este ceaiul cofeinizat deshidratant? studiu

lectură de 3 minute

Scăderea în volum a creierului asociată cu deshidratarea poate nu numai să joace un rol în afectarea cognitivă, ci și în niveluri de energie, vigilență și fericire. Înainte de a afla daca ceaiul cofeinizat este deshidratant, să vorbim puțin despre apă.

Apa este de departe cel mai important nutrient din dieta noastră. Studiile au sugerat că hidratarea adecvată poate scadea riscul de îmbolnăvire a inimii și a cancerului și vă poate face chiar și un mai bun sărutător. Cercetătorii au descoperit că buzele hidratate au aratat o sensibilitate mai mare la atingerea ușoară.

creierul nostru este 75% apă

Deși este binecunoscut faptul că apa este esențială pentru supraviețuirea umană, abia recent am început să înțelegem rolul său în menținerea funcției cerebrale. Are sens, deoarece creierul nostru este 75% apă, așa că atunci cand ajungem deshidratați, creierul se micșorează. Chiar și deshidratarea ușoară, cauzată de exercitarea îîntr-o zi fierbinte, s-a dovedit a schimba funcția creierului.

Am vorbit despre rolul hidratării pentru funcția cognitivă, dar concluziile actuale sugerează ca și stările noastre de spirit pot fi, de asemenea, influențate pozitiv de consumul de apă.

studii referitoare la privarea de apă

Efectele deshidratării în viața reală nu au fost bine documentate. Dar asta până în 2013 când a fost publicat primul studiu pentru a investiga efectele deshidratării ușoare asupra stărilor de spirit. Ce au găsit? Efectele cele mai importante ale privării hidratării au fost creșterea somnolenței și a oboselii, scăderea energiei și a vigilenței și creșterea confuziei. Dar de îndată ce le-au dat apă, efectele dăunătoare asupra vigilenței, fericirii și confuziei au fost imediat inversate.

cât face apa din gură până în sânge?

Absorbția de apă se întâmplă de fapt foarte rapid, în cinci minute de la gură până în sânge, atingând vârful în 20 de minute. În plus, temperatura apei pare să conteze. Care credeți ca este absorbită mai rapid? Apa rece sau apă caldă? Apa rece se absoarbe în corp cu aproximativ 20% mai repede.

cum poți să știi dacă ești deshidratat sau nu?

Ei bine, de ce nu-ti intrebi corpul? Daca bei putina apa, iar mai tarziu o elimini prin urina, probabil ca asta ar fi modul organismului de a spune ca e bine. Dar daca bei multa apa, iar corpul tau a pastrat cea mai mare parte a acesteia, cel mai probabil ca lucrurile nu stau bine. 

Astfel, cercetători de la Universitatea din Connecticut au formulat, oficial, tehnica. Îți golești vezica, apoi bei 11 ml de apă per kilogram greutate corporală, reprezentând aproximativ trei căni de apă (750 ml) pentru un adult. O oră mai tarziu vezi cât de mult urinezi. Practic, acest lucru spune că, dacă bei trei căni de apă și urinezi mai puțin de una, există o șansă mare să fii deshidratat.

ajută consumul de lichide la slăbire?

Lichidele în cantități mari reduc apetitul (pofta de mancare). În urma studiilor făcute, această constatare a devenit o certitudine științifică. Prin urmare, consumul de lichide în cantități mari conduce la reducerea cantității de calorii consumate, fără ca acest lucru să fie conștientizat printr-o senzație de foame proporțional mai redusă.

lichidele în abundeță și piatra la rinichi

Lichidele în abundență reprezintă cea mai importantă și simplă metodă de prevenire a apariției litiazei renale (piatră la rinichi). Acest lucru este cu atât mai important cu cât se știe că în perioadele curelor de slăbire riscul apariției pietrelor la rinichi este ușor crescut, deoarece se elimină mai multe substanțe rezultate în urma catabolismului ridicat.

Lichidele în cantități mari cresc puterea de concentrare psihică, având un efect chiar mai puternic decât cafelele. Studii comparative au demonstrat că toate aptitudinile intelectuale sunt sporite dacă se consumă o cantitate de lichide de peste 1.200 ml până la ora 10.00 – 11.00 dimineața.

care este doza recomandată?

În lipsa pierderilor de lichide din altă cauză (sport, cafea, alcool, ceaiuri diuretice), se recomandă câte un litru de lichide pentru fiecare 25 kg de greutate corporală ideală și câte un litru de lichide pentru fiecare 75 kg greutate excesivă. Greutatea ideală după Broca în kg (=) egal înălțime în cm (-) minus 110.

concluzie

Lichidele trebuie repartizate uniform pe parcursul zilei, cel puțin odată pe oră, ideal la fiecare 30 minute. Orice exces brusc de lichide este eliminat prin urină, în timp ce orice interval mai mare de timp în care nu s-au consumat lichide va contribui (și nu imediat!) la un consum mai mare de calorii îîn acea zi. Cel mai mare necesar de lichide există dimineața. Până la ora 11:00 trebuie ingerată deja 40% din cantitatea de apă necesară în acea zi.

care este cea mai sănatoasă băutură?

