ceaiurile cu spirulină. este spirulina benefică la sănătate?

lectură de 2 minute

ceaiurile cu spirulină. ce este spirulina?

Pentru că circulă pe internet o frenezie de articole despre spirulină, ne-am propus să cercetăm această algă și să vă împărtășim informația. Se pare că mai nou a fost adăugată până și în mixurile de ceaiuri, ceaiurile cu spirulină.

Spirulina este un tip de bacterie numită cianobacterie, care este adesea denumită algă albastră-verde. Cele trei specii sunt Arthrospira platensis, A. fusiformis și A. maxima. Cultivată în întreaga lume, Arthrospira este folosită ca supliment alimentar sau aliment integral. Este, de asemenea, folosită ca supliment alimentar în acvacultură, acvarii și industriile fermelor de păsări.

ceaiurile cu spirulină. microcisteina

În timp ce mențiunile de sănătate pentru suplimentele cu spirulină includ pretinse beneficii pentru tensiunea arterială, colesterolul și alergiile sezoniere, preocupările legate de sănătate includ riscul potențial de deteriorare a mușchilor, cancer la ficat și toxicitate hepatică. Într-adevăr, 94 la sută dintre probe au fost raportate a fi contaminate cu toxine hepatotoxice de microcistină, iar o neurotoxină puternică pare să fi fost găsită și în suplimentele cu spirulină.

Ei bine, este într-adevăr recomandată pentru tensiunea arterială, colesterol și pare să facă minuni împotriva alergiilor sezoniere. Însă, pe de altă parte spirulina ne poate „dizolva” mușchii din interior spre exterior și ne poate intoxica ficatul. Nu există nicio îndoială că spirulina face niște lucruri uimitoare, dar ca și în orice lucru în viață, totul este despre risc-beneficiu.

ce putem spune despre spirulina organică (BIO)?

Se pare că îngrășământul pe care îl folosesc pentru spirulina organică facilitează creșterea altor tipuri de bacterii, ceea ce înseamnă că apoi spirulina trebuie iradiată.

concluzie: ar trebui să continuăm să evităm spirulina?

Ar trebui să continuăm să evităm spirulina? Cele mai recente studii ne recomandă s-o evităm! Pe lângă efecte hepatotoxice, spirulina se poate lăuda și cu neurotoxine. În 2009 a fost găsită pentru prima dată o neurotoxină puternică în suplimentele cu spirulină. Este întotdeauna mai bine atunci când mâncarea nu ne omoară. Nu-i așa?

Prin urmare, dacă excludem posibilele contaminări din alte surse sau suplimente comerciale, important este nu locul de producție, ci faptul că anumite genuri de alge pot conține compuși hepatotoxici datorită compoziției lor.

Din fericire, nu la fel stau lucrurile cu o altă algă numită Chlorella. Chlorella vulgaris este folosită pentru creștere imunității și ținerea microorganismele la distanță. Este folosită cu succes de sportivii din întreaga lume pentru a-și reduce riscul de infecții ale aparatului respirator superior. Aflați mai multe aici.

Articol publicat cu sprijinul NutritionFacts.Org

referințe

Y. Jiang, P. Xie, J. Chen, and G. Liang. Detection of the hepatotoxic microcystins in 36 kinds of cyanobacteria Spirulina food products in China. Food Addit Contam Part A Chem Anal Control Expo Risk Assess, 25(7):885-894, 2008.

Food Chem Toxicol. 2009 Sep;47(9):2189-95. Epub 2009 Jun 9.First detection of anatoxin-a in human and animal dietary supplements containing cyanobacteria.Rellán S, Osswald J, Saker M, Gago-Martinez A, Vasconcelos V.

Moulis G, Batz A, Durrieu G, Viard C, Decramer S, Montastruc JL. Severe neonatal hypercalcemia related to maternal exposure to nutritional supplement containing Spirulina. Eur J Clin Pharmacol. 2012 Feb;68(2):221-2.

Cox PA, Banack SA, Murch SJ, Rasmussen U, Tien G, Bidigare RR, Metcalf JS, Morrison LF, Codd GA, Bergman B. Diverse taxa of cyanobacteria produce beta-N-methylamino-L-alanine, a neurotoxic amino acid. Proc Natl Acad Sci U S A. 2005 Apr 5;102(14):5074-8. Epub 2005 Apr 4.

Torres-Duran PV, Ferreira-Hermosillo A, Juarez-Oropeza MA. Antihyperlipemic and antihypertensive effects of Spirulina maxima in an open sample of Mexican population: a preliminary report. Lipids Health Dis. 2007 Nov 26;6:33.

Cingi C, Conk-Dalay M, Cakli H, Bal C. The effects of spirulina on allergic rhinitis. Eur Arch Otorhinolaryngol. 2008 Oct;265(10):1219-23. Epub 2008 Mar 15.

Mazokopakis EE, Karefilakis CM, Tsartsalis AN, Milkas AN, Ganotakis ES. Acute rhabdomyolysis caused by Spirulina (Arthrospira platensis). Phytomedicine. 2008 Jun;15(6-7):525-7. Epub 2008 Apr 22.

G. Moulis, A. Batz, G. Durrieu, C. Viard, S. Decramer, J.-L. Montastruc. Severe neonatal hypercalcemia related to maternal exposure to nutritional supplement containing Spirulina. Eur. J. Clin. Pharmacol. 2012 68(2):221 – 222

R. J. Marles, M. L. Barrett, J. Barnes, M. L. Chavez, P. Gardiner, R. Ko, G. B. Mahady, T. L. Dog, N. D. Sarma, G. I. Giancaspro, M. Sharaf, J. Griffiths. United States pharmacopeia safety evaluation of spirulina. Crit Rev Food Sci Nutr 2011 51(7):593 – 604

notă

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Scopul acestui blog este să furnizeze informații utile de ordin general în legătură cu subiectul tratat. Esensis.ro nu își propune sub nicio formă să substituie sfatul medicului sau al altor profesioniști medicali, dat în funcție de afecțiunile de care suferă cititorul, de simptomele sau grijile sale. Dacă cititorul are nevoie de asistență medicală personală, legată de sănătate, de dietă, de exercițiile fizice sau de altă natură, el ar trebui să consulte un medic competent și/sau alți profesioniști medicali calificați. Autorul nu își asumă nicio responsabilitate pentru efectele negative pe care le poate resimți cititorul ca rezultat direct ori indirect al aplicării sugestiilor din acest site sau al aplicării programelor recomandate aici.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>