lectură de 2 minute
Ceaiul de hibiscus, dieta bazată pe plante și hipertensiunea. Cum poate scădea ceaiul de hibiscus tensiunea arterială? Comparăm cu dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension). Dar comparăm și cu exercițiile fizice de rezistență practicate pe distanțe lungi.
Cele mai recente cercetări în care s-a administrat pacienților cu obezitate ceai de hibiscus timp de 12 săptămâni au arătat o scădere a greutății corporale cu doar trei kilograme. Ceaiul de hibiscus singur nu face minuni, dar vă poate ajuta.
doar 50 la sută dintre oameni răspund la tratamentul cu ceai de hibiscus în cazul colesterolului
Pretinsa proprietate de scădere a colesterolului în consumul de ceai de hibiscus păruse ceva mai promițătoare. Unele studii mai vechi au sugerat o reducere de 8 – 12% a colesterolului în urma consumului a două căni pe zi timp de o lună. Însă doar 50% dintre oameni răspund la această băutură. Dar nimic nu se aseamănă cu o scădere de 30% care se poate obține după ce oamenii trec pe o dietă bazată pe cât mai multe plante integrale.
ceaiul de hibiscus poate străluci cu adevărat în fața tensiunii arteriale crescută – o revizuire recentă
Ceaiul de hibiscus poate străluci cu adevărat în fața tensiunii arteriale crescută. Această boală afectează anual un miliard de oameni și este prima cauză a mortalității în lume. Hibiscusul pare să stimuleze producția de oxid nitric. Acesta ajută arterele să se relaxeze și să se dilate mai eficient.
O revizuire recentă a studiilor a concluzionat că, consumul zilnic de ceai de hibiscus poate într-adevăr să scadă semnificativ tensiunea arterială la persoanele cu hipertensiune. Întrebarea este: cu cât? În primă fază, să vedem cu cât scade colesterolul dieta DASH.
studiul clinic PREMIER
Primul studiu clinic când vine vorba de modificarea completă a stilului de viață pentru controlul tensiunii arteriale este studiul clinic PREMIER. Un grup de intervenție s-a concentrat doar pe exerciții fizice. Celălalt a inclus atât exerciții fizice, cât și dieta DASH. Grupul cu exerciții fizice și dieta DASH au obținut în șase luni o scădere cu 4.3 puncte a tensiunii arteriale sistolice.
Câteva puncte s-ar putea să nu sune prea mult. Este ca și cum cineva trece de la o tensiune arterială de 150 cu 90 la o tensiune arterială de 146 cu 90. Dar la scară globală, o scădere cu cinci puncte ar putea duce la o scadere cu 14% mai puține decese prin accident vascular cerebral. La fel, o scădere cu 9% mai puține atacuri de cord și cu 7% mai puține decese în fiecare an.
cu cât scade tensiunea arterială ceaiul de hibiscus?
O ceașcă de ceai de hibiscus la fiecare masă a scăzut tensiunea arterială cu șapte puncte. Și, de fapt, ceaiul a fost testat împotriva unui medicament pentru tensiunea arterială: captopril. Două căni zilnice de ceai de hibiscus au fost la fel de eficiente în scăderea tensiunii arteriale ca o doză de 25 mg de captopril luată de două ori pe zi.
Articol publicat cu sprijinul NutritionFact.Org
referințe
A L Hopkins, M G Lamm, J L Funk, C Ritenbaugh. Hibiscus sabdariffa L. in the treatment of hypertension and hyperlipidemia: a comprehensive review of animal and human studies. Fitoterapia. 2013 Mar;85:84-94.
A Herrera-Arellano, S Flores-Romero, M A Chavez-Soto, J Tortoriello. Effectiveness and tolerability of a standardized extract from Hibiscus sabdariffa in patients with mild to moderate hypertension: a controlled and randomized clinical trial. Phytomedicine. 2004 Jul;11(5):375-82.
D L McKay, C Y Chen, E Saltzman, J B Blumberg. Hibiscus sabdariffa L. tea (tisane) lowers blood pressure in prehypertensive and mildly hypertensive adults. J Nutr. 2010 Feb;140(2):298-303.
