lectură de 2 minute
Ceaiul alb este cel mai puțin prelucrat și, prin urmare, cel mai delicat tip de ceai dintre toate. Este obținut din planta ceaiului Camellia sinensis. Făcând o scurtă introducere în lumea ceaiului alb, aflăm că acesta este originar din Fuding, provincia Fujian din sud-estul Chinei. Cu toate acestea, în prezent, alte regiuni chineze precum Yunnan sau Guangxi, dar și țări importante producatoare de ceai precum India, Sri Lanka, Taiwan, Africa și chiar Hawaii au început propriile producții de succes.
Ceaiurile albe de bună calitate (cunoscute și sub numele de First Flush) sunt culese primăvara devreme, dupa lunile liniștite de iarnă, când tufișurile de ceai latente încep să-și încolțească mugurii delicați.
Cel mai scump și cel mai cunoscut ceai alb chinezesc se numește Silver Needle (Ac de Argint). Este alcătuit doar din muguri tineri, atât de proaspeți și delicați, încât sunt încă acoperiți cu puful alb-argintiu.
care sunt pasii pentru procesare?
1. recoltarea
Cele mai calitative frunze de ceai alb se recoltează primavara devreme pana cel tarziu la mijlocul verii. Frunzele tinere sunt culese minuțios, atent pentru a nu le deteriora, deoarece mugurii întregi sunt unul dintre semnele majore de bună calitate.
2. ofilirea naturală
Procesul de ofilire naturală are loc imediat după ce frunzele și mugurii sunt culeși. Uneori sunt lăsați să se ofilească natural până la trei zile.
3. uscarea
Frunzele sunt apoi uscate forțat, pentru a le reduce conținutul de apă sub 5%. Uscarea frunzelor de ceai este o etapă importantă în prelucrarea frunzelor de ceai pentru a le îmbunătăți aroma.
varietăți de ceai alb
În provincia Fujian, ceaiul alb este de obicei recoltat din tufișurile varietății numite Dai Bai, cunoscut și sub numele de Great White Cultivar.
Ceaiurile albe originare din Yunnan sunt de obicei smulse din tufișurile soiului Chang Ye Bai Hao. Ceaiurile albe indiene provin din soiul Camellia sinensis assamica.
ce putem spune despre gustul ceaiului alb
Ceaiul alb este cunoscut pentru aroma sa moale și delicată, care este adesea descrisă ca fiind florală, proaspătă, fructată. Oferă un indiciu de castravete, pepene galben sau piersici. Unele ceaiuri albe (cum ar fi Shou Mei) sunt ușor corpolente, cu note de nuci și note pământii, dar și o aromă dulce de miere.
Este important de menționat că notele de degustare variază considerabil în funcție de ce părți ale plantei de ceai au fost utilizate (muguri vs. frunze). Dar și în funcție de factori precum: varietate, locație, vreme, sol, prelucrare și chiar temperatura la care a fost băut.
originile ceaiului alb
După cum am menționat anterior, există ceaiuri albe extraordinare și din alte țări de pe glob, nu doar China. Însă ne vom cufunda mai adânc în soiurile de ceai alb din China într-un nou articol.
În regiunea Yunan găsim varietățile de ceai alb: White Dragon, Silver Moon, Jade Pillar, Snow Flower.
În regiunea Fujian găsim varietățile de ceai alb: Silver Needle (cel mai calitativ ceai alb), White Peony, Shou Mei, Dragon Pearls.
În regiunea Guangxi găsim varietățile de ceai alb: White Downy, Silver Needle (cel mai calitativ ceai alb).
trucuri de infuzare
Din cauza modului în care este prelucrat ceaiul alb, se recomandă infuzarea acestuia la aproximativ 85 °C pentru a evita distrugerea nutrienților și frunzelor. Acest lucru îi oferă un gust mai moale și mai proaspăt. O temperatură prea mare ar putea duce la un gust astringent.
Cu toate acestea, am constatat că, cu un ceai alb de bună calitate este într-adevăr destul de sigur să-l infuzăm și la temperaturi mai ridicate. Scoate la iveală note pământii și de nucă, oferind ceaiului o aromă mai bogată, mai corpolentă.
Nouă ne place să-l infuzam timp de 3 minute la 85 °C, dar fii aventuros și încearcă să-l infuzezi la temperaturi cuprinse între 85 °C și 95 ° C. Ce diferențe de gust se observă, te lăsăm pe tine să descoperi.
Despre varientățile de ceai alb o să vorbim într-un articol viitor, la fel și despre conținutul de cofeină (teină), teainină, polifenoli și nutrienți fitochimici.
În magazinul nostru online puteți găsi mai multe tipuri de ceai alb de cea mai bună calitate, accesând acest link. Dacă ai întrebări, nu ezita să ne contactezi aici. Îți mulțumim pentru că ai ne-ai citit articolul O scurtă introducere în lumea ceaiului alb.
Gânduri bune!