compoziția chimică a ceaiului. planta perenă Camellia sinensis

lectură de 2 minute

Am învățat cum se prelucrează ceaiul alb, am descoperit varietăți celebre de ceai alb, dar ce-ar fi să vorbim despre compoziția chimică a ceaiului? Mai exact, ne propunem să aflăm despre nivelul de cofeină (teină), dar și despre compușii acestuia.

teina (cofeina)

Cofeina este un stimulent al sistemului nervos central (SNC) din clasa metilxantinei. Este cel mai consumat drog psihoactiv din lume. Spre deosebire de multe alte substanțe psihoactive, este legală și nereglementată în aproape toate părțile lumii. Există mai multe mecanisme de acțiune cunoscute pentru a explica efectele cofeinei. Cel mai proeminent este că blochează reversibil acțiunea adenozinei asupra receptorilor săi și, în consecință, previne apariția somnolenței induse de adenozină. De asemenea, cofeina stimulează anumite părți ale sistemului nervos autonom.

Teina sau cofeina din ceai (trimetilxantina) reprezintă 2,5 – 5,5 % din extractul sec. Are o influență mare asupra gustului ceaiului. E responsabilă de acțiunea stimulentă a ceaiului.

câtă cofeină găsim în ceaiul alb?

La ceaiul alb, s-a constatat ca mugurii tineri depozitează cea mai mare cantitate de cofeină. În consecință, ceaiurile compuse din muguri precum Silver Needle sau Snow Bud conțin cea mai mare cantitate de cofeină. În timp ce White Peony, care conține atât muguri cât și frunze tinere s-a dovedit a avea mai puțină cofeină.

temperaturile ridicate din timpul infuzării cresc eliberarea de cofeină

În primul rând, este important de menționat că temperaturile ridicate din timpul infuzării ceaiului va duce la mai mulă cofeină în ceașca voastră. Când vine vorba de ceai, conținutul de cofeină variază considerabil în funcție de tipul de ceai, între 10 mg – 60 mg. Ca o comparație, cafeaua are în jur de 95 mg într-o ceașcă de espresso sau 120 mg dacă serviți o porție mai mare, la filtru.

Întrebarea este: de ce ceaiurile, deși conțin cofeină, ne fac sa ne simțim calmi și relaxați? Răspunsul se pare că este legat de teanină, un aminoacid din compoziția chimică a ceaiului, care este responsabil de starea de relaxare și calm. Contrar efectelor cofeinei, acest aminoacid conduce la o mai bună concentrare și calm în același timp. Să analizăm mai detaliat acest aspect.

câtă cofeină putem consuma zilnic?

Răspunsul poate să difere, pentru că fiecare metabolizează diferit cofeina. Totodată, puteți obține cu timpul o toleranță crescută la cofeină, dacă vă creșteți treptat consumul. Însă, recomandările generale spun că până la 400 – 500 mg de cofeină pe zi este o cantitate sigură pentru un adult sănătos. Doze de 1000 mg pe zi încep să provoace probleme, iar dozele de 10.000 mg pe zi sunt mortale. Pentru femeile însărcinate, doza n-ar trebui să depășească 150 – 200 mg zilnic. La copiii cu vârsta mai mare de patru ani, se recomandă ca doza să nu depășească 1,0 mg la 2,5 kg greutate corporală.

teanina

Teanina (5-N-etilglutaminaeste) un aminoacid cu rol important în mirosul specific. Ceaiul alb conține mai multă teanină decât ceaiul verde și ceaiul negru. Cu cât ceaiul are o calitate mai bună, cu atât are un conținut mai ridicat de teanină.

Teanina crește nivelul de GABA (sau acidul gamma-aminobutiric). Acesta este considerat a fi unul dintre cei mai importanți mediatori inhibitori centrali, precum serotonina și dopamina. Aceste substanțe chimice sunt cunoscute sub numele de neurotransmițători. Ele lucrează în creier pentru a regla emoțiile, starea de spirit, concentrarea, vigilența și somnul, precum și apetitul, energia și alte abilități cognitive. Creșterea nivelului acestor substante chimice cerebrale conduce la o mai bună relaxare și stare de bine.

polifenolii

Datorită procesării sale minime, ceaiul alb are cea mai mare cantitate de polifenoli. Polifenolii sunt molecule pe bază de plante care acționează ca antioxidanți în interiorul corpului, protejând celulele de deteriorarea cauzată de radicalii liberi. Prea multe daune ale radicalilor liberi pot avea efecte dăunătoare asupra organismului, cum ar fi: îmbătrânire prematură, inflamație cronică, un sistem imunitar slăbit și chiar cancer.

