cat de mult ceai e prea mult
cat de mult ceai e prea mult

cat de mult ceai e prea mult

lectura de 2 minute

Uneori poti consuma prea mult chiar si dintr-un lucru bun, pana si apa.

Un caz deloc fericit prezinta un grup de jurati care au obligat proprietarul unui Post de Radio din California (SUA) sa plateasca despagubiri de 16.6 milioane de dolari familiei unei femei care a decedat intoxicata cu apa bauta in exces, incercand sa castige un joc Nintendo in cadrul unui concurs din 2007.

Pentru a ne prelungi in mod semnificativ durata de viata, ultimele studii ne recomanda sa consumam sapte cesti de ceai verde pe zi (unde o ceasca este echivalentul a 200 ml), dar ne ridica si intrebarea: cat de mult ceai e prea mult?

Nu trebuie sa uitam insa ca o cantitate prea mare de fluoruri poate fi toxica. Ce inseamna de fapt o cantitate prea mare? Exista ricuri asociate cu consumul in exces de ceai obisnuit?

Factorul limitator pare sa fie continutul de fluoruri al acestuia. Arborele de ceai concentreaza in mod natural fluorurile din sol. Aceasta ar putea fi una din explicatiile pentru care ceaiul pare sa protejeze impotriva cariilor.

Pentru a preveni fluoroza oaselor, adultii nu ar trebui sa bea mai mult de 20 de pliculete de ceai negru pe zi timp de 20 de ani la rand sau mai mult de 30 de pliculete de ceai verde, respectiv mai mult de 80 de pliculete de ceai alb.

Pentru a preveni fluoroza dentara, o conditie inofensiva, dar inestetica, care consta in decolorarea pestrita a dintilor, copiii nu ar trebui sa bea mai mult de trei pliculete de ceai negru pe zi (respectiv, mai mult de patru pliculete de ceai verde sau 12 de ceai alb) cat timp dintii lor sunt inca in crestere, pana la varsta de noua ani.

Dar daca ceaiul verde este atat de bun, de ce nu ai lua direct pastille cu extract de ceai verde? Din cauza zecilor de cazuri de intoxicare a ficatului associate cu acestea – o dovada in plus ca alimentele integrale sunt de o mie de ori de preferat mult-laudatelor concentrate ale “ingredientelor active” din ele.


Referinte stiintifice:

  • Gomikawa S1, Ishikawa Y, Hayase W, Haratake Y, Hirano N, Matuura H, Mizowaki A, Murakami A, Yamamoto M. - Effect of ground green tea drinking for 2 weeks on the susceptibility of plasma and LDL to the oxidation ex vivo in healthy volunteers. Faculty of Health Sciences, Kobe University School of Medicine, Kobe 654-0142, Japan.
  • Suzuki E1, Yorifuji T, Takao S, Komatsu H, Sugiyama M, Ohta T, Ishikawa-Takata K, Doi H. - Green tea consumption and mortality among Japanese elderly people: the prospective Shizuoka elderly cohort. Department of Epidemiology, Okayama University Graduate School of Medicine, Dentistry and Pharmaceutical Sciences, Okayama, 700-8558, Japan. etsuji-s@cc.okayama-u.ac.jp

Sursa: Nutritionfacts.org - Michael Greger M.D. FACLM, Founder


Articolul de mai sus este destinat exclusiv informarii dumneavoastra personale. Scopul acestui blog este sa furnizeze informatii utile de ordin general in legatura cu subiectul tratat. Esensis.ro nu iti propune sub nicio forma sa substituie sfatul medicului sau al altor profesionisti medicali, dat în functie de afectiunile de care sufera cititorul, de simptomele sau grijile sale. Daca cititorul are nevoie de asistenta medicala personala, legata de sanatate, de dieta, de exercitiile fizice sau de alta natura, el ar trebui sa consulte un medic competent si/sau alti profesionisti medicali calificati. Autorul nu îsi asuma nicio responsabilitate pentru efectele negative pe care le poate resimti cititorul ca rezultat direct ori indirect al aplicarii sugestiilor din acest site sau al aplicarii programelor recomandate aici.