ce știm despre planta ceaiului Camellia sinensis?

Ceaiul este cea mai consumată băutură din lume, dar ce știm despre planta ceaiului Camellia sinensis?

lectură de 2 minute

Suedezul Carl Linnaeus, cunoscut pentru introducerea sistemului binominal de clasificare a plantelor, a considerat că există două specii distincte de ceai: viridis (ceai verde) și bohea (ceai negru). Cu toate acestea, Robert Fortune, un aventurier britanic care s-a infiltrat în rândurile comercianților chinezi pentru a învăța metodele de cultivare a ceaiului, a descoperit că atât ceaiul verde, cât și ceaiul negru provin de fapt din aceeași plantă: Camellia sinensis.

Diferența o fac mai multe aspecte, cum ar fi momentul recoltării sau felul în care planta este procesată. Din această plantă, derivă două varietăți principale folosite pentru ceai. Una este varietatea Camellia sinesis sinensis, care are lungimea frunzelor de cinci până la doisprezece centimetri. Cealaltă varietate este Camellia sinensis assamica unde frunzele pot măsura până la douăzeci de centimetri.

cele mai comune patru tipuri de ceai

Există o varietate largă de tipuri de ceai, însă toate provin din aceeași plantă, Camellia sinensis. Diferențele dintre acestea apar în urma metodelor diverse de procesare. Cele mai cunoscute patru tipuri de ceai sunt: ceaiul alb, ceaiul verde, ceaiul oolong și ceaiul negru.

Ceaiurile alb și verde trec printr-un proces de prelucrare mai simplu, în comparație cu alte tipuri de ceai, deoarece tradițional se dorește păstrarea aromei lor proaspete. În prezent, se pune accent pe conservarea cât mai multor compuși chimici din frunza crudă. După recoltare, frunzele sunt supuse unui proces de inactivare a enzimelor, care altfel ar duce la degradarea ceaiului. Acest pas se realizează fie prin expunerea la aburi, fie prin prăjire.

Deși această etapă este prezentă și în procesul de prelucrare al ceaiurilor negre sau oolong, momentul aplicării diferă. După aceea, frunzele sunt răsucite pentru a elibera sucurile și a intensifica aromele, fiind apoi uscate la temperaturi ridicate pentru a reduce nivelul de umiditate.

procesarea ceaiurilor Camellia sinensis

Ceaiul alb este cel mai puțin prelucrat dintre toate tipurile de ceai, suferind o oxidare minimă comparativ cu ceaiul verde sau negru. Spre deosebire de acestea, ceaiul alb nu este rulat și nici nu trece prin procese termice pentru a stopa oxidarea. Aceasta are loc într-o măsură foarte redusă în timpul uscării naturale, păstrând aproape intacti compușii antioxidanți și oferindu-i un gust mai subtil și delicat în comparație cu alte tipuri de ceai.

Ceaiul verde, în schimb, este minim oxidat. După recoltare, frunzele sunt rapid aburite sau prăjite pentru a opri procesul de oxidare, păstrând astfel o culoare verde deschis și un gust mai proaspăt, ierbos.

Similar, atât ceaiurile negre, cât și cele oolong sunt supuse oxidării enzimatice, care intensifică aromele și parfumul distinctiv, dar reduce concentrația de polifenoli. Spre deosebire dea ceaiul oolong, ceaiul negru trece printr-un proces complet de oxidare, în care frunzele, după ce sunt culese, sunt rulate și expuse la aer pentru a se oxida complet. Acest proces îi conferă ceaiului negru culoarea închisă și aroma puternică, specifice acestui tip de ceai. În timpul oxidării, enzimele din frunze interacționează cu oxigenul, ceea ce transformă compușii chimici și dezvoltă arome mai complexe.

ce anume conține atât de special arbustul ceaiului?

Nutrienții fitochimici din această plantă sunt atât de puternici încât pot întoarce din drum o boală chiar dacă sunt aplicați exclusiv pe piele. Spre exemplu, aplicarea locală a ceaiului sub formă de alifie pe condiloame a condus la o eliminare în proporție de sută la sută a acestora. Testele au avut succes la mai mult de jumătate din pacienții testați.

ce efecte interne poate avea ceaiul dacă este băut?

Dacă ceaiul verde poate face astfel de minuni prin aplicarea sa externă, apare imediat întrebarea: ce efecte interne poate avea dacă este băut?

