Pentru același motiv pentru care aspirina ar trebui evitată de către femeile însărcinate, există aceleași posibile riscuri legate de ceaiul de mușețel în timpul sarcinii.
lectură de 2 minute
Mușețelul (Matricaria recutita), este o plantă erbacee anuală, medicinală, din familia Asteraceae, cu frunze divizate și cu flori grupate în capitule terminale.
Regăsim denumiri populare ale plantei cum ar fi: românică, romaniță, mătrice, mătricea, morună, roman sau romonel. Pe lângă acestea, mușețelul are și sinonime: Chamomilla chamomilla, Chamomilla recutita, Matricaria chamomilla și Matricaria suaveolens.
Ceaiul de mușețel este cunoscut de mult timp pentru proprietățile sale anti-inflamatoare și beneficiile aduse sănătății. Acest ceai delicat, obținut din flori de mușetel uscate, are o istorie bogată în utilizarea sa în medicina tradițională.
Prin consumul regulat de ceai de mușețel se poate obține ameliorarea simptomelor inflamatorii, cum ar fi durerile articulare, durerile de stomac și inflamația pielii. De asemenea, ceaiul de mușețel poate fi benefic în tratarea afecțiunilor inflamatorii, cum ar fi artrita și boala inflamatorie intestinală.
ceaiul de mușețel nu este pentru toată lumea
Persoanele cu alergie la plantele din familia Asteraceae trebuie să fie precaute și să evite consumul de ceai de mușețel. O altă categorie de persoane pentru care ceaiul de mușețel nu este recomandat se referă la femeile insărcinate.
Mușețelul are proprietăți anti-inflamatorii atât de puternice încât consumul regulat în sarcină poate duce la o problemă gravă a inimii fătului. Constricția prematură a canalului arterial fetal (ductus arteriosus fetal), care permite fătului să „respire” în uter.
ceaiul de mușețel în timpul sarcinii, un agent antiinflamator puternic
Există un motiv pentru care femeile însărcinate nu trebuie să ia medicamente antiinflamatoare, precum aspirina. Mușețelul este un agent antiinflamator puternic, iar aceasta este problema.
Cercetătorii au observat două cazuri de închidere prematură a canalului arterial asociate cu consumul de ceai de mușețel de către mamă. Acest lucru poate fi asociat cu complicații grave la nivelul fătului. Vestea bună este că, dacă este depistată devreme și ceaiul de mușețel este întrerupt, condiția poate fi reversibilă. În al doilea caz, totuși, a fost necesară efectuarea unei cezariene de urgență.
„Credem că ar trebui să fim prudenți”, concluzionează cercetătorii, „în ceea ce privește consumul regulat de ceai de mușețel în timpul sarcinii.”
Articol scris cu sprijinul NutritionFacts.Org
-
ceai de flori egyptian camomile12,50 lei – 122,63 lei
-
ceai de plante camomile & mint12,50 lei – 122,63 lei
referințe
Srivastava JK, Shankar E, Gupta S. Chamomile: A herbal medicine of the past with bright future. Mol Med Report. 2010 Nov 1; 3(6):895-901.
Bhaskaran N, Shukla S, Srivastava JK, Gupta S. Chamomile: an anti-inflammatory agent inhibits inducible nitric oxide synthase expression by blocking RelA/p65 activity. Int J Mol Med. 2010 Dec; 26(6):935-40.
Sridharan S, Archer N, Manning N. Premature constriction of the fetal ductus arteriosus following the maternal consumption of chamomile herbal tea. Ultrasound Obstet Gynecol. 2009 Sep; 34(3):358-9.
notă
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Scopul acestui blog este să furnizeze informații utile de ordin general în legătură cu subiectul tratat. Esensis.ro nu își propune sub nicio formă să substituie sfatul medicului sau al altor profesioniști medicali, dat în funcție de afecțiunile de care suferă cititorul, de simptomele sau grijile sale. Dacă cititorul are nevoie de asistență medicală personală, legată de sănătate, de dietă, de exercițiile fizice sau de altă natură, el ar trebui să consulte un medic competent și/sau alți profesioniști medicali calificați. Autorul nu își asumă nicio responsabilitate pentru efectele negative pe care le poate resimți cititorul ca rezultat direct ori indirect al aplicării sugestiilor din acest site sau al aplicării programelor recomandate aici