.

Intr-adevar, omul de rand nu poate dovedi cauza si efectul, dar hai sa vedem ce se intampla atunci cand ceaiul verde este testat.

Ce stim despre cancerul de prostata?

Cancerul de prostata este precedat de o afectiune precanceroasa, cunoscuta sub numele de neoplazie intraepiteliala. In decurs de un an, aproximativ 30% din astfel de leziuni se transforma in cancer. Deoarece nu se administreaza nici un tratament pacientilor pana la diagnosticarea cancerului, aceasta ofera o oportunitate perfecta de a testa ceaiul verde.

Astfel ca, in cadrul unui studiu, 60 de barbati cu neoplazie intraepiteliala de prostata precanceroasa au fost impartiti fie in grupul de ceai verde, fie in grupul placebo. Din moment ce este greu sa faci un ceai placebo convingator, cercetatorii au folosit pastile de ceai verde.

La sase luni de la studiu, au luat biopsii de la toti cei 60 de barbati. Ce s-a intamplat?

In grupul tratat cu placebo, sase dintre cei 30 de barbati au dezvoltat cancer la jumatatea anului, iar trei dintre cei 24 au dezvoltat pana la sfarsitul anului. Astfel, noua din 30 de pacienti din grupul placebo, aproximativ 30%, au dezvoltat cancer in primul an, ceea ce se intampla in mod normal fara tratament. In grupul de ceai verde, niciunul dintre cei 30 de barbati nu a dezvoltat cancer in primele sase luni si doar unul a dezvoltat pana la sfarsitul anului. 

Ce concluzie putem trage?

Aceasta a marcat prima dovada ca, compusii ceaiului verde ar putea fi foarte eficienti pentru tratarea leziunilor premaligne inainte de a se dezvolta cancerul de prostata. Chiar si dupa un an, dupa ce subiectii au oprit ceaiul verde, aproape 90% din grupul original de ceai verde nu a mai facut cancer, in timp ce mai mult de jumatate din grupul placebo a dezvoltat cancer. Acest lucru sugereaza ca beneficiile ceaiului verde pot fi „de lunga durata”, cu o reducere globala de aproape 80% a cancerului de prostata.

Ce faceti daca aveti deja cancer de prostata?

Un supliment patentat din extract de ceai verde a fost dat la 26 de barbati cu cancer de prostata confirmat, inainte cu aproximativ o luna de a le extirpa prostata. A existat o reducere semnificativa a unui numar de biomarkeri, sugerand o contractie a tumorii. Cu toate acestea, nu a existat niciun grup de control, iar studiul a fost finantat de compania de suplimente. Atunci cand un grup independent de cercetatori a incercat sa reproduca rezultatele intr-un studiu, nu a reusit sa gaseasca nicio imbunatatire semnificativa statistic. 

Poate ca ceaiul verde este eficient numai in starea precanceroasa si nu suficient de puternic „pentru a influenta in mod semnificativ cancerul prostatic vizibil”?

Cu siguranta nu parea sa ajute la cancerul metastatic avansat in cele doua studii care au incercat. In plus, in ultima vreme au fost exprimate indoieli asupra rezultatelor precanceroase. Atunci cand cercetatorii au incercat sa reproduca, grupul de extract de ceai verde parea sa scada cu aproximativ jumatate dezvoltarea cancerului de prostata, ceea ce se crede ca a fost intamplator, avand in vedere numarul mic de persoane din studiu. Deci, unde ne lasa asta?

Din pacate, pastilele cu extract de ceai verde nu sunt fara risc. Au existat foarte multe cazuri de afectiuni a ficatului asociate cu utilizarea lor. Pana cand nu exista mai multe dovezi solide despre beneficiu, cel mai sigur e ceaiul insusi. 

OK, ceai verde sau ceai negru? 

Un studiu recent pe o suta de barbati cu cancer de prostata a gasit o scadere semnificativa a nivelurilor markerilor in grupul de ceai verde, dar nu si in grupul de control a celor cu ceai negru. Astfel ca ceaiul verde pare sa functioneze mai bine decat ceaiul negru.