Ca sa maximizăm conținutul de polifenoli, e necesar sa adăugăm lămâie în ceaiul alb, ceea ce face să-i crească puterea antioxidantă de aproape (atenție!) patru ori. De ce? Mai multe despre asta, găsim aici.

egcg

Galatul de epigalocatechină (sau EGCG, din engleză Epigallocatechin gallate) cel mai abundent catehin din ceai sau cacao. Este un polifenol care a făcut subiectul unui număr mare de cercetări clinice, ce au investigat potențialul său de a ajuta sănătatea umană și de a ameliora unele boli.

taninuri

Sunt compuși vegetali cu o structură chimică complexă, cu gust astringent. Ceaiul alb nu are un conținut foarte mare de taninuri. Dar haideți să vedem ce rol au aceștia.

Taninurile din ceai exercită o acțiune calmantă asupra stomacului și intestinului. Combinația cofeină-taninuri provoacă o eliberare mai lentă a cofeinei, responsabilă de manifestarea lentă și treptată a efectului stimulant al ceaiului.

Lăsat 2-3 minute la infuzat, ceaiul conține cafeina hidrosolubilă, mai puține taninuri, rezultă un efect stimulent. Însă lăsat 4-5 minute la infuzat, în ceai trec taninuri, iar preparatul obținut are un efect astringent, dar calmant.

ceai alb infuzat 3 minute la 85 °C
ceai alb infuzat 4 minute la 85 °C

teaflavinele

Acesti polifenoli contribuie direct la amărăciunea și astringența ceaiului. Cantitatea de teaflavine găsită în ceaiul alb este cea mai mică în comparație cu ceaiurile negre și verzi. Acest lucru conferă ceaiului un gust dulce.

Aceasta fiind în mare parte compoziția chimică a ceaiului, planta Camellia sinensis, să vedem ce precauții cunoaștem.

precauții

  • nu se recomandă consumul de ceai în timpul sau până la o oră după masă, dacă suferiți de anemie, deoarece ceaiul impiedică absorbția fierului din alimente în sange.
  • asigurați-vă că mențineți consumul redus de ceai, dacă sunteți sensibili la cofeină.
  • consultați un medic înainte de consumul de ceai, dacă suneți gravidă sau alăptați.

referințe

Gramza-Michałowska A. Caffeine in tea Camellia sinensis–content, absorption, benefits and risks of consumption. J Nutr Health Aging. 2014;18(2):143-9.

Unachukwu UJ, Ahmed S, Kavalier A, Lyles JT, Kennelly EJ. White and green teas (Camellia sinensis var. sinensis): variation in phenolic, methylxanthine, and antioxidant profiles. J Food Sci. 2010 Aug 1;75(6):C541-8.

Monique B. Hicks, Y-H.Peggy Hsieh, Leonard N. Bell, Tea preparation and its influence on methylxanthine concentration, Food Research International,
Volume 29, Issues 3–4, 1996, Pages 325-330, ISSN 0963-9969

Jang HS, Jung JY, Jang IS, Jang KH, Kim SH, Ha JH, Suk K, Lee MG. L-theanine partially counteracts caffeine-induced sleep disturbances in rats. Pharmacol Biochem Behav. 2012 Apr;101(2):217-21.

National Agricultural Library Digital Collections, U.S. Department of Agriculture

Oregon State University, Linus Pauling Institute » Micronutrient Information Center

notă

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Scopul acestui blog este să furnizeze informații utile de ordin general în legătură cu subiectul tratat. Esensis.ro nu își propune sub nicio formă să substituie sfatul medicului sau al altor profesioniști medicali, dat în funcție de afecțiunile de care suferă cititorul, de simptomele sau grijile sale. Dacă cititorul are nevoie de asistență medicală personală, legată de sănătate, de dietă, de exercițiile fizice sau de altă natură, el ar trebui să consulte un medic competent și/sau alți profesioniști medicali calificați. Autorul nu își asumă nicio responsabilitate pentru efectele negative pe care le poate resimți cititorul ca rezultat direct ori indirect al aplicării sugestiilor din acest site sau al aplicării programelor recomandate aici.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>