dragostea omenirii cu Camellia sinensis

lectura de 2 minute

Poate fi ceaiul o baza neurologica pentru dragostea omenirii cu Camellia sinensis? Hai sa aflam impreuna!

In lume exista 287.655 de tipuri diferite de plante despre care stim (sunt multe, nu-i asa?), insa doar ceaiul negru, ceaiul verde si ceaiul alb sunt preparate din frunzele aceleiasi plante perene, Camellia sinensis. De ce tocmai din aceasta planta se face cea mai populara bautura din lume?

este dependenta de cofeina?

Nu, nu este dependenta de cofeina. Planta de cafea are o cantitate mai mare de cofeina, dar mai multi oameni beau ceai decat cafea. Probabil nu este gustul, deoarece majoritatea oamenilor ar prefera menta sau o parte din ceaiurile de fructe ca o degustare mai buna. Este o planta relativa.

de ce bem, literalmente, miliarde de cesti de ceai pe zi din aceasta planta?

Ei bine, s-ar putea sa ne dam seama in cele ce urmeaza. Se pare ca exista ceva in planta asta, ceva care se gaseste in doar doua locuri din natura – aici – si intr-o ciuperca albastruie bay bolete. Oamenii de stiinta au crezut ca acest lucru ar putea avea un gust mai bun cu briose si asa au numit substanta L-teanina. Ce rol are acest aminoacid pe care il consuma miliarde de oameni de pe planeta? Nu eram destul de siguri, pana de curand, intr-un studiu din anul 2008.

este vorba despre teanina

La doar cateva minute de la consumul ceaiului, cantitatea de teanina care intra in creier produce o stare de relaxare profunda. Priveste cu atentie data viitoare, compara si vezi daca poti detecta o diferenta. Ei, asta ar fi explicatia pentru care oamenii beau atat de mult ceai verde. 

Intr-un articol recent am explicat mai multe despre acest studiu, aici.

Exista efecte secundare care ne schimba atat de dramatic creierul zilnic?

Ei bine, efectele „secundare” ale consumului zilnic de ceai includ lucruri cum ar fi riscul scazut de cancer de san si o viata mai lunga.

Iata noile efecte “secundare” pe care tocmai le-am invatat pana acum – ceaiul din planta de ceai Camellia sinensis reduce la jumatate riscul de a obtine cancer ovarian, reduce riscul de cancer endometrial, poate scadea colesterolul, zaharurile din sange si greutatea corporala. Deasemenea, protejeaza ficatul si creierul de declinul cognitiv si de atacul cerebral. Asadar, despre ce risc vorbim aici? 🙂

concluzia?

Bea ceai verde in fiecare zi! Fa un stil de viata din asta! Dar cat de mult ceai e prea mult? Descopera aici. Care ceai este mai sanatos? Descopera aici.

Te asteptam in magazinul nostru online cu zeci de sortimente de ceai vrac de o calitate superioara.

Referinte

  • A. C. Nobre, A. Rao, and G. N. Owen. L-theanine, a natural constituent in tea, and its effect on mental state. Asia Pac J Clin Nutr, 17(suppl – 1):167-168, 2008.
  • Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2008 Mar;17(3):712-6. Coffee, Tea, Colas, and Risk of Epithelial Ovarian Cancer. Song YJ, Kristal AR, Wicklund KG, Cushing-Haugen KL, Rossing MA.
  • S. E. McCann, M. Yeh, K. Rodabaugh, and K. B. Moysich. Higher regular coffee and tea consumption is associated with reduced endometrial cancer risk. Int. J. Cancer, 124(7):1650-1653, 2009.
  • M. B. de Santana, M. G. Mandarino, J. R. Cardoso, I. Dichi, J. B. Dichi, A. E. I. Camargo, B. A. Fabris, R. J. Rodrigues, E. C. S. Fatel, S. L. Nixdorf, A. N. C. Sim~ao, R. Cecchini, and D. S. Barbosa. Association between soy and green tea (Camellia Sinensis) diminishes hypercholesterolemia and increases total plasma antioxidant potential in dyslipidemic subjects. Nutrition, 24(6):562-568, 2008
  • K. Maruyama, H. Iso, S. Sasaki, and Y. Fukino. The Association between Concentrations of Green Tea and Blood Glucose Levels. J Clin Biochem Nutr, 44(1):41-45, 2009.
  • K. C. Maki, M. S. Reeves, M. Farmer, K. Yasunaga, N. Matsuo, Y. Katsuragi, M. Komikado, I. Tokimitsu, D. Wilder, F. Jones, et al. Green Tea Catechin Consumption Enhances Exercise-Induced Abdominal Fat Loss in Overweight and Obese Adults. Journal of Nutrition, 139(2):264, 2009.
  • S. I. Lee, H. J. Kim, and Y. C. Boo. Effect of green tea and (-)-epigallocatechin gallate on ethanol-induced toxicity in HepG2 cells. Phytother Res, 22(5):669-674, 2008.
  • T. P. Ng, L. Feng, M. Niti, E. H. Kua, and K. B. Yap. Tea consumption and cognitive impairment and decline in older Chinese adults. American Journal of Clinical Nutrition, 88(1):224, 2008.

sursa: Nutritionfacts.org

model fotografie: Izabella Nyaradi

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informarii dumneavoastra personale. Scopul acestui blog este sa furnizeze informatii utile de ordin general in legatura cu subiectul tratat. Esensis.ro nu iti propune sub nicio forma sa substituie sfatul medicului sau al altor profesionisti medicali, dat în functie de afectiunile de care sufera cititorul, de simptomele sau grijile sale. Daca cititorul are nevoie de asistenta medicala personala, legata de sanatate, de dieta, de exercitiile fizice sau de alta natura, el ar trebui sa consulte un medic competent si/sau alti profesionisti medicali calificati. Autorul nu isi asuma nicio responsabilitate pentru efectele negative pe care le poate resimti cititorul ca rezultat direct ori indirect al aplicarii sugestiilor din acest site sau al aplicarii programelor recomandate aici.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>