lectură de 2 minute
Dacă vă veți plimba prin raionul de produse BIO dintr-un supermarket sau magazin naturist, veți întâlni produse etichetate ecologic, BIO sau organic. De fapt, nu este nicio diferență între cei trei termeni. Noi însă vrem să știm dacă merită să cumpărăm alimente ecologice, așa că am pregătit un articol pe această temă.
merită să cumpărăm alimente ecologice? ce înseamnă, de fapt, ecologic?
Pentru a putea vinde sub eticheta de produse ecologice este nevoie de certificare ECO. În România termenul oficial fiind „agricultură ecologică”, ceilalți termeni provenind din franceză (BIO), respectiv engleza (organic).
controlul și certificarea produselor ecologice
Controlul și certificarea alimentelor ecologice sunt asigurate de Organisme de Inspecție și Certificare (OIC) private. Acestea sunt aprobate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Aprobarea este precedată în mod obligatoriu de acreditarea acestora de către un organism de acreditare (în Romania este RENAR).
Agricultura ecologică prezerva mediul și evită marea majoritate a materialelor de sinteză, inclusiv pesticidele și antibioticele. Printre alte cerințe, fermierii trebuie să accepte inspecții anuale la fața locului. Trebuie să folosească numai materiale aprobate și să nu folosească organisme modificate genetic.
a fi organic nu înseamnă neapărat că un aliment este sănătos
Industria produselor organice nu a devenit atat de profitabilă vânzând doar morcovi. La ora actuală poți cumpăra până și cartofi prăjiți, chipsuri, bomboane BIO. Simpla etichetă care include cuvantul “BIO” nu transformă un aliment dintr-unul nesănătos într-unul sănătos.
Produsele agricole ecologicice nu coțin o cantitate semnificativ mai mare de vitamine și minerale decât cele convenționale, însa conțin mai mulț nutrienții fitochimici, cum ar fi polifenolii care au valoare antioxidantă. Probabil asa se explică de ce fructele de pădure organice suprimă mai bine cancerul decât cele convenționale.
merită să cumpărăm alimente ecologice? oamenii cumpără produse BIO din motive de siguranță
Ținând cont de nivelul lor ridicat de antioxidanți, produsele BIO pot fi considerate cu 20-40% mai sănătoase decât cele convenționale, însă pot fi mai scumpe cu până la 40%. Așa că pentru aceeași bani puteți cumpăra la fel de bine o cantitate suplimentară de produse convenționale. Dacă ne raportam strict la valoare nutriționalaîă per ron, produsele organice nu par neapărat mai bune decât cele conveționale, însă oamenii cumpără produse BIO din motive de siguranță.
Produsele agricole convenționale conțin de două ori mai mult cadmiu, alături de mercur și de plumb. Cadmiul pare să provină din îngrășămintele azotate. Dar grija cea mai mare pe care și-o fac oamenii vine de la reziduurile de pesticide. Conform sondajelor, consumatorii cred că numărul celor care mor din cauza reziduurilor de pesticide este la fel ca cel al oamenilor care mor din accidente de mașina sau din cauza fumatului. Acest mod de a gandi este periculos, îintrucât poate conduce la scăderea consumului de fructe și legume.
beneficiile consumului de ceai, fructe și legume cultivate convențional sunt uriașe
E bine însă să știm că beneficiile consumului de ceai, legume și fructe cultivate convențional sunt uriașe, depășind cu mult riscul minor al pesticidelor din aceste produse. De ce? Pentru că plantele se află pe lanțul trofic cel mai de jos, conform a ceea ce știm de la cursul de nutriție umană și toxicologie.
În concluzie, ar trebui să ne umplem fiecare farfurie cu mâncare cel puțin pe jumătate cu legume, să consumăm peste zi cât mai multe fructe și să bem cât mai multe ceaiuri indiferent de cum au fost cultivate acestea, ideal din magazine de specialitate pentru a minimiza conținutul de plumb.
-
concentrat din ghimbir, gimber n°1, bio13,90 lei – 131,50 lei
-
megumi matcha, grad ceremonial, bio, 30g199,90 lei
referințe
Mostafalou S, Abdollahi M. Pesticides and human chronic diseases: evidences, mechanisms, and perspectives. Toxicol Appl Pharmacol. 2013 Apr 15;268(2):157-77.
FMagkos F, Arvaniti F, Zampelas A. Organic food: buying more safety or just peace of mind? A critical review of the literature. Crit Rev Food Sci Nutr. 2006;46(1):23-56.
Lindén A, Andersson K, Oskarsson A. Cadmium in organic and conventional pig production. Arch Environ Contam Toxicol. 2001 Apr;40(3):425-31.
Hammitt JK. Risk perceptions and food choice: an exploratory analysis of organic- versus conventional-produce buyers. Risk Anal. 1990 Sep;10(3):367-74.
notă
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Scopul acestui blog este să furnizeze informații utile de ordin general în legătură cu subiectul tratat. Esensis.ro nu își propune sub nicio formă să substituie sfatul medicului sau al altor profesioniști medicali, dat în funcție de afecțiunile de care suferă cititorul, de simptomele sau grijile sale. Dacă cititorul are nevoie de asistență medicală personală, legată de sănătate, de dietă, de exercițiile fizice sau de altă natură, el ar trebui să consulte un medic competent și/sau alți profesioniști medicali calificați. Autorul nu își asumă nicio responsabilitate pentru efectele negative pe care le poate resimți cititorul ca rezultat direct ori indirect al aplicării sugestiilor din acest site sau al aplicării programelor recomandate aici.