ceaiul pu-erh, o varietate de ceai fermentat din frunzele si tulpinile plantei Camellia sinensis

lectura de 3 minute

Pu’er sau pu-erh este o varietate de ceai fermentat din frunzele si tulpinile plantei Camellia sinensis. Este aceesi planta care este folosita pentru prepararea ceaiului alb, galben, verde, oolong si negru. Diferenta intre ceaiuri o face procesul de recoltare si preparare. Ceaiul alb si verde nu sunt fermentate, pe cand ceaiul oolong este partial fermentat. Ceaiul negru, din care face parte si Pu-erh, este complet fermentat.

Fermentarea in contextul productiei de ceai implica fermentarea microbiana si oxidarea frunzelor de ceai dupa ce au fost uscate si rulate. Acest proces este o specialitate chineza si produce ceaiul cunoscut sub numele de heichá (literal, „ceai negru”), in mod obisnuit tradus ca ceai intunecat

Acest tip de ceai este diferit de ceea ce se numeste ceai negru in limba engleza, care in limba chineza este numit hóngchá (literal, „ceai rosu”). Cea mai cunoscuta varietate a acestei categorii de ceai este pu’er, numita dupa piata de tranzactionare pentru ceaiul intunecat in timpul Chinei Imperiale.

aroma ceaiului pu-erh, profunda si bogata

Ceaiul pu-erh de buna calitate are o aroma profunda si bogata, pe care multi o considera o aroma de pamant sau de ciuperca. Pu-erh-ul de calitate slaba are adesea gust de noroi sau mucegai. Un Pu-erh de calitate buna atrage bautorii de cafea si face pereche buna cu deserturile. Aroma si renumitele beneficii pentru sanatate ale ceaiului pu-erh fac, de asemenea, o optiune excelenta ca digestiv dupa o masa grea. In China si Hong Kong, este adesea consumat in timpul si dupa mese grele sau grase.

Daca nu va place aroma ceaiului pu-erh clasic, exista multe amestecuri pu-erh pe piata

Ceaiul pu-erh cu crizanteme este un amestec traditional chinezesc folosit pentru efectele sale „de curatare”, dar exista, de asemenea, mai multe amestecuri de ceai „contemporan” disponibile. De exemplu, amestecurile pu-erh cu ghimbir, cu vanilie sau cu menta. Sau poti chiar tu amesteca acest ceai cu radacini de ghimbir de calitate superioara pe care le poti gasi in magazinul nostru online aici sau cu menta pe care o poti gasi aici.

beneficiile pentru sanatate ale ceaiului pu-erh

In tratamentul naturist, traditional chinezesc, ceaiul pu-erh este considerat a deschide meridianele. Este „incalzirea arzatorului de mijloc” (splina si stomacul) si a fi benefic pentru „curatarea sangelui” si digestie. Din aceste motive, este adesea consumat dupa mese grele sau ca o cura preventiva de mahmureala.

Ceaiul pu-erh contine cofeina, desi nu la fel de multa cofeina ca si alte ceaiuri negre. Cofeina actioneaza prin stimularea sistemului nervos central (SNC), a inimii si a muschilor. El contine, de asemenea, antioxidanti si alte substante care ar putea ajuta la protejarea inimii si a vaselor de sange. 

Ceaiul pu-erh este folosit pentru imbunatatirea luciditatii mentale si a gandirii spirituale. Este, de asemenea, utilizat pentru reducerea nivelului ridicat de colesterol. Exista interes pentru utilizarea ceaiului pu-erh pentru scaderea colesterolului deoarece, spre deosebire de alte ceaiuri, contine cantitati naturale din substanta chimica numita lovastatina. 

Ce este lovastatina?

Lovastatina este un medicament pe baza de prescriptie medicala utilizat pentru scaderea colesterolului. Cercetatorii cred ca bacteriile care uneori contamineaza ceaiul pu-erh pot produce lovastatina in timpul ciclului lor normal de viata. Studiile pe animale sugereaza ca ceaiul pu-erh ar putea sa scada anumite grasimi din sange numite trigliceride, precum si colesterolul total.

Pu-erh este adesea prezentat ca un „ceai dieta”, dar ca toate ceaiurile, nu se recomanda consumarea acestuia ca un instrument magic de pierdere in greutate, ci mai degraba ca o parte placuta a unei alimentatii sanatoase.

originea si istoria ceaiului pu-erh 

Pu-erh a fost creat cu mii de ani in urma in provincia Yunnan din China, unde cresc copacii de ceai din frunze mari (Dayeh). Istoria sa se refera indeaproape la comertul cu ceai dintre China si alte natiuni (in special Tibet) si este numit dupa orasul din care a fost initial vandut in drum spre alte tari (orasul Pu’er). Acesta a fost initial comprimat in forme pentru un transport mai eficient si a obtinut culoarea si aroma inchisa datorita fermentatiei naturale in tranzit spre destinatiile sale finale.

