ce știm despre zahărul din fructe?

Există diete populare care îi îndeamnă pe oameni să nu mai consume fructe din cauza zaharurilor naturale din acestea (fructoza), despre care se crede că ar contribui la procesul de îngrășare. Nimic mai fals! Haideți să descoperim împreună ce știm despre zahărul din fructe!

lectură de 2 minute

ce știm despre zahărul din fructe? cum ar putea fi posibil ca fructoza din zahăr să fie nocivă, iar cea din fructe să fie benefică?

Adevarul este că numai fructoza adăugată în zahăr este asociată cu declinul funcției hepatice, cu hipertensiunea și creșterea în greutate. Fructoză artificială mai găsim în miere, dulciuri, dar mai ales în sucurile îndulcite cu fructoză.

În natură, adică în fructul întreg, frunctoza este combinată chimic natural cu fibre, antioxidanți și nutrienți fitochimici care par să ii anihileze toate efectele adverse. Într-un final, plusul adus de nutrienții fitochimici din fructe plus minusul adus de zaharurile simple conținute în ele conduc la un mare plus final cât se poate de evident.

ce se întamplă atunci când beți o băutură răcoritoare cu zahăr?

Studiile arată că dacă beți un pahar de apă cu trei linguri de zahăr (echivalentul de zahăr dintr-o sticlă de 250 ml de băutură răcoritoare carbogazoasă), în prima oră glicemia din sânge va crește dramatic. Organismul este nevoit să secrete atât de multă insulină pentru a absorbi zahărul în exces, încât glicemia scade la fel de dramatic în urmatoarea oră, ajungand la un nivel echivalent cu cel specific postului negru (hipoglicemie).

Corpul detectează imediat acest nivel foarte redus al glicemiei, crede ca treceți printr-o perioadă de foamete și reacționează prin revărsarea de grăsime în sânge, pentru a vă ajuta să supraviețuiți. Acest exces de grăsime din sânge poate duce în timp la noi probleme de sănătate cum ar fi diabet, insuficiență renală, atac de cord și atac cerebral.

ce se întâmplă atunci cănd mâncați o cană de fructe de pădure proaspete? ce știm despre zahărul din fructe?

Ce credeți că se întâmplă dacă mâncați o cană de fructe de pădure? Acestea conțin propriile zaharuri, așa că v-ați putea aștepta ca glicemia să o ia razna din nou, nu-i așa? Ei bine, răspunsul este: nu.

Consumul de zahăr din fructe nu numai că nu este nociv, dar este chiar benefic. Spre exemplu, fructele de pădure pot reduce secreția masivă de insulină pe care o generează alimentele hiperglicemice precum pâinea albă. Acest lucru s-ar datora fibrelor din fructe, care au efect de gelificare în stomac și în intestinul subțire. Fibrele încetinesc eliberarea zaharurilor sau nutrienților fitochimici din fructe care blochează absorbția zahărului prin pereții intestinali în fluxul de sânge.

sunt fructele de pădure congelate la fel de hrănitoare ca cele proaspete?

Ce știm despre zahărul din fructele congelate? Sunt aceseta la fel de hrănitoare? Studiile referitoare la cireșe, zmeură și căpșuni au sugerat că acestea au ramas la fel de hrănitoare, chiar dacă au fost congelate.

ce știm despre zahărul din fructe uscate?

Ce putem spune despre fructele uscate, de exemplu curmalele? Acestea au un conținut de zaharuri foarte ridicat, de 70-80 procente, ceea ce le-ar face teoretic foarte rele? Ei bine, în doze cumpătate, ele sunt benefice atât în procesul de slăbire cât și în diabet. De ce? Pentru că este prevalent conținutul de antioxidanți, față de cel de zaharuri.

Articol „Ce știm despre zahărul de fructe” a fost scris cu sprijinul NutritionFacts.Org

În magazinul nostru găsiți ceai de fructe de o calitate foarte bună. Oricum l-ați prefera, cald sau cu gheață ori macerat la rece, veți avea o infuzie de fructe foarte gustoase dar și sănătoase. Lăsați-vă cufundați într-o lume plină de culori și arome delicioase cu gama noastră de fructe gustoase și imaginative!

explorați o aventură culinară: descoperiți deliciile gamelor noastre de infuze de fructe pline de culori și arome naturale

Bucuria gastronomiei este adesea însoțită de arome îmbietoare și de culori vii, care se întrepătrund într-un dans senzorial ce ne captivează simțurile. În căutarea acestei experiențe captivante, vă invităm să vă alăturați călătoriei noastre prin universul infuziilor de fructelor gustoase și imaginative.

Fie că sunteți un pasionat al gusturilor rafinate sau un aventurier în căutarea unor noi experiențe culinare, gama noastră de infuzii de fructe este concepută pentru a vă oferi o varietate inegalabilă de opțiuni. De la fructe tropicale exotice, până la cele clasice, fiecare produs ales cu grijă vă va purta într-o călătorie a simțurilor.

