ce stim despre cafea?

lectura de 2 minute

Poate consumul catorva cesti de cafea pe zi sa iti prelungeasca viata, reducandu-ti intr-o mica masura riscul de a te imbolnavi de cancer? Traiesc oare mai mult oamenii care beau cafea decat ceilalti? Haideti sa aflam in cele ce urmeaza.

cel mai mare studiu prospectiv realizat vreodata pe tema asocierilor dintre dieta si sanatate

Un studiu referitor la Dieta si Sanatate, cel mai mare studiu prospectiv realizat vreodata pe tema asocierilor dintre dieta si sanatate, a incercat sa raspunda la intrebarile de mai sus. S-a dovedit ca da, cafeaua chiar este asociata cu o viata mai lunga, dar efectul ei este relativ modest.

oamenii cu varsta de peste 55 de ani si consumul de cafea

Oamenii cu varsta de peste 55 de ani care au baut cel putin sase cesti de cafea pe zi au avut o rata a mortalitatii mai mica cu 10-15% decat ceilalti. Aceasta rata a fost generata de mai putine decese cauzate de boala cardiovasculara, respiratorie, atacuri cerebrale, rani si accidente, diabet si infectii.

oamenii cu varsta sub 55 de ani si consumul de cafea

Insa, cand studiul a analizat subiecti cu varsta mai mica de 55 de ani, s-a descoperit un efect opus. Consumul unui numar mai mare de sase cesti de cafea pe zi a fost asociat cu un risc sporit de moarte. Prin urmare, se recomanda ca tinerii sa evite consumul sporit de cafea, adica mai putin de 28 de cesti pe saptamana sau patru cesti pe zi.

Pornind de la studiile realizate pana in prezent, consumul de cafea poate fi asociat intr-adevar cu o reducere modesta a mortalitatii. Poate fi asociat un risc cu 3% mai mic de mortalitate prematura pentru fiecare ceasca de cafea bauta zilnic.

cafeaua nu este pentru toata lumea

Spre exemplu, fii precaut daca suferi de boala reflluxului gastroesofagian. Consumul de cafea induce un reflux acid semnificativ, spre deosebire de ceai care nu il induce. Se recomanda schimbarea cafelei cofeinizata cu cea decofeinizata sau si mai bine cu ceaiul.

Consumul zilnic de cafea este de asemenea asociat cu un risc usor crescut de fracturi ale oaselor la femei, dar – interesant – cu un risc usor redus de fracturi la barbati. Cei care sufera de glaucom ar trebui sa se fereasca de cafeaua cofeinizata. Deasemenea, oamenii care au probleme cu somnul ar trebui sa evite cafeaua, cel putin dupa inserare.

cafeaua si colesterolul

Un alt element cu care a fost asociat consumul ridicat de cafea se refera la colesterol. Substanta din cafea care este asociata cu cresterea colesterolului se numeste cafestol si se gaseste in uleiurile din boabele de cafea care raman captive in filtrul de hartie al cafetierei. Prin urmare, cafeaua picurata nu ridica colesterolul la fel de mult ca cea preparata prin french press, prin fierbere sau cea turceasca.

Asadar, daca ai un nivel ridicat al colesterolului, este mai bine sa bei cafea filtrata sau instant, care nu contin cafestol. 

ce concluzii tragem?

Analizand marea majoritate a studiilor putem spune ca un consum moderat de cafeina de catre adultii sanatosi si de catre femeile care nu sunt insarcinate, definit ca un consum de sub sase cesti pe zi, poate avea chiar un efect protector asupra ritmului cardiac. Consumul moderat de cafeina nu numai ca s-a dovedit a fi sigur, dar chiar amplifica energia si luciditatea, imbunatatind performantele fizice, motorii si cognitive.

atentie totusi la deshidratare!

O cafea concentrata te deshidrateaza de 300 ml minus cantitatea de lichid pe care o contine cafeaua. Asa ca la fiecare cafea se recomanda consumul a 200 – 300 ml de apa. Dar ce stim despre ceai? Este ceaiul cofeinizat la fel de deshidratant cum este cafeaua? Citeste mai multe despre asta aici.

In magazinul nostru online gasiti cafea de specialitate provenita din Columbia, Brazilia, Etiopia si India. Cafeaua este proaspat prajita la partenerii nostri Yume Coffee Roasters din Cluj-Napoca. O gasiti ambalata la 500g boabe, cu profil pentru espresso si alternative, cafea pe care o puteti accesa aici.

Referinte: 
Ding M, Satija A, Bhupathiraju SN, Hu Y, Sun Q, Han J, Lopez-Garcia E, Willett W, van Dam RM, Hu FB. Association of Coffee Consumption With Total and Cause-Specific Mortality in 3 Large Prospective Cohorts. Circulation. 2015 Dec 15;132(24):2305-15.
Gierach GL, Freedman ND, Andaya A, Hollenbeck AR, Park Y, Schatzkin A, Brinton LA. Coffee intake and breast cancer risk in the NIH-AARP diet and health study cohort. Int J Cancer. 2012 Jul 15;131(2):452-60.
Guertin KA, Freedman ND, Loftfield E, Stolzenberg-Solomon RZ, Graubard BI, Sinha R. A prospective study of coffee intake and pancreatic cancer: results from the NIH-AARP Diet and Health Study. Br J Cancer. 2015 Sep 29;113(7):1081-5.
Gunter MJ, Murphy N, Cross AJ, Dossus L, Dartois L, Fagherazzi G, Kaaks R, Kühn T, Boeing H, Aleksandrova K, Tjønneland A, Olsen A, Overvad K, Larsen SC, Redondo Cornejo ML, Agudo A, Sánchez Pérez MJ, Altzibar JM, Navarro C, Ardanaz E, Khaw KT, Butterworth A, Bradbury KE, Trichopoulou A, Lagiou P, Trichopoulos D, Palli D, Grioni S, Vineis P, Panico S, Tumino R, Bueno-de-Mesquita B, Siersema P, Leenders M, Beulens JWJ, Uiterwaal CU, Wallström P, Nilsson LM, Landberg R, Weiderpass E, Skeie G, Braaten T, Brennan P, Licaj I, Muller DC, Sinha R, Wareham N, Riboli E. Coffee Drinking and Mortality in 10 European Countries: A Multinational Cohort Study. Ann Intern Med. 2017 Aug 15;167(4):236-247.

Sursa: Nutritionfacts.org

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informarii dumneavoastra personale. Scopul acestui blog este sa furnizeze informatii utile de ordin general in legatura cu subiectul tratat. Esensis.ro nu iti propune sub nicio forma sa substituie sfatul medicului sau al altor profesionisti medicali, dat în functie de afectiunile de care sufera cititorul, de simptomele sau grijile sale. Daca cititorul are nevoie de asistenta medicala personala, legata de sanatate, de dieta, de exercitiile fizice sau de alta natura, el ar trebui sa consulte un medic competent si/sau alti profesionisti medicali calificati. Autorul nu îsi asuma nicio responsabilitate pentru efectele negative pe care le poate resimti cititorul ca rezultat direct ori indirect al aplicarii sugestiilor din acest site sau al aplicarii programelor recomandate aici.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>