Cea mai sănătoasă băutură este de departe ceaiul – chiar mai sănătoasă decât apa, deoarece ceaiul are toată apa, dar ca bonus, poartă o încărcătură nutrițională uriașă fără adaos de calorii.

este ceaiul cofeinizat deshidratant?

Există o opinie cum că băuturile cu cofeină, cum ar fi ceaiul, pot afecta negativ hidratarea. Totuși, acest lucru s-a bazat pe experimente realizate cu pastile de cafeină in doze mari, care nu reflectă în întregime impactul probabil al ceaiului, o substanță mai complexă. Dar este ceaiul cofeinizat este deshidratant?

Astfel, cercetătorii au comparat patru cești de ceai negru cu patru cești de apă și șase cești de ceai negru cu șase cești de apă. Ei au ținut voluntarii blocați timp de 24 de ore, astfel încât să poată măsura fiecare picatură care intră și fiecare picatură care iese.

ce au evidențiat testele?

Testele nu au evidențiat diferențe semnificative între ceai și apă pentru oricare dintre măsurătorile medii ale sângelui sau ale urinei. S-a concluzionat că ceaiul negru, în cantitățile studiate, oferă proprietăți hidratante similare cu apa. Astfel, ceaiul ar putea fi considerat o alegere sănătoasă a băuturilor.

ce spun profesioniștii din domeniul sănătății?

Până și profesioniștii din domeniul sănătății care nu cunosc prea bine și identifică incorect ceaiul ca fiind diuretic, ar putea să inducă in eroare oamenii și să-i determine să-l incadreze la consumul de băuturi mai puțin sănătoase.

referințe

S Guest, G K Essick, A Mehrabyan, J M Dessirier, F McGlone F. Effect of hydration on the tactile and thermal sensitivity of the lip. Physiol Behav. 2014 Jan 17;123:127-35.

N Pross, A Demazières, N Girard, R Barnouin, F Santoro, E Chevillotte, A Klein, L Le Bellego. Influence of progressive fluid restriction on mood and physiological markers of dehydration in women. Br J Nutr. 2013 Jan 28;109(2):313-21.

N A Masento, M Golightly, D T Field, L T Butler, C M van Reekum. Effects of hydration status on cognitive performance and mood. Br J Nutr. 2014 May 28;111(10):1841-52.

F Péronnet, D Mignault, P du Souich, S Vergne, L Le Bellego, L Jimenez, R Rabasa-Lhoret. Pharmacokinetic analysis of absorption, distribution and disappearance of ingested water labeled with D?O in humans. Eur J Appl Physiol. 2012 Jun;112(6):2213-22.

D N Bateman. Effects of meal temperature and volume on the emptying of liquid from the human stomach. J Physiol. 1982 Oct;331:461-7.
D Negoianu, S Goldfarb. Just add water. J Am Soc Nephrol. 2008 Jun;19(6):1041-3.

M J Kempton, U Ettinger, R Foster, S C Williams, G A Calvert, A Hampshire, F O Zelaya, R L O’Gorman, T McMorris, A M Owen, M S Smith. Dehydration affects brain structure and function in healthy adolescents. Hum Brain Mapp. 2011 Jan;32(1):71-9.

L E Armstrong, M S Ganio, J F Klau, E C Johnson, D J Casa, C M Maresh. Novel hydration assessment techniques employing thirst and a water intake challenge in healthy men. Appl Physiol Nutr Metab. 2014 Feb;39(2):138-44.

H Valtin. “Drink at least eight glasses of water a day.” Really? Is there scientific evidence for “8 x 8”? Am J Physiol Regul Integr Comp Physiol. 2002 Nov;283(5):R993-1004.

L Le Bellego, C Jean, L Jimenez, C Magnani, W Tang, I Boutrolle. Understanding fluid consumption patterns to improve healthy hydration. 2010 Nov;45(6S):S22-S26.

M Sécher, P Ritz. Hydration and cognitive performance. J Nutr Health Aging. 2012 Apr;16(4):325-9.

Ruxton CH, Hart VA. Black tea is not significantly different from water in the maintenance of normal hydration in human subjects: results from a randomised controlled trial. Br J Nutr. 2011 Aug; 106(4):588-95.

notă

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Scopul acestui blog este să furnizeze informații utile de ordin general în legătură cu subiectul tratat. Esensis.ro nu își propune sub nicio formă să substituie sfatul medicului sau al altor profesioniști medicali, dat în funcție de afecțiunile de care suferă cititorul, de simptomele sau grijile sale. Dacă cititorul are nevoie de asistență medicală personală, legată de sănătate, de dietă, de exercițiile fizice sau de altă natură, el ar trebui să consulte un medic competent și/sau alți profesioniști medicali calificați. Autorul nu își asumă nicio responsabilitate pentru efectele negative pe care le poate resimți cititorul ca rezultat direct ori indirect al aplicării sugestiilor din acest site sau al aplicării programelor recomandate aici.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>