Lăsați-vă cufundați în culorile strălucitoare ale fructelor proaspete, care populează rafturile noastre virtuale. Roșul intens al căpșunilor coapte, portocaliul aprins al mango-urilor zemoase, galbenul răcoritor al piersicilor suculente și verdele viu al kiwi-urilor aromate – toate se îmbină armonios, creând o paletă vizuală care provoacă pofta.

aromele acestea sunt cu adevărat magice

Când tăiați o rodie și savurați perlele zemoase, sau când gustați dintr-un măr crocant cu o notă subtilă de vanilie, călătoriți în lumi noi și fascinante. La fel, fiecare infuzie de fructe vă poartă prin peisaje aromatice variate, de la dulcețea naturală a căpșunilor, la o explozie de prospețime în fiecare felie de pepene verde.

Gama noastră nu se rezumă doar la infuziile de fructe clasice. Pentru cei curajoși și dornici să exploreze, oferim și combinații inedite. Acestea îmbină esențele diferitelor fructe pentru a crea o experiență cu adevărat unică. Gândiți-vă la o tartină fină cu cremă de mango și bucăți de ananas. Sau la un smoothie delicios care adună subtilitatea murelor cu intensitatea căpșunilor.

Așadar, vă invităm să vă lăsați captivați de gama noastră de ceaiuri și infuzii de fructe gustoase și imaginative. Vă oferim o plimbare senzorială de la prima privire până la ultima savoare. Suntem gata să vă ghidăm într-o aventură culinară pe care nu veți dori să o ratați. Lăsați-vă purtați de curiozitate și să vă învăluieți simțurile într-un dans al culorilor și aromelor. Veniți în lumea noastră plină de bunătăți fructate!

referințe

Lustig RH. Fructose: it’s „alcohol without the buzz”. Adv Nutr. 2013 Mar 1;4(2):226-35.

Madero M, Arriaga JC, Jalal D, Rivard C, McFann K, Pérez-Méndez O, Vázquez A, Ruiz A, Lanaspa MA, Jimenez CR, Johnson RJ, Lozada LG. The effect of two energy-restricted diets, a low-fructose diet versus a moderate natural fructose diet, on weight loss and metabolic syndrome parameters: a randomized controlled trial. Metabolism. 2011 Nov;60(11):1551-9.

Petta S, Marchesini G, Caracausi L, Macaluso FS, Cammà C, Ciminnisi S, Cabibi D, Porcasi R, Craxì A, Di Marco V. Industrial, not fruit fructose intake is associated with the severity of liver fibrosis in genotype 1 chronic hepatitis C patients. J Hepatol. 2013 Dec;59(6):1169-76.

Johnson RJ, Nakagawa T, Sanchez-Lozada LG, Shafiu M, Sundaram S, Le M, Ishimoto T, Sautin YY, Lanaspa MA. Sugar, uric acid, and the etiology of diabetes and obesity. Diabetes. 2013 Oct;62(10):3307-15.

Törrönen R, Kolehmainen M, Sarkkinen E, Mykkänen H, Niskanen L. Postprandial glucose, insulin, and free fatty acid responses to sucrose consumed with blackcurrants and lingonberries in healthy women. Am J Clin Nutr. 2012 Sep;96(3):527-33.

referințe

Johnston K, Sharp P, Clifford M, Morgan L. Dietary polyphenols decrease glucose uptake by human intestinal Caco-2 cells. FEBS Lett. 2005 Mar 14;579(7):1653-7.

Törrönen R, Kolehmainen M, Sarkkinen E, Poutanen K, Mykkänen H, Niskanen L. Berries reduce postprandial insulin responses to wheat and rye breads in healthy women. J Nutr. 2013 Apr;143(4):430-6.

Abdelmalek MF, Suzuki A, Guy C, Unalp-Arida A, Colvin R, Johnson RJ, Diehl AM; Nonalcoholic Steatohepatitis Clinical Research Network. Increased fructose consumption is associated with fibrosis severity in patients with nonalcoholic fatty liver disease. Hepatology. 2010 Jun;51(6):1961-71.

Ahmed T, Sadia H, Khalid A, Batool S, Janjua A. Report: prunes and liver function: a clinical trial. Pak J Pharm Sci. 2010 Oct;23(4):463-6. PMID: 20884464.

notă

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Scopul acestui blog este să furnizeze informații utile de ordin general în legătură cu subiectul tratat. Esensis.ro nu își propune sub nicio formă să substituie sfatul medicului sau al altor profesioniști medicali, dat în funcție de afecțiunile de care suferă cititorul, de simptomele sau grijile sale. Dacă cititorul are nevoie de asistență medicală personală, legată de sănătate, de dietă, de exercițiile fizice sau de altă natură, el ar trebui să consulte un medic competent și/sau alți profesioniști medicali calificați. Autorul nu își asumă nicio responsabilitate pentru efectele negative pe care le poate resimți cititorul ca rezultat direct ori indirect al aplicării sugestiilor din acest site sau al aplicării programelor recomandate aici.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>