H A Wahabi, L A Alansary, A H AL-Sabban, P Glasziuo. The effectiveness of Hibiscus sabdariffa in the treatment of hypertension: a systematic review. Phytomedicine. 2010 Feb;17(2):83-6.
alte referițe
J Joven, I March, E Espinel, S Fernandez-Arroyo, E Rodriguez-Gallego, G Aragones, R Beltran-Debon, C Alonso-Villaverde, L Rios, V Martin-Paredero, J A Menendez, V Micol, A Segura-Carretero, J Camps. Hibiscus sabdariffa extract lowers blood pressure and improves endothelial function. Mol Nutr Food Res. 2014 Jun;58(6):1374-8.
T L Lin, H H Lin, C C Chen, M C Lin, M C Chou, C J Wang. Hibiscus sabdariffa extract reduces serum cholesterol in men and women. Nutrition Research. 2007 Mar; 27(3):140–5.
H Mozaffari-Khosravi, B A Jalali-Khanabadi, M Afkhami-Ardekani, F Fatehi. Effects of sour tea (Hibiscus sabdariffa) on lipid profile and lipoproteins in patients with type II diabetes. J Altern Complement Med. 2009 Aug;15(8):899-903.
H C Chang, C H Peng, D M Yeh, E S Kao, C J Wang. Hibiscus sabdariffa extract inhibits obesity and fat accumulation, and improves liver steatosis in humans. Food Funct. 2014 Apr;5(4):734-9.
D J Jenkins, C W Kendall, A Marchie, A L Jenkins, P W Connelly, P J Jones, V U Vuksan. The Garden of Eden–plant based diets, the genetic drive to conserve cholesterol and its implications for heart disease in the 21st century. Comp Biochem Physiol A Mol Integr Physiol. 2003 Sep;136(1):141-51.
P J Elmer, E OBarzanek, W M Vollmer, D Simons-Morton, V J Stevens, D R Young, P H Lin, C Champagne, D W Harsha, L P Svetkey, J Ard, P J Brantely, M A Proschan, T P Erlinger, L J Appel, PREMIER Collaborative Research Group. Effects of comprehensive lifestyle modification on diet, weight, physical fitness, and blood pressure control: 18-month results of a randomized trial. 2006 Apr 4;144(7):485-95.
alte referițe
Y F Wang, W S Yancy Jr, D Yu, C Chammpagne, L J Appel, P H Lin. The relationship between dietary protein intake and blood pressure: results from the PREMIER study. J Hum Hypertens. 2008 Nov;22(11):745-54.
P H Lin, Y Wang, S C Grambow, W Goggins, D Almiralli. Dietary saturated fat intake is negatively associated with weight maintenance among the PREMIER participants. Obesity (Silver Spring). 2012 Mar;20(3):571-5.
L J Appel, C M Champagne, D W Harsha, L S Cooper, E Obarzanek, P J Elmer, V J Stevens, W M Wollmer, P H Lin, L P Svetkey, S W Stedman, D R young, Writing Group of the PREMIER Collaborative Research Group. Effects of comprehensive lifestyle modification on blood pressure control: main results of the PREMIER clinical trial. AMA. 2003 Apr 23-30;289(16):2083-93.
L J Beilin, V Burke, I B Puddey. To the Editor: Effects of exercise and weight loss on hypertension. JAMA. 2003 Aug 20;290(7):887.
Y Yokoyama, K Nishimura, N D Barnard, M Takegami, M Watanabe, A Sekikawa, T Okamura, Y Miyamoto. Vegetarian diets and blood pressure: a meta-analysis. JAMA Intern Med. 2014 Apr;174(4):577-87.
S Tonstad, K Stewart, K Oda, M Batech, RP Herring, GE Fraser. Vegetarian diets and incidence of diabetes in the Adventist Health Study-2. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2013 Apr;23(4):292-9.
Fraser GE. Vegetarian diets: what do we know of their effects on common chronic diseases?. Am J Clin Nutr. 2009;89(5):1607S-1612S.
notă
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Scopul acestui blog este să furnizeze informații utile de ordin general în legătură cu subiectul tratat. Esensis.ro nu își propune sub nicio formă să substituie sfatul medicului sau al altor profesioniști medicali, dat în funcție de afecțiunile de care suferă cititorul, de simptomele sau grijile sale. Dacă cititorul are nevoie de asistență medicală personală, legată de sănătate, de dietă, de exercițiile fizice sau de altă natură, el ar trebui să consulte un medic competent și/sau alți profesioniști medicali calificați. Autorul nu își asumă nicio responsabilitate pentru efectele negative pe care le poate resimți cititorul ca rezultat direct ori indirect al aplicării sugestiilor din acest site sau al aplicării programelor recomandate aici.