Referinte

 • Fei X, Shen Y, Li X, Guo H. The association of tea consumption and the risk and progression of prostate cancer: a meta-analysis. Int J Clin Exp Med. 2014 Nov 15;7(11):3881-91. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25550896
 • Pillukat MH, Bester C, Hensel A, Lechtenberg M, Petereit F, Beckebaum S, Müller KM, Schmidt HH. Concentrated green tea extract induces severe acute hepatitis in a 63-year-old woman–a case report with pharmaceutical analysis. J Ethnopharmacol. 2014 Aug 8;155(1):165-70.
 • Kumar NB, Pow-Sang J, Egan KM, Spiess PE, Dickinson S, Salup R, Helal M, McLarty J, Williams CR, Schreiber F, Parnes HL, Sebti S, Kazi A, Kang L, Quinn G, Smith T, Yue B, Diaz K, Chornokur G, Crocker T, Schell MJ. Randomized, Placebo-Controlled Trial of Green Tea Catechins for Prostate Cancer Prevention. Cancer Prev Res (Phila). 2015 Oct;8(10):879-87.
 • Henning SM, Wang P, Said JW, Huang M, Grogan T, Elashoff D, Carpenter CL, Heber D, Aronson WJ. Randomized clinical trial of brewed green and black tea in men with prostate cancer prior to prostatectomy. Prostate. 2015 Apr 1;75(5):550-9.
 • Brausi M, Rizzi F, Bettuzzi S. Chemoprevention of human prostate cancer by green tea catechins: two years later. A follow-up update. Eur Urol. 2008 Aug;54(2):472-3.
 • Bettuzzi S, Brausi M, Rizzi F, Castagnetti G, Peracchia G, Corti A. Chemoprevention of human prostate cancer by oral administration of green tea catechins in volunteers with high-grade prostate intraepithelial neoplasia: a preliminary report from a one-year proof-of-principle study. Cancer Res. 2006 Jan 15;66(2):1234-40.
 • Butt MS, Sultan MT. Green tea: nature’s defense against malignancies. Crit Rev Food Sci Nutr. 2009 May;49(5):463-73.
 • Choan E, Segal R, Jonker D, Malone S, Reaume N, Eapen L, Gallant V. A prospective clinical trial of green tea for hormone refractory prostate cancer: an evaluation of the complementary/alternative therapy approach. Urol Oncol. 2005 Mar-Apr;23(2):108-13.
 • Jatoi A, Ellison N, Burch PA, Sloan JA, Dakhil SR, Novotny P, Tan W, Fitch TR, Rowland KM, Young CY, Flynn PJ. A phase II trial of green tea in the treatment of patients with androgen independent metastatic prostate carcinoma. Cancer. 2003 Mar 15;97(6):1442-6.
 • McLarty J, Bigelow RL, Smith M, Elmajian D, Ankem M, Cardelli JA. Tea polyphenols decrease serum levels of prostate-specific antigen, hepatocyte growth factor, and vascular endothelial growth factor in prostate cancer patients and inhibit production of hepatocyte growth factor and vascular endothelial growth factor in vitro. Cancer Prev Res (Phila). 2009 Jul;2(7):673-82.
 • Nguyen MM, Ahmann FR, Nagle RB, Hsu CH, Tangrea JA, Parnes HL, Sokoloff MH, Gretzer MB, Chow HH. Randomized, double-blind, placebo-controlled trial of polyphenon E in prostate cancer patients before prostatectomy: evaluation of potential chemopreventive activities. Cancer Prev Res (Phila). 2012 Feb;5(2):290-8.
 • Kapoor S. Re: „Green tea consumption and prostate cancer risk in Japanese men: a prospective study”. Am J Epidemiol. 2008 Jul 1;168(1):119.
 • Connors SK, Chornokur G, Kumar NB. New insights into the mechanisms of green tea catechins in the chemoprevention of prostate cancer. Nutr Cancer. 2012;64(1):4-22.
 • Nelson, WG, De Marzo AM, Isaacs WB. Review article. Prostate Cancer. N Engl J Med 2003; 349:366-381July 24, 2003.

Sursa: Nutritionfacts.org – Michael Greger M.D. FACLM, Founder

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informarii dumneavoastra personale. Scopul acestui blog este sa furnizeze informatii utile de ordin general in legatura cu subiectul tratat. Esensis.ro nu iti propune sub nicio forma sa substituie sfatul medicului sau al altor profesionisti medicali, dat în functie de afectiunile de care sufera cititorul, de simptomele sau grijile sale. Daca cititorul are nevoie de asistenta medicala personala, legata de sanatate, de dieta, de exercitiile fizice sau de alta natura, el ar trebui sa consulte un medic competent si/sau alti profesionisti medicali calificati. Autorul nu isi asuma nicio responsabilitate pentru efectele negative pe care le poate resimti cititorul ca rezultat direct ori indirect al aplicarii sugestiilor din acest site sau al aplicarii programelor recomandate aici.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>