De multi ani, pu-erh a inceput sa fie invechit. Procesul de invechire are drept rezultat o fermentare lenta si poate dura aproximativ 15 ani pentru un pu-erh brut nefermentat pentru a obtine culoarea si aroma intunecata pe care bautorii de pu-erh o doresc. In anii 1970, a fost elaborat un stil de procesare numit prelucrare shou (sau „gatit”) pentru a accelera procesul de fermentatie.

procesarea ceaiului pu-erh 

Sheng pu-erh este fabricat din frunzele putin procesate ale arborelui de ceai Yunnan si apoi invechit cu grija in conditii supravegheate inainte de a fi consumat. Acest stil de ceai pu-erh este adesea invechit timp de 15 sau 20 de ani, dar poate fi invechit mult mai mult pentru o aroma mai profunda, mai bogata, mai fina si mai complexa.

Procesarea Shou implica aplicarea caldurii si umiditatii, precum si inocularea frunzelor de ceai cu bacterii benefice. Este nevoie de aproximativ un an pentru ca frunzele de ceai recoltate sa devina „maturate” sau „terminate” pu-erh. Unele ceaiuri pu-erh „maturate” sunt de asemenea invechite pentru o aroma mai asemanatoare cu cea produsa traditional pu-erh.

forme de ceai pu-erh

Una dintre caracteristicile ceaiului pu-erh reprezinta numeroasele sale forme. Pu-erh vine in mod obisnuit in forme de calup, chiftea (care este in forma de disc si, de asemenea, cunoscut sub numele de „bing cha”) si „tuo cha” (care are forma unui bol). Aceste forme fac transportul si depozitarea pu-erh mai convenabile.

Pu-erh poate fi, de asemenea, in forma libera (ca si alte ceaiuri din frunze vrac) sau ambalate in cutii de ceai, cum este si cazul ceaiului pu-erh pe care il gasiti in magazinul nostru aici. Ceaiul nostru se numeste Young Pu-erh si este rupt din calupurile pentru ceai care contin frunze de ceai culese, uscate la soare si apoi aburite si presate. Acest procedeu de aburire genereaza umezeala care da ceaiului pu-erh acest gust pamantiu, aspru. 

cum sa prepari ceaiul pu-erh

Desi preparerea primului pu-erh poate parea descurajant atunci cand deschizi primul tau calup “bing cha”, de fapt, nu este deloc dificil.

Daca faci pu-erh dintr-o forma comprimata de ceai (mai degraba decat unul vrac), va trebui sa iei usor o lingurita sau doua de frunze. Poti folosi un cutit pu-erh (disponibil in magazinele de specialitate) sau chiar un cutit clasic, mic, pentru a taia din calup.

Odata ce pu-erh-ul tau e pregatit, vei dori sa-l speli, mai ales daca pu-erh-ul este invechit. Desi unii oameni vor crede ca acest lucru este de a elimina praful care s-a depus pe ceai in timpul procesului de invechire, de fapt a praful care s-a format in timpul procesului de fermentare. Pentru a clati frunzele de pu-erh, aseaza frunzele intr-un vas, toarna apa aproape de fierbere peste ele si apoi arunca repede apa.

dupa ce ti-ai clatit puerh-ul si esti gata sa-l prepari

Se recomanda sa utilizezi apa filtrata si incalzita la 99 grade C, sa infuzezi timp de 15 pana la 30 de secunde daca utilizati un ceainic Yixing sau Gaiwan sau doua minute daca utilizezi ceainice cu infuzoare occidentale. 

Ceaiul pu-erh pe care il gasesti in magazinul nostru se poate infuza de cel putin doua ori, asadar, prima infuzie se face cu 1.8g frunze (aproximativ o lingurita) cu apa fierbinte la 90 grade C timp de 2 minute, iar a doua infuzie (cu aceleasi frunze) timp de 2.5 minute cu apa la aceeasi temperatura.

Lasa-te condus de ceaiul pu-erh! Odata ce bei Pu-erh, nu vei mai putea bea nimic altceva, deoarece are un gust unic. 

Sursa: TheSpruceEats.com

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informarii dumneavoastra personale. Scopul acestui blog este sa furnizeze informatii utile de ordin general in legatura cu subiectul tratat. Esensis.ro nu îsi propune sub nicio forma sa substituie sfatul medicului sau al altor profesionisti medicali, dat in functie de afectiunile de care sufera cititorul, de simptomele sau grijile sale. Daca cititorul are nevoie de asistenta medicala personala legata de sanatate, de dieta, de exercitiile fizice sau de alta natura, el ar trebui sa consulte un medic competent si/sau alti profesionisti medicali calificati. Autorul nu isi asuma nicio responsabilitate pentru efectele negative pe care le poate resimti cititorul ca rezultat direct ori indirect al aplicarii sugestiilor din acest site sau al aplicarii programelor recomandate aici.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>