Consumul de ceai ar putea proteja împotriva tumorilor maligne ginecologice, cum ar fi cancerul ovarian și cel uterin. În plus, el pare să reducă colesterolul, tensiunea, glicemia și grăsimea corporală. Poate proteja creierul de depresie, de declinul cognitiv și de atacul cerebral. Deasemenea, este asociat cu un risc mai redus de diabet. Un risc mai redus de pierderea dinților și un risc redus de a ne îmbolnăvi de pneumonie.

ceaiul japonez Benifuuki

Acum că am aflat ce știm despre planta ceaiului Camellia sinensis, să vedem ce este ceaiul Benifuuki? Ceaiul Benufuuki este un soi hibrid al plantei de ceai rezultat prin încrucișarea dintre soiurile Camellia sinensis sinensis și Camelia sinensis assamica în 1965 în orașul Makurazaki, Kagoshima, Japonia. A fost inițial dezvoltat ca un ceai negru aromat, dar oamenii de știință au descoperit curând că recoltarea mai devreme ca ceai verde are ca rezultat o băutură sănătoasă, puternică.

Cei care suferă de alergii sezoniere ar putea avea de asemenea de câștigat de pe urma consumului de ceai. Mai multe studii aleatorii au aratat că un consum a trei cești de ceai verde japonez Benifuuki pe zi început cu 6-10 săptămâni înainte de începerea sezonului polenului poate reduce semnificativ simptomele alergice.

Iată că am aflat răspunsul la întrebarea: „ce știm despre planta ceaiului Camellia sinensis?” Mulțumindu-vă pentru că ne-ați citit articolul, vă rugăm să-l distribuiți pentru a contribui la educarea persoanelor care nu au aflat încă despre planta ceaiului Camellia sinensis.

Gânduri bune!

referințe

Articol scris cu sprijinul NutritionFacts.Org și Dr. Lester A. Mitscher

Meltzer SM, Monk BJ, Tewari KS. Green tea catechins for treatment of external genital warts. Am J Obstet Gynecol. 2009 Mar;200(3):233.e1-7.

Tatti S, Stockfleth E, Beutner KR, Tawfik H, Elsasser U, Weyrauch P, Mescheder A. Polyphenon E: a new treatment for external anogenital warts. Br J Dermatol. 2010 Jan;162(1):176-84.

Dunne EF, Friedman A, Datta SD, Markowitz LE, Workowski KA. Updates on human papillomavirus and genital warts and counseling messages from the 2010 Sexually Transmitted Diseases Treatment Guidelines. Clin Infect Dis. 2011 Dec;53 Suppl 3:S143-52.

Butler LM, Wu AH. Green and black tea in relation to gynecologic cancers. Mol Nutr Food Res. 2011 Jun;55(6):931-40. 

Zou C, Liu H, Feugang JM, Hao Z, Chow HH, Garcia F. Green tea compound in chemoprevention of cervical cancer. Int J Gynecol Cancer. 2010 May;20(4):617-24.

alte referințe

Ahn WS, Yoo J, Huh SW, Kim CK, Lee JM, Namkoong SE, Bae SM, Lee IP. Protective effects of green tea extracts (polyphenon E and EGCG) on human cervical lesions. Eur J Cancer Prev. 2003 Oct;12(5):383-90.

Rees JR, Stukel TA, Perry AE, Zens MS, Spencer SK, Karagas MR. Tea consumption and basal cell and squamous cell skin cancer: results of a case-control study. J Am Acad Dermatol. 2007;56(5):781-785. doi:10.1016/j.jaad.2006.11.038

Conney AH, Lou YR, Nghiem P, Bernard JJ, Wagner GC, Lu YP. Inhibition of UVB-induced nonmelanoma skin cancer: a path from tea to caffeine to exercise to decreased tissue fat. Top Curr Chem. 2013;329:61-72. doi:10.1007/128_2012_336

alte referințe

Katiyar SK. Green tea prevents non-melanoma skin cancer by enhancing DNA repair. Arch Biochem Biophys. 2011 Apr 15;508(2):152-8.

OyetakinWhite P, Tribout H, Baron E. Protective mechanisms of green tea polyphenols in skin. Oxid Med Cell Longev. 2012;2012:560682.

Millsop JW, Sivamani RK, Fazel N. Botanical agents for the treatment of nonmelanoma skin cancer. Dermatol Res Pract. 2013;2013:837152.

Bukowski JF, Percival SS. L-theanine intervention enhances human gammadeltaT lymphocyte function. Nutr Rev. 2008 Feb;66(2):96-102. 

notă

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Scopul acestui blog este să furnizeze informații utile de ordin general în legătură cu subiectul tratat. Esensis.ro nu își propune sub nicio formă să substituie sfatul medicului sau al altor profesioniști medicali, dat în funcție de afecțiunile de care suferă cititorul, de simptomele sau grijile sale. Dacă cititorul are nevoie de asistență medicală personală, legată de sănătate, de dietă, de exercițiile fizice sau de altă natură, el ar trebui să consulte un medic competent și/sau alți profesioniști medicali calificați. Autorul nu își asumă nicio responsabilitate pentru efectele negative pe care le poate resimți cititorul ca rezultat direct ori indirect al aplicării sugestiilor din acest site sau al aplicării programelor recomandate aici.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>