lectură de 3 minute
Ceaiul de hibiscus, cunoscut și sub denumirile de Roselle sau Jamaica, este savurat în întreaga lume fie fierbinte, fie rece, datorită culorii sale roșii strălucitoare și a gustului său acid, asemănător merelor cranberry. Vorbind despre beneficiile sale în articolul Tensiunea arterială, ceaiul de hibiscus și puterea sa antioxidantă, am aflat că acesta funcționează la fel de bine ca unele medicamente antihipertensive de referință în teste comparative directe sau chiar le depășește. Însă, în acest articol ne propunem să aflăm care sunt beneficiile ceaiului de hibiscus pentru slăbire.
În decurs de trei ore de la consumul ceaiului de hibiscus se pot detecta schimbări în sute de metaboliți în sângele uman, cu denumiri „creative” precum (în limba engleză): hibiscic acid, hibiscin sau hibiscitrin. Modificările exprimării genelor umane la trei ore după consumul acestuia sugerează o reglare descendentă a sintezei colesterolului și o îmbunătățire a metabolismului. Cu toate acestea, studiile clinice controlate randomizate nu au reușit să găsească în mod constant beneficii în reducerea colesterolului. Totuși, a apărut un efect secundar interesant: pierderea în greutate.
beneficiile ceaiului de hibiscus pentru slăbire utilizat cu succes în Mexic
În Mexic, ceaiul de hibiscus a fost utilizat în mod tradițional pentru tratarea obezității, generând un interes semnificativ în cercetare. Studiile de modelare pe calculator au sugerat că anumiți compuși din hibiscus s-ar putea lega de enzima de digestie a grăsimilor, lipază, asemenea unei chei și unui lacăt. Studiile în eprubete de laborator care au evaluat o varietate de plante medicinale au constatat într-adevăr că hibiscusul inhibă lipaza mai mult decât majoritatea celorlalte plante. Hibiscusul a redus grăsimile corporale la hamesteri, șoareci și șobolani, crescând excreția de grăsimi prin materiile fecale. Cu toate acestea, nu a fost testat la oameni până în 2014.
hibiscusul poate inhiba obezitatea și acumularea de grăsimi
Hibiscusul poate inhiba obezitatea și acumularea de grăsimi – la oameni – și poate îmbunătăți ficatul gras. Într-un studiu din 2014 s-a folosit hibiscus pulbere adminstrat în capsule. Aceste capsule aveau echivalentul a nouă cești de ceai. Dr. Michael Greger ne sugerează să nu consumăm mai mult de un litru de ceai de hibiscus zilnic datorită conținutului ridicat de mangan.
ceaiul de hibiscus și ceaiul de lămâie verbină
În cele din urmă, în 2018, a fost publicat un nou studiu folosind o doză rezonabilă. Doza a fost echivalentul unui pahar de 350 ml de ceai pe zi. Factorul complicator a fost că au adăugat și lămâie verbină (Aloysia citrodorav) în amestec. Aceasta este un alt ceai pe bază de plante, mai cunoscut pentru îmbunătățirea recuperării după antrenamente intense de forță. Doza a fost de o ceașcă și jumătate de ceai de hibiscus și un sfert de ceașcă de ceai de lămâie verbină, o dată pe zi, timp de două luni.
Atât grupul care a consumat ceaiul, cât și grupul placebo au urmat diete cu aceeași cantitate de calorii. Cei aleși aleatoriu în grupul ceaiului au pierdut în mod semnificativ mai multă greutate – aproape trei kilograme comparativ cu aproape unu și jumătate.
beneficiile ceaiului de hibiscus: de ce să nu luați suplimente în loc să preparați ceai?
Există o varietate de suplimente pe bază de extracte de plante pe piață, dar acest lucru presupune să știm suficient pentru a extrage ingredientele active corecte. În laborator, lucrurile nu funcționează ca în natură. Atunci când compușii din ceaiul de hibiscus sunt izolați și testați în diverse combinații, se obțin efecte sinergice, ceea ce înseamnă că întregul poate fi mai mare decât suma părților componente.
În concluzie, ceaiul de hibiscus din flori integri are efecte superioare în comparație cu orice supliment pe baza de extract de hibiscus.
Acum că am aflat care sunt beneficiile ceaiului de hibiscus pentru slăbire, e bine să fiți atenți la câteva aspecte. La fel ca în cazul oricărei băuturi acide (cum sunt citricele), este important să clătiți gura cu apă pentru a îndepărta acizii naturali de pe dinți și a proteja smalțul. De asemenea, este recomandat să așteptați cel puțin o oră înainte de periaj, pentru a nu eroda smalțul.
-
ceai verde pomegranate & hibiscus12,50 lei – 190,31 lei
-
ceai de fructe delicious berry12,50 lei – 157,29 lei
Articol publicat cu sprijinul NutritionFacts.Org
referințe
McKay DL, Chen CY, Saltzman E, Blumberg JB. Hibiscus sabdariffa L. tea (tisane) lowers blood pressure in prehypertensive and mildly hypertensive adults. J Nutr. 2010;140(2):298-303.
Attin T, Siegel S, Buchalla W, Lennon AM, Hannig C, Becker K. Brushing abrasion of softened and remineralised dentin: an in situ study. Caries Res. 2004;38(1):62-66.
Soleimani AR, Akbari H, Soleimani S, Beladi Mousavi SS, Tamadon MR. Effect of sour tea (Lipicom) pill versus captopril on the treatment of hypertension. J Renal Inj Prev. 2015;4(3):73-79.
