cum contribuie ceaiul verde la sanatatea orala?
cum contribuie ceaiul verde la sanatatea orala?

cum contribuie ceaiul verde la sanatatea orala?

Lectura de 1 minut

In mod traditional, sfaturile dietetice pentru sanatatea orala au fost doar despre evitarea zaharului, aliment care hraneste bacteriile rele de pe dinti, dar trebuie sa stim ca unele alimente si bauturi poseda proprietati antimicrobiene care combat direct bacteriile producatoare de placi.

Care sunt acestea si cum functioneaza?

Streptococcus mutans a fost identificat ca inamicul oral numarul 1. Dar daca placa este cauzata de bacterii, de ce sa nu folosim doar antibiotice? Au fost facute multe astfel de incercari, cu toate acestea, efecte secundare nedorite cum ar fi rezistenta in timp la antibiotice, varsaturi, diaree si dinti patati au impiedicat utilizarea lor.

In urma unui test de laborator, s-a constatat ca ceaiul verde inhiba in mod eficient cresterea acestor bacterii. 

Dar ghici ce s-a intamplat cand s-a testat direct in gura noastra?

Studiu a descoperit ca, clatirea cu ceai verde a inhibat puternic cresterea bacteriilor din placa bacteriana in cateva minute. La sapte minute dupa ce subiectii s-au clatit cu ceai verde, numarul bacteriilor din placa de pe dinti a fost taiat aproape la jumatate.

Deci, daca ai baut o bautura carbogazoasa plina de zahar, pH-ul dintilor poate scadea pana la zona de pericol care duce la formarea bacteriilor si apartia cariilor dentare, insa daca la cel mult 20 de minute dupa consumul bauturii cu zahar bei un ceai verde, acesta inhiba complet apartia bacteriilor care se formeaza pe dinti. Nu acelasi lucru se intampla cu zaharul din fructe, despre care puten citi mai multe aici.

Ne asigura aceeasi protectie apa de gura cu clorhexidina?

Da, acelasi efect il are si apa de gura cu clorhexidina pe de-o parte, insa are ca efect secundar afectarea AND-ului. Intr-un studiu, ceaiul verde a functionat mai bine decat clorhexidina la reducerea placii. Deci, folosirea ceaiului verde ca apa de gura poate functiona mai ieftin, mai sigur si mai bine.


Referinte:
  • S Sakanaka, M Kim, M Taniguchi, T Yamamoto. Antibacterial substances in Japanese green tea extract against Streptococcus mutans, a cariogenic bacterium. Agric. Biol. Chem. 53 (9) 2307-2311, 1989.
  • E Varoni, M Tarce, G Lodi, A Carrassi. Chlorhexidene (CHX) in dentistry: state of art. Minerva Stomatol. 2012 Sep;61(9):399-419.
  • M Al-dajani, H Limeback. Emerging science in the dietary control and prevention of dental caries. J Calif Dent Assoc. 2012 Oct;40(10):799-804.
  • I Staufenbiel, K Weinspach, G Forster, W Geurtsen and H Gunay. Periodontal conditions in vegetarians: a clinical study. European Journal of Clinical Nutrition 67, 836-840 (August 2013).
  • A Jenzsch, S Eick, F Rassoul, R Purschwitz, H Jentsch. Nutritional intervention in patients with periodontal disease: clinical, immunological and microbiological variables during 12 months. Br J Nutr. 2009 Mar;101(6):879-85. Epub 2008 Aug 20.
  • A Y Balappanavar, V Sardana, M Singh. Comparison of effectiveness of 0.5% tea, 2% neem, and 0.2% of chlorhexidine mouthwash on oral health: A randomized control trial. Indian J Dent Res. 2013 Jan-Feb;24(1):26-34.
  • H I Awadalla, M H Ragab, M W Bassuoni, M T Fayed, M O Abbas. A pilot study of the role of green tea use on oral health. Int J Dent Hyg. 2011 May;9(2):110-6.
  • A F Erciyas, K Erciyas, R Sar?kaya. Genotoxicity of two mouthwash products in the Drosophila Wing-Spot Test. Food Chem Toxicol. 2010 Oct;48(10):2577-80. Epub 2010 Jun 19.
  • D A Ribeiro. Do endodontic compounds induce genetic damage? A comprehensive review. Oral Surg Oral Med Oral Pathol Oral Radiol Endod. 2008 Feb;105(2):251-6.
  • K Eren, N Özmeriç, S Sardas. Monitoring of buccal epithelial cells by alkaline comet assay (single cell gel electrophoresis technique) in cytogenetic evaluation of chlorhexidine. Clin Oral Investig. 2002 Sep;6(3):150-4. Epub 2002 Jul 25.
  • E O Erdemira, A ?engünb, M Ülkerc. Cytotoxicity of Mouthrinses on Epithelial Cells by Micronucleus Test. Eur J Dent. 2007 Apr;1(2):80-5.
  • S Hasan, M Danishuddin, M Adil, K Singh, P K Verma, A U Khan. Efficacy of E. officinalis on the cariogenic properties of streptococcus mutans: A novel and alternative approach to suppress quorum-sensing mechanism. PLoS ONE 7(7): e40319.
Sursa: Nutritionfacts.org - Michael Greger M.D. FACLM, Founder
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informarii dumneavoastra personale. Scopul acestui blog este sa furnizeze informatii utile de ordin general in legatura cu subiectul tratat. Esensis.ro nu iti propune sub nicio forma sa substituie sfatul medicului sau al altor profesionisti medicali, dat în functie de afectiunile de care sufera cititorul, de simptomele sau grijile sale. Daca cititorul are nevoie de asistenta medicala personala, legata de sanatate, de dieta, de exercitiile fizice sau de alta natura, el ar trebui sa consulte un medic competent si/sau alti profesionisti medicali calificati. Autorul nu isi asuma nicio responsabilitate pentru efectele negative pe care le poate resimti cititorul ca rezultat direct ori indirect al aplicarii sugestiilor din acest site sau al aplicarii programelor recomandate aici.