beneficiile ceaiului verde pentru sănătatea orală

lectură de 2 minute

În mod obișnuit, sfaturile dietetice pentru sănătatea orală au fost doar despre evitarea zahărului. Acest aliment hrănește bacteriile rele de pe dinți. Însă, trebuie să știm că unele alimente și băuturi posedă proprietăți antimicrobiene care combat direct bacteriile producătoare de plăci. În acest articol, vom explora modul în care consumul de ceai verde poate avea un impact pozitiv asupra sănătății orale. Citiți mai departe pentru a descoperi cum puteți beneficia de beneficiile ceaiului verde pentru sănătatea orală.

ce este placa bacteriană si cum se formează?

Placa bacteriană este o peliculă subțire și lipicioasă formată din bacterii și alte microorganisme, precum și resturi alimentare și alte particule. Aceasta se formează în mod natural pe suprafețele dinților și a altor zone ale gurii și poate duce la probleme de sănătate orală. Printre acestea amintim cariile dentare și boala parodontală.

Streptococcus mutans

Streptococcus mutans este o bacterie Gram-pozitivă, care se găsește în mod obișnuit în cavitatea orală a oamenilor și a animalelor. Această bacterie este una dintre cele mai importante cauze ale cariilor dentare, deoarece este capabilă să transforme zaharurile din alimente în acizi, care erodează smalțul dinților. Streptococcus mutans poate forma placa bacteriană și poate duce la formarea cariilor dentare în cazul în care nu este îndepărtată prin igiena orală regulată și prin dietă adecvată.

Dar dacă placa este cauzată de bacterii, de ce să nu folosim antibiotice? Au fost făcute multe astfel de încercări. Cu toate acestea, efecte secundare nedorite cum ar fi rezistența în timp la antibiotice, vărsături, diaree și dinți pătați au impiedicat utilizarea lor. În urma unui test de laborator, s-a constatat că ceaiul verde inhibă în mod eficient creșterea acestor bacterii.

 

beneficiile ceaiului verde testat pe placa bacteriană și impactul asupra sănătății orale

Conform unui studiu, clătirea cu ceai verde a inhibat puternic creșterea bacteriilor din placa bacteriană în câteva minute. La doar șapte minute după ce subiecții s-au clătit cu ceai verde, numărul bacteriilor din placa de pe dinți a fost redus aproape la jumătate.

cum afectează băuturile cu zahăr pH-ul danturii și sănătatea orală?

Dacă beți o băutură carbogazoasă plină de zahăr, pH-ul dinților poate scădea până la zona de pericol. Acest lucru duce la formarea bacteriilor și aparția cariilor dentare. Însă, dacă la cel mult douăzezi de minute de la consumul băuturii cu zahăr clătiți dinții cu ceai verde, acesta va inhiba complet apariția bacteriilor care se formează pe dinți. Nu același lucru se întâmplă cu zahărul din fructe, despre care am scris mai multe aici.

ne asigură aceeași protecție apa de gură cu clorhexidină?

Da, același efect îl are și apa de gură cu clorhexidină, pe de-o parte. Însă are ca efect secundar afectarea AND-ului. Într-un studiu, ceaiul verde a funcționat mai bine decât clorhexidina la reducerea plăcii și fără efecte adverse. Deci, folosirea ceaiului verde ca apă de gură poate funcționa mai ieftin, mai sigur și mai bine.

Studiile au arătat că ceaiul verde poate ajuta la prevenirea cariilor dentare, a inflamației gingivale și poate contribui la menținerea unei danturi sănătoase în general.

consumul regulat de ceai verde: beneficiile ceaiului verde pentru sănătatea orală

Ceaiul verde conține polifenoli, antioxidanți care pot reduce bacteriile dăunătoare din gură. De asemenea, acești antioxidanți pot reduce inflamația gingivală, care este adesea cauzată de acumularea de plăci bacteriene. Consumul regulat de ceai verde poate reduce, de asemenea, riscul de apariție a cariilor dentare, deoarece polifenolii din ceaiul verde pot inhiba creșterea bacteriilor care cauzează cariile dentare.

În plus, ceaiul verde poate ajuta la combaterea respirației urât mirositoare și poate ajuta la eliminarea petelor de pe dinți. Așadar, nu doar că ceaiul verde poate fi o alegere delicioasă și sănătoasă pentru băuturile noastre zilnice, dar poate contribui și la menținerea sănătății orale și la un zâmbet strălucitor!