Nwachukwu DC, Aneke EI, Nwachukwu NZ, Azubike N, Obika LF. Does consumption of an aqueous extract of Hibscus sabdariffa affect renal function in subjects with mild to moderate hypertension?. J Physiol Sci. 2017;67(1):227-234.
Beltrán-Debón R, Rodríguez-Gallego E, Fernández-Arroyo S, et al. The acute impact of polyphenols from Hibiscus sabdariffa in metabolic homeostasis: an approach combining metabolomics and gene-expression analyses. Food Funct. 2015;6(9):2957-2966.
Da-Costa-Rocha I, Bonnlaender B, Sievers H, Pischel I, Heinrich M. Hibiscus sabdariffa L. – a phytochemical and pharmacological review. Food Chem. 2014;165:424-443.
Hopkins AL, Lamm MG, Funk JL, Ritenbaugh C. Hibiscus sabdariffa L. in the treatment of hypertension and hyperlipidemia: a comprehensive review of animal and human studies. Fitoterapia. 2013;85:84-94.
Asgary S, Soltani R, Zolghadr M, Keshvari M, Sarrafzadegan N. Evaluation of the effects of roselle (Hibiscus sabdariffa L.) on oxidative stress and serum levels of lipids, insulin and hs-CRP in adult patients with metabolic syndrome: a double-blind placebo-controlled clinical trial. J Complement Integr Med. 2016;13(2):175-180.
Herranz-López M, Olivares-Vicente M, Encinar JA, et al. Multi-Targeted Molecular Effects of Hibiscus sabdariffa Polyphenols: An Opportunity for a Global Approach to Obesity. Nutrients. 2017;9(8):907.
Buchholz T, Melzig MF. Medicinal Plants Traditionally Used for Treatment of Obesity and Diabetes Mellitus – Screening for Pancreatic Lipase and α-Amylase Inhibition. Phytother Res. 2016;30(2):260-266.
referințe
Kao ES, Yang MY, Hung CH, Huang CN, Wang CJ. Polyphenolic extract from Hibiscus sabdariffa reduces body fat by inhibiting hepatic lipogenesis and preadipocyte adipogenesis. Food Funct. 2016;7(1):171-182.
Carvajal-Zarrabal O, Hayward-Jones PM, Orta-Flores Z, et al. Effect of Hibiscus sabdariffa L. dried calyx ethanol extract on fat absorption-excretion, and body weight implication in rats. J Biomed Biotechnol. 2009;2009:394592.
Chang HC, Peng CH, Yeh DM, Kao ES, Wang CJ. Hibiscus sabdariffa extract inhibits obesity and fat accumulation, and improves liver steatosis in humans. Food Funct. 2014;5(4):734-739.
Malik J, Frankova A, Drabek O, Szakova J, Ash C, Kokoska L. Aluminium and other elements in selected herbal tea plant species and their infusions. Food Chem. 2013;139(1-4):728-734.
Boix-Castejón M , Herranz-López M , Pérez Gago A , et al. Hibiscus and lemon verbena polyphenols modulate appetite-related biomarkers in overweight subjects: a randomized controlled trial [published correction appears in Food Funct. 2018 Jul 17;9(7):4037]. Food Funct. 2018;9(6):3173-3184.
Buchwald-Werner S, Naka I, Wilhelm M, Schütz E, Schoen C, Reule C. Effects of lemon verbena extract (Recoverben®) supplementation on muscle strength and recovery after exhaustive exercise: a randomized, placebo-controlled trial. J Int Soc Sports Nutr. 2018;15:5.
Herranz-López M, Barrajón-Catalán E, Segura-Carretero A, Menéndez JA, Joven J, Micol V. Lemon verbena (Lippia citriodora) polyphenols alleviate obesity-related disturbances in hypertrophic adipocytes through AMPK-dependent mechanisms. Phytomedicine. 2015;22(6):605-614.
Morales-Luna E, Pérez-Ramírez IF, Salgado LM, Castaño-Tostado E, Gómez-Aldapa CA, Reynoso-Camacho R. The main beneficial effect of roselle (Hibiscus sabdariffa) on obesity is not only related to its anthocyanin content. J Sci Food Agric. 2019;99(2):596-605.
Herranz-López M, Fernández-Arroyo S, Pérez-Sanchez A, et al. Synergism of plant-derived polyphenols in adipogenesis: perspectives and implications. Phytomedicine. 2012;19(3-4):253-261.
Chu CH, Pang KK, Lo EC. Dietary behavior and knowledge of dental erosion among Chinese adults. BMC Oral Health. 2010;10:13.
notă
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Scopul acestui blog este să furnizeze informații utile de ordin general în legătură cu subiectul tratat. Esensis.ro nu își propune sub nicio formă să substituie sfatul medicului sau al altor profesioniști medicali, dat în funcție de afecțiunile de care suferă cititorul, de simptomele sau grijile sale. Dacă cititorul are nevoie de asistență medicală personală, legată de sănătate, de dietă, de exercițiile fizice sau de altă natură, el ar trebui să consulte un medic competent și/sau alți profesioniști medicali calificați. Autorul nu își asumă nicio responsabilitate pentru efectele negative pe care le poate resimți cititorul ca rezultat direct ori indirect al aplicării sugestiilor din acest site sau al aplicării programelor recomandate aici.