macerarea ceaiurilor la rece, o metodă mai sănătoasă?

lectură de 1 minut

Macerarea ceaiurilor la rece este o metodă populară în Taiwan, îndeosebi în timpul lunilor de vară. Nu este vorba despre un ceai convențional cu gheață, care este infuzat și abia apoi răcit. Este vorba despre o macerare în apă rece. Maceratul se lasă la temperatura camerei sau ținut la frigider timp de cel puțin două ore sau peste noapte. Această metodă reduce conținutul de cofeină, dar și gustul său amar, îmbunătățindu-i aroma.

macerararea ceaiurilor la rece: ce se întâmplă însă cu conținutul nutrițional al ceaiului în timpul macerării la rece?

La prima vedere, am putea crede că această metodă nu poate extrage foarte mulți antioxidanți. În urma unui studiu, un grup de oameni de știință și-a propus să cerceteze acest aspect. S-a comparat activitatea antioxidantă a ceaiului infuzat cu cel macerat la rece.

cum s-a făcut lucrul acesta?

Oamenii de știință au amestecat colesterolul „rău” LDL cu niște radicali liberi și au cronometrat cât timp durează oxidarea colesterolului în prezența celor două tipuri de ceai. Interesant, nu?

Spre supriza lor, ceaiul alb macerat la rece a încetinit mult mai accelarat procesul de oxidare. Pe de altă parte nu s-a descoperit niciun efect semnificativ al temperaturii de fierbere asupra activității antioxidante a ceaiului verde.

concluzia?

Se pare că temperatura fierbinte distruge cei mai sensibili antioxidanți din ceaiul alb. Macerarea ceaiurilor la rece economiseste timp și energie, și pare să fie mai sănătoasă decât infuzarea.

macerararea ceaiurilor la rece: ce se întâmplă însă cu gustul și aroma ceaiului în timpul macerării la rece?

Frunzele de ceai conțin compuși de aromă care sunt sensibili la căldură. Când apa fierbinte este turnată peste frunze, energia de la căldură face ca moleculele de apă să se miște mult mai repede, făcând extracția aromei mai rapidă. Când se folosește apă rece, moleculele de apă se mișcă într-un ritm mult mai lent și extrag un număr mai mic de compuși în aceeași perioadă de timp. De aceea este nevoie de o perioadă mai lungă de timp pentru extragerea aromei. Mai mult, este interesant de observat că, compuși precum polifenolii care conferă ceaiului astringența și amărăciunea din cofeină sunt extrași doar în cantități mici într-o macerare la rece. Din acest motiv, ceaiurile macerate la rece pot oferi un finisaj mai fin și mai multă aromă deoarece nu sunt mascate de astringența unor compuși din ceai.

ce se întâmplă atunci când macerăm la rece ceaiurile de fructe și rădăcini?

Spre deosebire de infuzia clasică, ceaiul de fructe macerat la rece are un gust mai dulce și mai puțin acid. Ceaiurile de fructe se lasă la macerat împreună cu apa într-un interval de timp cuprins între șase și opt ore sau peste noapte. Pentru ceaiurile din rădăcini, timpul de macerare este de minim 12 ore. Pe toată perioada macerării, în ambele cazuri, vasul cu maceratul din fructe sau rădăcini se poate menține la temperatura camerei sau în frigider.

referințe

Venditti, E., Bacchetti, T., Tiano, L., Carloni, P., Greci, L., & Damiani, E. (2010). – Hot vs. cold water steeping of different teas: Do they affect antioxidant activity? Food Chemistry, 119(4), 1597–1604.

Lantano C, Rinaldi M, Cavazza A, Barbanti D, Corradini C. Effects of alternative steeping methods on composition, antioxidant property and colour of green, black and oolong tea infusions. J Food Sci Technol. 2015;52(12):8276-8283. doi:10.1007/s13197-015-1971-4

Hajiaghaalipour F, Sanusi J, Kanthimathi MS. Temperature and Time of Steeping Affect the Antioxidant Properties of White, Green, and Black Tea Infusions. J Food Sci. 2016 Jan;81(1):H246-54.

Castiglioni S, Damiani E, Astolfi P, Carloni P. Influence of steeping conditions (time, temperature, and particle size) on antioxidant properties and sensory attributes of some white and green teas. Int J Food Sci Nutr. 2015;66(5):491-7.

Khan N, Mukhtar H. Tea polyphenols for health promotion. Life Sci. 2007 Jul 26;81(7):519-33.

notă

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Scopul acestui blog este să furnizeze informații utile de ordin general în legătură cu subiectul tratat. Esensis.ro nu își propune sub nicio formă să substituie sfatul medicului sau al altor profesioniști medicali, dat în funcție de afecțiunile de care suferă cititorul, de simptomele sau grijile sale. Dacă cititorul are nevoie de asistență medicală personală, legată de sănătate, de dietă, de exercițiile fizice sau de altă natură, el ar trebui să consulte un medic competent și/sau alți profesioniști medicali calificați. Autorul nu își asumă nicio responsabilitate pentru efectele negative pe care le poate resimți cititorul ca rezultat direct ori indirect al aplicării sugestiilor din acest site sau al aplicării programelor recomandate aici.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>