milioane de micro și nanoparticule de plastic în ceai

lectură de 2 minute

Ne propunem să dezbatem câteva studii care atestă prezența a milioane de micro și nanoparticule de plastic în ceai. Prezența în creștere a micro și nanoparticulelor din plastic din mediu și din lanțul alimentar reprezintă o preocupare din ce în ce mai mare. În articolul de mai jos vom vorbi despre cum săculeții din plastic elimină milioane de micro și nanoparticule de plastic în ceai.

unii producători continuă să creeze ambalaje din plastic

Deși consumatorii responsabili promovează reducerea de materiale plastice de unică folosință, unii producători continuă să creeze ambalaje din plastic. Aceste ambalaje înlocuiesc tradiționalele pliculețe și săculeți din hârtie pentru infuzia ceaiului cu cele din plastic.

Plasticul este folosit în mod obișnuit în ambalarea alimentelor și din ce în ce mai mult detectate în aprovizionarea noastră cu alimente. Microplasticele identificate au fost polietilenă și polietilen tereftalat – de unde și acronimul PET.

în ce produse s-au mai găsit milioane de micro și nanoparticule de plastic?

În sarea de masă s-au găsit niveluri de până la 681 particule/kg. Mai multe studii raportează prezența micro materialelor plastice în pești cu până la o treime din peștii prelevați conţinând micro-particule plastice ingerate la niveluri de detecţie între 0,2 până la 1,9 particule/pește. Alte studii au arătat că midiile pot conține între 0,3 și 0,5 microplastice/g (greutate umedă) la momentul consumului.

Studii recente au raportat microparticule și fibre de plastic în apa de la robinet și în apa îmbuteliată la PET din întreaga lume.

care a fost, de fapt, obiectivul acestui studiu?

Reveniind la subiectul nostru „milioane de micro și nanoparticule de plastic în ceai”, aflăm că obiectivul acestui studiu a fost de a determina dacă plasticul din pliculețele de ceai ar putea elibera micro și nanoparticule de plastic în timpul unui proces clasic de înfuzie.

Se pare că înfuzarea unui singur săculeț de ceai la temperatura de infuzare de 95 °C eliberează aproximativ 11,6 miliarde de micro-particule de plastic și 3,1 miliarde de nano-particule de plastic într-o singură ceașcă de băutură.

Evaluarea toxicității la nevertebrate arată că expunerea la particulele eliberate din pliculețele de ceai a cauzat dependență, dar și efecte comportamentale și de dezvoltare.

mecanismul de degradare a PETului este încă studiat

Mecanismul prin care nailonul și PETul se degradează pentru a se forma nanoparticulele este încă de studiat. Știința polimerilor din literatura de specilitate sugerează că acești polimeri se degradează la temperaturi mai mari de 95 °C.  Însă, alte studii au analizat degradarea termică a acestor polimeri chiar și în condiții normale de mediu.

Dacă nu știm clar ce se întâmplă, de ce să riscăm, când putem evita cât mai multe produse alimentare care sunt ambalate în plastic.

ce putem spune despre ceaiurile ambalate la săculeți piramidali din magazinul nostru?

Săculeții în care sunt ambalate ceaiurile noastre sunt realizații din plante și sunt la fel de naturali ca și frunzele pe care le infuzează. Mai mult de-atât, nu au niciun efect negativ asupra organismului sau mediului înconjurător, fiind biodegradabili.

referințe

Hernandez LM, Xu EG, Larsson HCE, Tahara R, Maisuria VB, Tufenkji N. Plastic Teabags Release Billions of Microparticles and Nanoparticles into Tea. Environ Sci Technol. 2019 Nov 5;53(21):12300-12310. 

Bouwmeester, H.; Hollman, P. C. H.; Peters, R. J. B. Potential Health Impact of Environmentally Released Micro- and Nanoplastics in the Human Food Production Chain: Experiences from Nanotoxicology. Environ. Sci. Technol. 2015, 49 (15), 8932−8947.

Karami, A.; Golieskardi, A.; Keong Choo, C.; Larat, V.; Galloway, T. S.; Salamatinia, B. The Presence of Microplastics in Commercial Salts from Different Countries. Sci. Rep. 2017, 7, 46173.

