ce sunt gradele ceaiului negru? de ce sunt atât de importante?

lectură de 2 minute

Uneori, întâlnim cutii sau pachete de ceai care sunt etichetate cu litere diferite împreună cu numele lor. Aceste litere reprezintă gradele ceaiului negru. Dar ce sunt gradele ceaiului negru? Deoarece, aceste acronime sunt termeni de clasificare adăugați la nume de către producător pentru a da informații suplimentare despre ceaiul respectiv. Acești termeni nu se referă la aspecte senzoriale ale ceaiului – ei nu descriu corpul, textura sau aroma unui ceai – dar oferă informații despre aspectul frunzei care poate fi util la cumpărarea ceaiurilor atunci cand te uiti intr-un catalog. Aceste note sunt aplicate numai la ceaiurile negre din anumite țări. Ele variază de la o țară la alta și chiar cei mai pasionati bautori de ceai pot fi confuzați. Dar dacă învățăm să citim acronimele, cumpărăturile pot deveni puțin mai ușoare.

nu există niciun sistem universal de clasificare

De exemplu, în China, ceaiurile sunt de obicei clasificate în funcție de număr, 1 fiind cea mai mare notă, până la 7, 8 sau 9, pe baza stilului și formei frunzelor și cât de atent a fost efectuat procesul de fabricație. În Taiwan și Japonia, termenii de clasificare variază în jos de la, de exemplu, Extra Choicest, Choicest, Choice, Finest, Fine, Good Medium, Mediu, Good Common, Common, Nubs, până la Dust și Fannings.

gradele ceaiului negru. cei mai comuni termeni pentru ceaiurile negre din frunze intregi

Cei mai utilizați termeni de clasificare sunt cei aplicați la ceaiurile negre produse în unele locuri, cum ar fi India, Sri Lanka, Africa, Argentina, Indonezia, Malaezia și Europa. Unii dintre cei mai comuni termeni pentru ceaiurile din frunze intregi sunt:

  • OP: Orange Pekoe
  • FOP: Flowery Orange Pekoe
  • GFOP: Golden Flowery Orange Pekoe
  • TGFOP: Tippy Golden Flowery Orange Pekoe
  • TGFOP 1: Tippy Golden Flowery Orange Pekoe One
  • FTGFOP: Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe
  • FTGFOP 1: Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe One
  • SFTGFOP: Special Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe
  • SFTGFOP 1: Special Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe One

ce reprezintă, de fapt, aceste acronime?

Pentru frunzele sparte, litera B se adaugă la nume ca în BOP (Broken Orange Pekoe), FBOP, GBOP, TGBOP etc.

Pentru grade inferioare, utilizate în pliculete, se folosesc clase de ceai pentru fannings (ceai maruntit, particule mici) și dust (ceai sub formă de praf), de exemplu: OF, OPF, FBOPF, FD, GD.

Este important de menționat că gradele de ceai sunt desemnate de producător și, uneori, pot varia de la un producator la altul. Așadar, cererea de mostre înainte de cumpărare este un mod de a vă asigura că achiziționați produsul pe care-l așteptați.

revenind la întrebarea noastră inițială, ce sunt gradele ceaiului negru si de ce sunt ele importante?

Ele sunt importante, deoarece, învățând să citești aceste acronime și semnificațiile lor, îți oferă multe informații despre ceaiul în sine. Sunt foarte utile când vine vorba de alegerea profilului de ceai. Știm că bucățile mici de frunze dau un lichid mai puternic decât ceaiurile din frunze întregi. Așadar, dacă sunteți în căutarea unui ceai negru pe care să-l consumați la micului dejun, ar trebui să mergeți pe un “ceai spart” (căutați B în grad). Dimpotrivă, dacă căutați un ceai negru placut, delicat și dulce, unul cu o cantitate mare de muguri vă va oferi o altfel de experiență, așa că alegeți-le pe cele cu o literă F sau G. F înseamnă floare – înțelegând că ceaiul are muguri – iar G înseamnă Golden – care denumește o proporție mai mare de muguri pe ceai.

la ce ne ajuta clasificarea frunzelor?

Clasele de frunze ajută să se înțeleagă cum arată frunzele și la ce să te aștepți de la ele în ceea ce privește intensitatea, aroma, dulceața. Toate informațiile pe care le putem colecta despre ceaiuri vor fi foarte utile atunci când facem o achiziție. Foarte des, cumparaturile de ceai negru se fac dintr-un catalog, prin studierea unei liste lungi de ceaiuri. Prescurtările, denumirile și notele discutate anterior ne vor ajuta să ne facem o idee despre aspectul și stilul ceaiului. Dar amintiți-vă că, pentru a face o achiziție bună este recomandat să solicitați mostre și să beți fiecare ceai înainte.

În magazinul nostru online, găsiți aici o gamă variată de ceaiuri negre, dar la cerere, putem aduce orice alt ceai pe care vi-l doriți. Pentru asta, ne puteți scrie la adresa de e-mail contact@esensis.ro sau la numărul de telefon +40 371 401 755

Sursa: worldteanews.com

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>