Articol scris cu sprijinul NutritionfactsOrg.

referințe

Kim, J. B., et al. „Effect of green tea catechin on enhancing the oral health of elderly residents in a long-term care facility: A pilot study.” Journal of Medicinal Food 17.12 (2014): 1361-1368.

Hirasawa, Masatomo, et al. „The green tea polyphenol (-)-epigallocatechin gallate prevents dental caries by suppressing bacterial virulence.” Journal of Infection and Chemotherapy 13.4 (2007): 439-444.

Chen, Ying-Jen, et al. „Inhibitory effects of green tea catechins on the growth of periodontal pathogenic bacteria.” Journal of Periodontology 75.6 (2004): 793-797.

Rathee, Manu, et al. „Green tea: a boon for periodontal and general health.” Journal of Nutrition and Health Sciences 1.1 (2014): 1-6.

S Sakanaka, M Kim, M Taniguchi, T Yamamoto. Antibacterial substances in Japanese green tea extract against Streptococcus mutans, a cariogenic bacterium. Agric. Biol. Chem. 53 (9) 2307-2311, 1989.
E Varoni, M Tarce, G Lodi, A Carrassi. Chlorhexidene (CHX) in dentistry: state of art. Minerva Stomatol. 2012 Sep;61(9):399-419.

M Al-dajani, H Limeback. Emerging science in the dietary control and prevention of dental caries. J Calif Dent Assoc. 2012 Oct;40(10):799-804.

I Staufenbiel, K Weinspach, G Forster, W Geurtsen and H Gunay. Periodontal conditions in vegetarians: a clinical study. European Journal of Clinical Nutrition 67, 836-840 (August 2013).

A Jenzsch, S Eick, F Rassoul, R Purschwitz, H Jentsch. Nutritional intervention in patients with periodontal disease: clinical, immunological and microbiological variables during 12 months. Br J Nutr. 2009 Mar;101(6):879-85. Epub 2008 Aug 20.

referințe

A Y Balappanavar, V Sardana, M Singh. Comparison of effectiveness of 0.5% tea, 2% neem, and 0.2% of chlorhexidine mouthwash on oral health: A randomized control trial. Indian J Dent Res. 2013 Jan-Feb;24(1):26-34.

H I Awadalla, M H Ragab, M W Bassuoni, M T Fayed, M O Abbas. A pilot study of the role of green tea use on oral health. Int J Dent Hyg. 2011 May;9(2):110-6.

A F Erciyas, K Erciyas, R Sar?kaya. Genotoxicity of two mouthwash products in the Drosophila Wing-Spot Test. Food Chem Toxicol. 2010 Oct;48(10):2577-80. Epub 2010 Jun 19.

D A Ribeiro. Do endodontic compounds induce genetic damage? A comprehensive review. Oral Surg Oral Med Oral Pathol Oral Radiol Endod. 2008 Feb;105(2):251-6.

K Eren, N Özmeriç, S Sardas. Monitoring of buccal epithelial cells by alkaline comet assay (single cell gel electrophoresis technique) in the cytogenetic evaluation of chlorhexidine. Clin Oral Investig. 2002 Sep;6(3):150-4. Epub 2002 Jul 25.

E O Erdemira, A ?engünb, M Ülkerc. Cytotoxicity of Mouthrinses on Epithelial Cells by Micronucleus Test. Eur J Dent. 2007 Apr;1(2):80-5.

S Hasan, M Danishuddin, M Adil, K Singh, P K Verma, A U Khan. Efficacy of E. officinalis on the cariogenic properties of streptococcus mutans: A novel and alternative approach to suppress quorum-sensing mechanism. PLoS ONE 7(7): e40319.

notă

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Scopul acestui blog este să furnizeze informații utile de ordin general în legătură cu subiectul tratat. Esensis.ro nu își propune sub nicio formă să substituie sfatul medicului sau al altor profesioniști medicali, dat în funcție de afecțiunile de care suferă cititorul, de simptomele sau grijile sale. Dacă cititorul are nevoie de asistență medicală personală, legată de sănătate, de dietă, de exercițiile fizice sau de altă natură, el ar trebui să consulte un medic competent și/sau alți profesioniști medicali calificați. Autorul nu își asumă nicio responsabilitate pentru efectele negative pe care le poate resimți cititorul ca rezultat direct ori indirect al aplicării sugestiilor din acest site sau al aplicării programelor recomandate aici.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>