lectură de 2 minute
Deși cacaua se găsește frecvent în alimente precum ciocolata care poate conține un nivel ridicat de grăsimi și zahăr, pudra de cacao în sine poate avea efecte benefice într-o serie de boli cronice, inclusiv boli ale inimii. Din acest motiv, ne-am propus să dezbatem un articol despre ciocolata neagră și funcția arterială.
Dilatarea mediată de flux măsurată în artera principală a brațului, care este aproximativ de același calibru cu arterele noastre coronare, este considerată una dintre cele mai bune măsurători ale funcției arteriale. Măsurând funcția arterială după consumul unei lingurițe de cacao s-a constatat o creștere semnificativă a acesteia în doar câteva ore de la consum.
consumul zilnic de cacao
Reunind cele mai bune studii disponibile cu privire la “ciocolata neagră și funcția arterială”, s-a ajuns la concluzia că funcția arterială a fost îmbunătățită semnificativ în câteva ore, dar și după mai multe săptămâni sau chiar luni de la consumul zilnic de cacao.
Un studiu a constatat inclusiv că ciocolata neagră „deschide” chiar și arterele coronare și poate îmbunătăți fluxul de sânge către inimă.
ciocolata cu lapte și zahăr
Majoritatea produselor de ciocolată sunt fabricate cu lapte de origine animală și foarte mult zahăr. Laptele de origine animală fiind un compus despre care se știe că influențează capacitatea antioxidantă din sângele nostru. Chiar dacă ciocolata cu lapte are același conținut de nutrienți fitochimici ca ciocolata neagră, efectul antioxidant al cacao este slăbit în sânge atunci când se consumă cu lapte animal. Același lucru se întâmplă atunci când îți prepari o ciocolată caldă cu lapte de origine animală, beneficiul fiind suprimat.
ciocolata neagră și zahărul în exces
Nici zahărul nu este bun pentru noi. Studiile spun că zahărul ne afectează arterele. De exemplu, o băutură carbogazoasă dulce ne poate paraliza temporar funcția arterială. De aceea, cacao fără zahăr îmbunătățește funcția arterială mai bine decât aceeași cantitate de cacao cu zahăr adăugat. Așadar, eliminarea zahărului pare să amplifice efectele benefice ale cacao.
concluzie
Deși efectele pozitive ale ciocolatei și produselor din cacao par evidente, există măsuri de precauție atunci când vorbim despre caloriile, grăsimile și zahărul din ciocolată. Prin urmare, pudra de cacao oferă tot ce este mai bun la sănătate. Deși, nu la fel de gustoase, produsele pe bază de cacao cu puțin zahăr și grăsimi sunt cu siguranță cele preferate. Și le puteți face gustoase așa ca în rețetele pe care le-am pregatit pentru voi aici.
În magazinul nostru găsiți ciocolată caldă artizanală cu conținut de cacao pură între 50 – 85% adusă din Sur del Lago, Venezuela și preparată cu grijă de către partenerii noștri Mörk din Melborne, Australia.
surse și referințe
articol scris cu sprijinul NutritionFacts.Org
S Vertuani, E Scalambra, T Vittorio, A Bino, G Malisardi, A Baldisserotto, S Manfredini. Evaluation of antiradical activity of different cocoa and chocolate products: Relation with lipid and protein composition. J Med Food 2014 17(4):512 – 516.
J D Lambert. Cocoa and human health. Mol Nutr Food Res 2013 57(6):933 – 933.
L Hooper, C Kay, A Abdelhamid, P A Kroon, J S Cohn, E B Rimm, A Cassidy. Effects of chocolate, cocoa, and flavan-3-ols on cardiovascular health: A systematic review and meta-analysis of randomized trials. Am J Clin Nutr 2012 95(3):740 – 751.
A J Flammer, F Hermann, I Sudano, L Spieker, M Hermann, K A Cooper, M Serafini, T F Lüscher, F Ruschitzka, G Noll, R Corti. Dark chocolate improves coronary vasomotion and reduces platelet reactivity. Circulation 2007 116(21):2376 – 2382.
K D Monahan. Effect of cocoa/chocolate ingestion on brachial artery flow-mediated dilation and its relevance to cardiovascular health and disease in humans. Arch Biochem Biophys 2012 527(2):90 – 94.
alte referințe
V Y Njike, Z Faridi, K Shuval, S Dutta, C D Kay, S G West, P M Kris-Etherton, D L Katz. Effects of sugar-sweetened and sugar-free cocoa on endothelial function in overweight adults. Int. J. Cardiol. 2011 149(1):83 – 88.
C M Akbari, R Saouaf, D F Barnhill, P A Newman, F W LoGerfo, A Veves. Endothelium-dependent vasodilatation is impaired in both microcirculation and macrocirculation during acute hyperglycemia. J Vas Surg 1998 28(4):687 – 694.
M Serafini, R Bugianesi, G Maiani, S Valtuena, S De Santis, A Crozier. Plasma antioxidants from chocolate. Nature 2003 424(6952):1013 – 1013.
J Stebbing, V Gajapathy, Lowdell C. Chocolate: delicious beauty or harmful beast? Lancet Oncol 2013 14(6):457 – 458.
L S Latham, Z K Hensen, D S Minor. Chocolate—Guilty Pleasure or Healthy Supplement? J Clin Hypertens 2014 16(2):101 – 106.
M Pruijm, L Hofmann, J Charollais-Thoenig, V Forni, M Maillard, A Coristine, M Stuber, M Burnier, B Vogt. Effect of dark chocolate on renal tissue oxygenation as measured by BOLD-MRI in healthy volunteers. Clin Nephrol. 2013 Sep;80(3):211-7.
notă
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Scopul acestui blog este să furnizeze informații utile de ordin general în legătură cu subiectul tratat. Esensis.ro nu își propune sub nicio formă să substituie sfatul medicului sau al altor profesioniști medicali, dat în funcție de afecțiunile de care suferă cititorul, de simptomele sau grijile sale. Dacă cititorul are nevoie de asistență medicală personală, legată de sănătate, de dietă, de exercițiile fizice sau de altă natură, el ar trebui să consulte un medic competent și/sau alți profesioniști medicali calificați. Autorul nu își asumă nicio responsabilitate pentru efectele negative pe care le poate resimți cititorul ca rezultat direct ori indirect al aplicării sugestiilor din acest site sau al aplicării programelor recomandate aici