ceaiul rooibos sau ceaiul roșu, delicios și nutritiv

lectură de 3 minute

În timp ce câștigă în mod constant popularitate, ceaiul rooibos sau ceaiul roșu este încă relativ necunoscut pentru mulți consumatori de ceai din întreaga lume. 

O parte din motivul pentru care rooibos este încă un ceai rar reprezintă faptul că planta din care este recoltat se cultivă numai într-o regiune specifică din Africa de Sud. Dar, în ciuda profilului său redus, istoria ceaiului rooibos este interesantă și plina de surprize. Deoarece ceaiul rooibos este sănătos și nu conține cofeină, acesta face un nume real pentru el însuși și ar trebui să aibă un viitor lung pe piața globală de ceai.

istoria ceaiului rooibos

Istoria ceaiului rooibos este înrădăcinată în regiunea Cederberg din frumoasa Africa de Sud. Khoisans, adică indigeni Bushmen din regiune, au recoltat frunzele plantei Aspalathus linearis de secole. Frunzele au fost utilizate ca remedii pe bază de plante pentru multe boli și au fost iubite pentru gustul lor delicios.

Istoria ceaiului rooibos s-a incheiat aproape odată cu diminuarea triburilor Khoisan. Din fericire, un botanist pe nume Carl Humberg a redescoperit frunzele în 1772. Acesta a reînviat un interes mai larg în băutura de ceai rooibos. Apoi, în 1904, un imigrant rus legat de producția de ceai, Benjamin Ginsberg, a început să comercializeze băutura numind-o „ceai de munte” ca o infuzie pe bază de plante.

răspandirea ceaiului rooibos

În timpul celui de-al doilea razboi mondial, când importul ceaiului din țările asiatice era aproape imposibil, ceaiul rooibos a devenit o alternativă excelentă și a fost expediat în întreaga lume. Cu toate acestea, comercianții au avut probleme datorită prețului ridicat al semințelor de rooibos, care au crescut din cauza deficitului de plante. Din cauza prețului ridicat, ceaiul rooibos era încă destul de dificil de cumparat și consumat.

Asta a fost până la sfârșitul anilor 1960, când istoria ceaiului rooibos a avut o întorsătură incredibilă. În 1968, Annique Theron (o mamă din Africa) a publicat o carte despre beneficiile uimitoare la sănătate ale ceaiului rooibos. După publicarea cărții, sute de studii au găsit tot mai multe informații despre antioxidanții ceaiului rooibos. Dar și alte avantaje pentru sănătate. Cu această nouă înțelegere medicală despre rooibos, popularitatea ceaiului a explodat.

utilizare modernă

În ultimii ani, istoria ceaiului rooibos a arătat că ceaiul va continua să fie mai prețuit și la modă printre entuziaștii de ceai din întreaga lume. Acest lucru se datorează în special stilului de viață mult mai sănătos al multor oameni. În ultimii ani, cererea pentru ceaiul rooibos a crescut cu peste cincizeci la sută. Deși ceaiul rooibos este cel mai popular în țările africane, asiatice și europene, popularitatea sa se extinde cu siguranță în America și în afara ei. Cu cât se descoperă mai mult beneficiile la sănătate ale ceaiului rooibos, cu atât mai mulți oameni vor mai mult din această băutură delicioasă.

de unde numele de ceai roșu?

Frunzele pot fi uscate imediat după recoltare, rămânând în culoarea verde. Acesta este vândut ca „rooibos verde”. Însă frunzele pot fi, de asemenea, fermentate înainte de uscare. Acest lucru duce la oxidarea polifenolului și o schimbare a culorii care rezultă din verde în roșu. Acesta este vândut ca „ceai roșu”.

Aspalathus linearis versus Camellia sinensis

Ceaiul rooibos sau ceaiul roșu (Aspalathus linearis) este raportat anecdotic pentru a ajuta la simptome legate de stres. Dar niciunul dintre nutrienții fitochimici care modifică dispoziția nu este considerat responsabil pentru calmul sporit și scăderea stresului ca în consumul de ceai verde (Camellia sinensis).

de ce unii oameni se simt mai puțin stresați consumând ceaiul rooibos sau ceaiul rosu?

Cercetătorii au descoperit recent că celulele glandelor suprarenale produc aproximativ de patru ori mai puțini hormoni steroizi în prezența ceaiului rooibos. Acest studiu a fost făcut în vitro.

Aceasta ar putea contribui, probabil, la „atenuarea efectelor negative rezultate din creșterea nivelului hormonului de stres”, dacă a diminuat într-adevăr funcția suprarenală în viața reală. Dar efectul a fost atât de dramatic încât au devenit îngrijorați că ar putea afecta negativ producerea de hormoni sexuali. Și bineînteles, nu asta au descoperit atunci când au testat pe subiecți umani.

beneficiile la sănătate ale ceaiului rooibos

  • protecția împotriva cancerului. Antioxidanții din ceaiul rooibos au dovedit că sporesc productivitatea enzimelor cancerigene detoxifiante. În plus, protejează ADNul.
  • îmbunătățirea sistemului imunitar. Combinația eficientă dintre antioxidanți și minerale importante ale ceaiului rooibos dă sistemului imunitar un impuls. Acest lucru înseamnă ca veți putea elimina toate bolile într-o manieră eficientă.
  • reducerea insomniei, a tensiunii, a durerilor de cap și a iritabilității. Ca un ceai fără cofeină, băutorii de rooibos au descoperit că savurând o ceașcă înaintea somnului i-a ajutat să se relaxeze pentru a permite o noapte liniștită de somn. Ajutând la normalizarea consumului de ceai al bebelușilor, rooibos reduce adesea durerile de cap și iritabilitatea.
  • oase și dinți mai puternici. Cu un nivel ridicat de antioxidanți și minerale, cum ar fi manganul, fluorurile și calciul, ceaiul rooibos promovează o creștere bună a oaselor și ajută la menținerea dinților.
  • reducerea crampelor și a colicilor în stomac. Ceaiul rooibos este numit uneori „miracolul mamei”, deoarece antioxidanții fac ceaiul un agent anti-spasmodic. Efectul este că ameliorează crampele stomacului și diminuează colicii la sugari. 

în concluzie, ce putem spune despre ceaiul rooibos?

Încă de la prima sa descoperire de acum câteva secole, băutorii de ceai rooibos știau că această băutură pe bază de plante avea puteri medicinale. Există mult mai multe beneficii ale ceaiului rooibos. Chiar dacă uimitoarele avantaje la sănătate nu sunt suficiente pentru a face ceaiul rooibos băutura ta preferată, aroma sa dulce cu gust de nucă sigur îți va încânta papilele gustative.

referințe

NutritionFacts.Org

Schloms L, Swart AC. Rooibos flavonoids inhibit the activity of key adrenal steroidogenic enzymes, modulating steroid hormone levels in H295R cells. Molecules. 2014;19(3):3681-3695. Published 2014 Mar 24. doi:10.3390/molecules19033681.

Scholey A, Downey LA, Ciorciari J, Pipingas A, Nolidin K, Finn M, Wines M, Catchlove S, Terrens A, Barlow E, Gordon L, Stough C. Acute neurocognitive effects of epigallocatechin gallate (EGCG). Appetite. 2012 Apr;58(2):767-70. 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>