Yang, D.; Shi, H.; Li, L.; Li, J.; Jabeen, K.; Kolandhasamy, P. Microplastic Pollution in Table Salts from China. Environ. Sci. Technol. 2015, 49 (22), 13622−13627.

Boerger, C. M.; Lattin, G. L.; Moore, S. L.; Moore, C. J. Plastic Ingestion by Planktivorous Fishes in the North Pacific Central Gyre. Mar. Pollut. Bull. 2010, 60 (12), 2275−2278.

Neves, D.; Sobral, P.; Ferreira, J. L.; Pereira, T. Ingestion of Microplastics by Commercial Fish off the Portuguese Coast. Mar. Pollut. Bull. 2015, 101 (1), 119−126.

alte referințe

Lusher, A. L.; McHugh, M.; Thompson, R. C. Occurrence of Microplastics in the Gastrointestinal Tract of Pelagic and Demersal Fish from the

Sanchez, W.; Bender, C.; Porcher, J.-M. Wild Gudgeons (Gobio Gobio) from French Rivers Are Contaminated by Microplastics: Preliminary Study and First Evidence. Environ. Res. 2014, 128, 98−100.

Pivokonsky, M.; Cermakova, L.; Novotna, K.; Peer, P.; Cajthaml, T.; Janda, V. Occurrence of Microplastics in Raw and Treated Drinking Water. Sci. Total Environ. 2018, 643, 1644−1651.

Mason, S. A.; Welch, V. G.; Neratko, J. Synthetic Polymer Contamination in Bottled Water. Front. Chem. 2018, 6, 407

Koelmans, A. A.; Mohamed Nor, N. H.; Hermsen, E.; Kooi, M.; Mintenig, S. M.; De France, J. Microplastics in Freshwaters and Drinking Water: Critical Review and Assessment of Data Quality. Water Res. 2019, 155, 410−422.

Cox, K. D.; Covernton, G. A.; Davies, H. L.; Dower, J. F.; Juanes, F.; Dudas, S. E. Human Consumption of Microplastics. Environ. Sci. Technol. 2019, 53 (12), 7068−7074.

Rochman, C. M.; Kross, S. M.; Armstrong, J. B.; Bogan, M. T.; Darling, E. S.; Green, S. J.; Smyth, A. R.; Veríssimo, D. ScientificEvidence Supports a Ban on Microbeads. Environ. Sci. Technol. 2015, 49 (18), 10759−10761.

Holland, B. J; Hay, J. N Thermal Degradation of Nylon Polymers. Polym. Int. 2000, 49, 943−948.

Biber, N. F. A.; Foggo, A.; Thompson, R. C. Characterising the Deterioration of Different Plastics in Air and Seawater. Mar. Pollut. Bull. 2019, 141, 595−602.

Pegram, J. E.; Andrady, A. L. Outdoor Weathering of Selected Polymeric Materials under Marine Exposure Conditions. Polym. Degrad. Stab. 1989, 26 (4), 333−345.

Brandon, J.; Goldstein, M.; Ohman, M. D. Long-Term Aging and Degradation of Microplastic Particles: Comparing in Situ Oceanic and Experimental Weathering Patterns. Mar. Pollut. Bull. 2016, 110 (1), 299−308.

notă

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Scopul acestui blog este să furnizeze informații utile de ordin general în legătură cu subiectul tratat. Esensis.ro nu își propune sub nicio formă să substituie sfatul medicului sau al altor profesioniști medicali, dat în funcție de afecțiunile de care suferă cititorul, de simptomele sau grijile sale. Dacă cititorul are nevoie de asistență medicală personală, legată de sănătate, de dietă, de exercițiile fizice sau de altă natură, el ar trebui să consulte un medic competent și/sau alți profesioniști medicali calificați. Autorul nu își asumă nicio responsabilitate pentru efectele negative pe care le poate resimți cititorul ca rezultat direct ori indirect al aplicării sugestiilor din acest site sau al aplicării programelor recomandate aici.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>